130 χρόνια κλείνει η διάσημη γέφυρα του Λονδίνου

Λίγες γέφυρες είναι τόσο διάσημες όσο η Tower Bridge που εγκαινιάστηκε στις 30 Ιουνίου 1894. Μία πολύπλοκη κατασκευή ηλικίας 130 ετών - πόλος έλξης τουριστών μέχρι σήμερα.

by Times Newsroom
Κρίστοφ Μάιερ, dpa

Αν θέλει κανείς να διασχίσει με το αυτοκίνητο τον Τάμεση δεν υπάρχουν πολλές επιλογές: Εάν η σήραγγα Μπλάκγουολ είναι κλειστή, η επόμενη επιλογή είναι μέσω ενός διάσημου τουριστικού αξιοθέατου: της γέφυρας του Πύργου ή αλλιώς Tower Bridge. Η γέφυρα εγκαινιάστηκε στις 30 Ιουνίου 1894, πριν από 130 χρόνια, και δεκάδες χιλιάδες πεζοί και οχήματα τη διασχίζουν καθημερινά. Εκείνη την εποχή ήταν επιτακτική ανάγκη η ανέγερσή της, καθώς οι υπάρχουσες γέφυρες είχαν φτάσει στα οριά τους…

Για να διασχίσει κανείς το ποτάμι χρειαζόταν ώρες

Εργάτες κατασκευάζουν τη γέφυρα του Λονδίνου
Ιστορική φωτογραφία από τις εργασίες κατασκευής Εικόνα: Tower Bridge/dpa/picture alliance

Ο πληθυσμός του Λονδίνου αυξήθηκε κατά αρκετά εκατομμύρια τον 19ο αιώνα. Κάθε μέρα χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονταν στις γέφυρες για να μεταβούν από το βορά στο νότο και τούμπαλιν. Επιπλέον οι έμποροι έπρεπε να οδηγήσουν τα ζώα τους στις αγορές.

«Υπάρχουν μαρτυρίες για ανθρώπους που στέκονταν για ώρες στη γέφυρα του Λονδίνου», επισημαίνει ο Ντιρκ Μπένετ. Ο ιστορικός και αρχαιολόγος από τη Γερμανία είναι υπεύθυνος για την πολιτιστική εκπαίδευση και την ιστορική έρευνα στη Γέφυρα του Λονδίνου από το 2015. Αλλά η κατασκευή μιας ακόμα γέφυρας στα κατάντη του ποταμού ήταν εκτός συζήτησης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όταν τελικά προκηρύχθηκε διαγωνισμός, οι απαιτήσεις ήταν μεγάλες. Τα εμπορικά πλοία, τα οποία εκείνη την εποχή είχαν ακόμη κατάρτια, έπρεπε να μπορούν να περάσουν από κάτω. Η γέφυρα έπρεπε επίσης να ταιριάζει με το αστικό τοπίο και τον κοντινό Πύργο του Λονδίνου. Υποβλήθηκαν περίπου 50 σχέδια στον διαγωνισμό. Η πρόταση που τελικά επικράτησε ήταν από τον αρχιτέκτονα Χόρας Τζόουνς και είναι ένα κράμα διάφορων τύπων γέφυρας.

Θρυλικό βίντεο με τη βασίλισσα και τον Τζέιμς Μποντ σε ελικόπτερο

Τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012
Σωσίας της Βασίλισσας Ελισάβετ με αλεξίπτωτο στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012. Εικόνα: Ezra Shaw/AP/picture alliance

Ακόμη και σήμερα όμως, που τα εμπορικά πλοία δεν έχουν πια κατάρτια, η γέφυρα εξακολουθεί να ανοίγει για περίπου 800 πλοία ετησίως. Η διέλευσή της είναι δωρεάν – χρηματοδοτείται από το ίδρυμα City Bridge Foundation, ένα από τα παλαιότερα ιδρύματα της χώρας. Το αποκορύφωμα των τελευταίων ετών για την Tower Bridge ήταν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, όταν την κόσμησαν οι ολυμπιακοί δακτύλιοι.

Σε ένα θρυλικό βίντεο για την τελετή έναρξης, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ μαζί με τον ηθοποιό Ντάνιελ Κρεγκ, γνωστό για τον ρόλο του ως Τζέιμς Μποντ, φαίνεται να πετούν κάτω από τη γέφυρα και στη συνέχεια να κάνουν… παραπέντε πάνω από το Ολυμπιακό Στάδιο.

Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com