Ρομπέρ Σουμάν (1886 – 1963) Γάλλος πολιτικός και διπλωμάτης

Ήταν ο εμπνευστής της Ευρωπαϊκής ενοποίησης και της ΕΚΑΧ. Διατέλεσε πρόεδρος του κοινοτικού οργάνου (Ευρωπαϊκή Επιτροπή)

by Times Newsroom

Ο Ρομπέρ Σουμάν (Jean-Baptiste Nicolas Robert Schuman, 29 Ιουνίου 1886 – 4 Σεπτεμβρίου 1963) ήταν Γάλλος πολιτικός και διπλωμάτης.

Γεννήθηκε το 1886 στο Λουξεμβούργο, πατρίδα της μητέρας του, ενώ ο πατέρας του καταγόταν από τη Λωρραίνη. Σπούδασε νομικές επιστήμες στο Μετς, στη Βόννη και στο Στρασβούργο. Είχε γερμανική υπηκοότητα και πολέμησε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των Κεντρικών Δυνάμεων. Μετά το τέλος του πολέμου ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως πολιτικός στη Γαλλία. Το 1941 η Γκεστάπο φυλάκισε τον Σουμάν, αλλά εκείνος δραπέτευσε και εργάστηκε στη Αντίσταση το 1942. Ήταν ο εμπνευστής της Ευρωπαϊκής ενοποίησης και της ΕΚΑΧ. Διατέλεσε πρόεδρος του κοινοτικού οργάνου (Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Απεβίωσε το 1963.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή