Σε επιφυλακή το Βερολίνο για την 8η και 9η Μαΐου

Το βράδυ της 8ης προς την 9η Μαΐου η Βέρμαχτ συνθηκολόγησε με τους Συμμάχους. Πλήθος εκδηλώσεων στο Βερολίνο. Στο επίκεντρο φυσικά και φέτος η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

by Times Newsroom

Για δεύτερη χρονιά, στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η γερμανική πρωτεύουσα έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας, με περίπου 1.500 αστυνομικούς στους δρόμους, για την φετινή επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την 8η Μαΐου του 1945. Τότε υπεγράφη η συνθηκολόγηση της Βέρμαχτ με τους Συμμάχους, τη Σοβιετική Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία. Για την ακρίβεια υπεγράφη μέσα στη νύχτα, γι’ αυτό και η Μόσχα τη γιορτάζει στις 9 Μαΐου και μάλιστα ως «Ημέρα Νίκης» του Κόκκινου Στρατού επί του ναζισμού.

Στο Βερολίνο οι επετειακές εκδηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει από σήμερα και αναμένεται να κορυφωθούν αύριο. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα εμβληματικά σοβιετικά μνημεία της πόλης, στο Τίργκαρτεν και στο Πάρκο Τρέπτο του ανατολικού Βερολίνου, ενώ πλήθος εκδηλώσεων μνήμης λαμβάνουν χώρα παράλληλα σήμερα και αύριο και σε πολλά άλλα μνημεία της γερμανικής πρωτεύουσας αλλά και στο γειτονικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, με πρωτεύουσα το Πότσνταμ.

Tα σχέδια της ουκρανικής και της ρωσικής πρεσβείας

Το μεγαλειώδες σοβιετικό μνημείο στο Πάρκο Τρέπτο του Βερολίνου
Το μεγαλειώδες σοβιετικό μνημείο στο Πάρκο Τρέπτο του ΒερολίνουΕικόνα: William Glucroft/DW

Ο Ουκρανός πρεσβευτής Ολεξίι Μακέγιεφ δεν θα δώσει πάντως το παρών, ως είθισται στα εμβληματικά σοβιετικά μνημεία, αλλά συμμετείχε ήδη, μαζί με τον νέο κυβερνώντα δήμαρχο του Βερολίνου Κάι Βέγκνερ σε τελετή στο μνημείο της «Νέας Φρουράς» του Βερολίνου. Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται επίσης επίσκεψη στο γερμανικό κοινοβούλιο, όπου μέχρι σήμερα μπορεί κανείς να δει τα σκαλισμένα στους τοίχους συνθήματα Ρώσων στρατιωτών. Το βράδυ, τόσο ο Μακέγιεφ όσο και μεγάλη ουκρανική διπλωματική αντιπροσωπεία, θα συμμετάσχουν σε πορεία μνήμης για τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το δίκτυο RBB.

Σύμφωνα μάλιστα με μια ανακοίνωση σε έντονους τόνους, η ουκρανική πρεσβεία στο Βερολίνο σημειώνει: «Η Ρωσική Ομοσπονδία οικειοποιήθηκε τη νίκη επί του ναζισμού μέσω προπαγάνδας και συνεχίζει να χειραγωγεί την κοινή γνώμη μέχρι σήμερα. Τονίζουμε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να διεκδικήσει αποκλειστικό ρόλο στη νίκη επί του ναζισμού. Η νίκη ήταν αποτέλεσμα μιας τιτάνιας προσπαθειών δεκάδων κρατών και εκατοντάδων λαών».

Aπό την πλευρά της η ρωσική πρεσβεία κρατά μυστικές για την ώρα τις εκδηλώσεις μνήμης που σχεδιάζει στο Βερολίνο για το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη. «Δυστυχώς, για λόγους ασφαλείας, δεν μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε τις ακριβείς ημερομηνίες και τοποθεσίες» αναφέρει η πρεσβεία. Προγραμματίζεται πάντως «μια σειρά εκδηλώσεων μνήμης από τη Ρωσική Πρεσβεία στη Γερμανία», σύμφωνα με την Βerliner Zeitung.

Δικαστικός μαραθώνιος μέχρι τελευταία στιγμή

«Λύκοι της Νύχτας» μπροστά από το σοβιετικό μνημείο στο Τίργκαρτεν- Από παλαιότερη χρονιά
«Λύκοι της Νύχτας» μπροστά από το σοβιετικό μνημείο στο Τίργκαρτεν- Από παλαιότερη χρονιάΕικόνα: DW/B. Knight

Τις τελευταίες ημέρες πάντως εκτυλίσσεται παράλληλα κι ένας δικαστικός μαραθώνιος στη γερμανική πρωτεύουσα, μετά την αρχική απόφαση της αστυνομίας να απαγορεύσει τόσο τις ρωσικές όσο και τις ουκρανικές σημαίες στα σοβιετικά μνημεία της πόλης. Μετά από προσφυγή ουκρανικού συλλόγου στο διοικητικό δικαστήριο του Βερολίνου, τελικά δόθηκε το Σάββατο πράσινο φως για τη χρήση μόνο ουκρανικών εθνικών συμβόλων, με το σκεπτικό ότι αυτά τον τελευταίο χρόνο έχουν ταυτιστεί στη Γερμανία με το αντιπολεμικό κίνημα.

Με μια δεύτερη απόφαση μέσα στην Κυριακή,  δόθηκε πράσινο φως όμως και για τη χρήση ρωσικών συμβόλων σε μια εκδήλωση της Τρίτης στην οδό 17ης Ιουνίου, αμέσως όμως άσκησε έφεση εκ νέου η αστυνομία του Βερολίνου, με την τελική δικαστική απόφαση επ’ αυτού ακόμη να εκκρεμεί.

Στο μεταξύ μέσα στη νύχτα αναμένεται να φτάσουν στη γερμανική πρωτεύουσα, οι λεγόμενοι «Λύκοι της Νύχτας», ομάδα Ρώσων μοτοσικλετιστών και φανατικών υποστηρικτών του Πούτιν, όπως κάθε χρόνο για την επέτειο της ήττας του ναζισμού. Οι ίδιοι χρησιμοποιούν το αμφιλεγόμενο σύμβολο «Ζ» που έχει ταυτιστεί με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το οποίο απαγορεύεται ήδη στη Γερμανία.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com