5 τρόποι να συζητήσουμε τον πόλεμο με τα παιδιά

Ως ενήλικες, είναι δική μας ευθύνη να εκπαιδεύσουμε και να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας για τον κόσμο που θα κληρονομήσουν.

by Times Newsroom

Ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας βρίσκεται παντού στις ειδήσεις και στο μυαλό μας. Αν δεν την εξηγήσετε στα παιδιά σας, τότε θα την εξηγήσουν μόνα τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις.

Ως ενήλικες, είναι δική μας ευθύνη να εκπαιδεύσουμε και να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας για τον κόσμο που θα κληρονομήσουν. Αυτό περιλαμβάνει δύσκολες συζητήσεις για τη διεθνή διπλωματία. Σε όλες τις ηλικίες, η ειλικρίνεια είναι υψίστης σημασίας.

5 κορυφαίες προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτού του δύσκολου θέματος με τα παιδιά

– Εκπαιδεύουμε πρώτα τον εαυτό σας, τον ενήλικα, για να βεβαιωθούμε ότι έχουμε (όσο είναι δυνατό) τις σωστές πληροφορίες για να τις προσφέρουμε και στα παιδιά. Υπάρχουν τόσες περισσότερες πηγές στη διάθεσή μας με το διαδίκτυο. Έχουμε περισσότερες πληροφορίες στα χέρια μας από οποιαδήποτε άλλη γενιά στην ιστορία της ανθρωπότητας, πράγμα που είναι τόσο καλό όσο και κακό. Αποφύγετε τις κομματικές ειδήσεις, τους πολιτικούς ειδήμονες και την απόδοση ευθυνών. Αυτή η κατάσταση είναι αρκετά ανατρεπτική χωρίς τον πολιτικό διχασμό και είναι επιτακτική ανάγκη να παραδειγματιστούμε για την καλοσύνη, την ενσυναίσθηση και την παιδεία στα μέσα ενημέρωσης για τη νεολαία μας.

– Ενημερωθείτε για την ιστορική σχέση μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, αν δεν είστε ήδη εξοικειωμένοι. Είναι σημαντικό επίσης να βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε το ιστορικό της συγκεκριμένης σύγκρουσης. Υπάρχει πληθώρα πηγών, συμπεριλαμβανομένης αυτής από το Reuters που χρησιμοποιεί χάρτες και γραφικά για να απεικονίσει την κατάσταση. Κάθε τίτλος τοποθετείται στο πολιτικό φάσμα, ώστε να μπορείτε να διαβάσετε πώς αναφέρεται η προοπτική από την αριστερά, τη δεξιά και το κέντρο. Τέλος, κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά για διαδικτυακά σεμινάρια και ζωντανές εκπομπές από οικονομολόγους και άλλους εμπειρογνώμονες που βρίσκονται επί τόπου και μεταδίδουν τα γεγονότα.

– Έχετε υπόψη σας ότι καλλιεργούμε μια μελλοντική γενιά που χρειάζεται να κατανοήσει τη διεθνή διπλωματία. Η παγκοσμιοποίησή μας είναι συνυφασμένη με μια διεθνή εξάρτηση από την οποία δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Ως εκ τούτου, πρέπει να κατανοήσουμε τη μακροοικονομική ιστορία. Οι τοπικές και καθημερινές μας δράσεις και λειτουργίες, από το τι τρώμε μέχρι τα μέσα ενημέρωσης που καταναλώνουμε, εξαρτώνται από την ευρύτερη παγκόσμια πολιτική και οικονομία μας. Για παράδειγμα, κυριολεκτικά, χωρίς την εξόρυξη πόρων σε άλλες χώρες, δεν θα είχαμε βενζίνη ή την ίδια τη συσκευή στην οποία διαβάζετε αυτό το κείμενο.

Το έθνος μας δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς επενδύσεις από άλλα έθνη. Φυσικά, χωρίς παγκόσμια συνεργασία, η κλιματική μας κρίση θα συνεχιστεί. Αυτό που είναι πιο σημαντικό να κατανοήσουμε εδώ είναι ότι αυτή η συγκεκριμένη γεωπολιτική κρίση έχει πολύ ευρύτερες επιπτώσεις. Επιπλέον, εκτός από την ίδια τη σύγκρουση, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις πολιτισμικές διαφορές μεταξύ των εθνών που υπάρχουν. Το γιατί, το πώς και τα αποτελέσματα επηρεάζονται όλα από τις πολιτισμικές αποχρώσεις και προοπτικές.

– Τα παιδιά θα εξερευνήσουν αυτή τη σύγκρουση μόνα τους, ακόμη και με τη δική σας καθοδήγηση. Θα έχουν τις δικές τους ερωτήσεις και είναι κατανοητό ότι είναι νευρικά. Ενθαρρύνετέ τα να κάνουν έξυπνες επιλογές στα μέσα ενημέρωσης καθώς θα ερευνούν. Προειδοποιήστε τα έντονα κατά της καταστροφολογίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και της εμπιστοσύνης στην ειδημοσύνη από το TikTok που μπορεί να μην είναι ακριβής. Ανάλογα με την ηλικία τους, μπορούν να ζητήσουν από τον δάσκαλό τους να επιβεβαιώσει και να στηρίξει την κατανόησή τους.

Δυστυχώς, οι κοινωνικές σπουδές έχουν υποβαθμιστεί στο εκπαιδευτικό σύστημα της Δύσης τις τελευταίες δεκαετίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά δεν θα λάβουν ειδική διδασκαλία για τις κοινωνικές σπουδές μέχρι το Λύκειο και αυτή θα είναι ελλιπής. Στο δημοτικό, οι μαθητές λαμβάνουν απλοϊκές επισκοπήσεις της γεωγραφίας και των αρχαίων πολιτισμών. Μόνο στο λύκειο λαμβάνουν πραγματική διδασκαλία για τα μεγάλα παγκόσμια γεγονότα, όπως ο Ψυχρός Πόλεμος, που συνεχίζουν να επηρεάζουν τα γεωπολιτικά γεγονότα σήμερα. Έχετε κατά νου αυτή την έλλειψη έκθεσης και διδασκαλίας κατά τη διάρκεια των συζητήσεών σας.

– Προσέξτε τον τόνο και τη γλώσσα του σώματός σας κατά τη συζήτηση και όταν δέχεστε τις ερωτήσεις τους. Απαντήστε με ηρεμία και ακρίβεια, χωρίς να γίνεστε υπερβολικά συναισθηματικοί. Δημιουργήστε ένα χώρο για να ακούσετε και να τους διαβεβαιώσετε ότι είναι ασφαλείς, ενώ παράλληλα επικυρώνετε το πώς αισθάνονται για τις εμπειρίες των άλλων. Μια γρήγορη ματιά στις τάσεις αναζήτησης στο Google δίνει κάποια εικόνα για το τι σκέφτονται τα παιδιά: Γιατί η Ρωσία θέλει να εισβάλει στην Ουκρανία; Γιατί ο Πούτιν θέλει την Ουκρανία; Πρόκειται για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Θα υπάρξει επιστράτευση; Να θυμάστε, επίσης, ότι αν τα παιδιά δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται καθόλου για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία, αυτό είναι εντάξει. Μην πιέζετε το ενδιαφέρον τους. Να θυμάστε ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αυτό που δεν γνωρίζει ήδη. Προτείνεται να προσφέρετε την υποστήριξη και την καθοδήγησή σας όταν ή αν ενδιαφερθούν για τη σύγκρουση.

– Αν το παιδί σας ανησυχεί δικαιολογημένα για τις οικογένειες στην Ουκρανία, σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους η οικογένειά σας μπορεί να βοηθήσει. Υπάρχουν φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανώσεις που δέχονται δωρεές για την υποστήριξη των προσφύγων, αλλά βεβαιωθείτε ότι είναι ελεγμένες και νόμιμες. Όταν δίνεται στα παιδιά η ευκαιρία να βοηθήσουν άλλους, αποκτούν την αίσθηση ότι είναι υπεύθυνα – και αυτό μπορεί να είναι ανακουφιστικό.

– Αυτές είναι πολύπλοκες και συγκεχυμένες εποχές που σίγουρα προκαλούν άγχος στους ανθρώπους όλων των ηλικιακών ομάδων. Να θυμάστε ότι δεν πειράζει να πείτε ότι δεν είστε σίγουροι ή ότι δεν έχετε απάντηση. Αφιερώστε χρόνο για να κάνετε συζητήσεις, να βρείτε απαντήσεις. Το πιο σημαντικό πράγμα για τα παιδιά είναι να νιώθουν ασφάλεια. Το να τα βοηθήσετε να νιώσουν ασφάλεια και να ακουστούν είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε αυτή τη στιγμή.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/mastery-mindset/202202/five-ways-discuss-the-conflict-in-ukraine-kids

enallaktikidrasi.com

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com