Κριμαία: Τρεις νεκροί από την έκρηξη στη γέφυρα – Οι Ρώσοι είχαν ελέγξει το φορτηγό πριν ανατιναχθεί

Νεκροί είναι ο οδηγός του φορτηγού και δύο επιβάτες διερχόμενου αυτοκινήτου.

by Times Newsroom

Τρεις είναι οι νεκροί από την έκρηξη που σημειώθηκε στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία σύμφωνα με την ερευνητική επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ειδικότερα, νεκροί είναι ο οδηγός του φορτηγού, ο οποίος έχει ταυτοποιηθεί, και δύο επιβάτες διερχόμενου αυτοκινήτου.

Την ίδια στιγμή ερωτήματα προκαλεί ένα βίντεο-ντοκουμέντο στο οποίο φαίνεται το φορτηγό το οποίο κουβαλούσε τα εκρηκτικά να περνάει τον έλεγχο των αρχών ασφαλείας. Όπως φαίνεται από το βίντεο, οι υπεύθυνοι έλεγξαν την καρότσα, ωστόσο δεν εντόπισαν κάτι ύποπτο. Λίγες στιγμές αργότερα, το φορτηγό ανατινάχθηκε εν κινήσει προκαλώντας ζημιές στη γέφυρα.

Τη στιγμή της έκρηξης κατέγραψε κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης που δημοσιεύουν λογαριασμοί στο Telegram και το twitter.

Η πυρκαγιά στη γέφυρα που συνδέει τη χερσόνησο της Κριμαίας με το δίκτυο μεταφορών και συγκοινωνιών της Ρωσίας οφειλόταν στην ανατίναξη οχήματος παγιδευμένου με εκρηκτικά, ανακοίνωσε η ρωσική αντιτρομοκρατική επιτροπή, σύμφωνα με πρακτορεία ειδήσεων της χώρας, προσθέτοντας πως το τμήμα της γέφυρας που χρησιμοποιείται από τα αυτοκίνητα έχει υποστεί ζημιά.

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, τόνισε μέσω Twitter, αναφερόμενος στις αντιφατικές πληροφορίες για την έκρηξη που προκάλεσε ζημιές στη γέφυρα στο Στενό του Κερτς, η οποία συνδέει τη ρωσική ενδοχώρα με την κατεχόμενη ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, ότι αυτή είναι μόνο «η αρχή», χωρίς ωστόσο να πει άμεσα πως η Ουκρανία αναλαμβάνει την ευθύνη.

Ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Αντρίι Γερμάκ, ανήρτησε ένα emoji στο Twitter που εικονίζει μια γέφυρα μέσα σε σύννεφα καπνού.

Τρολάρισμα των Ουκρανών στον Πούτιν

Ο επικεφαλής του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Ολέξι Ντανίλοφ ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο με την πυρκαγιά στη γέφυρα συνοδευόμενο από ένα βίντεο της Μέριλιν Μονρόε που τραγούδα “Happy birthday, Mr President” (Χρόνια πολλά κ. πρόεδρε).,  καθώςο Πούτιν είχε γενέθλια χθες.

Δείτε βίντεο:

«Στις 06:07 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο οδικό τμήμα της γέφυρας της Κριμαίας (…) σημειώθηκε έκρηξη οχήματος παγιδευμένου με εκρηκτικά, που προκάλεσε πυρκαγιά σε επτά βαγόνια τρένου που κατευθυνόταν προς την Κριμαία», ανέφερε η επιτροπή.

Νωρίτερα, οι ρωσικές αρχές έκαναν λόγο για πυρκαγιά πάνω στην τεράστια γέφυρα αυτή, στο Στενό του Κερτς, που προκάλεσε διακοπή της κυκλοφορίας.

«Δεξαμενή καυσίμων σιδηροδρομικού συρμού έπιασε φωτιά», ανέφερε ο οργανισμός σιδηροδρόμων της Κριμαίας.

Η γέφυρα, η οποία κατασκευάστηκε —με μεγάλο κόστος— κατ’ εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν, επιτρέπει τη μεταφορά ρωσικού στρατιωτικού υλικού στις δυνάμεις που επιχειρούν στην Ουκρανία. Την εγκαινίασε προσωπικά ο πρόεδρος Πούτιν το 2018, τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Ουκρανίας από τη Ρωσία.

Μέσω αυτής διέρχονται τόσο τρένα όσο και οχήματα και έχει καίριο ρόλο ως προς τη μεταφορά προσώπων και αγαθών σ τη χερσόνησο. Από την άλλη, για το Κίεβο αποτελεί μισητό σύμβολο της προσάρτησης της Κριμαίας.

Έρευνα διέταξε ο Πούτιν – Για παγιδευμένο όχημα κάνει λόγο η αντιτρομοκρατική επιτροπή

Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν τη διακοπή της πώλησης εισιτηρίων από και προς την Κριμαία, ενώ ακυρώθηκαν επίσης προσωρινά τα δρομολόγια των λεωφορείων. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τη δημιουργία μιας κυβερνητικής επιτροπής για τον προσδιορισμό των αιτιών και την εξάλειψη των συνεπειών. Θα περιλαμβάνει επίσης τους επικεφαλής της Επικράτειας του Κρασνοντάρ και της Κριμαίας και εκπροσώπους των υπηρεσιών επιβολής του νόμου. Στο σημείο μετέβησαν οι επικεφαλής του Υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων και του Υπουργείου Μεταφορών.

Η Ρωσία διαβεβαίωνε πρόσφατα πως η γέφυρα είναι ασφαλής, παρά τον πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα είχε απειλήσει με αντίποινα την Ουκρανία αν οι δυνάμεις της αποπειραθούν να την καταστρέψουν.

Σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική επιτροπή, δύο τμήματα της γέφυρας που χρησιμοποιούνται από τα αυτοκίνητα έχουν υποστεί ζημιές. «Οι αψίδες για τη διέλευση των πλοίων δεν υπέστησαν ζημιά», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Η κυκλοφορία οχημάτων και τρένων στη γέφυρα έχει σταματήσει, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία. Η αντιτρομοκρατική επιτροπή αποδίδει την έκρηξη σε παγιδευμένο όχημα χωρίς να κατηγορεί άμεσα το Κίεβο.

Ο Βλαντίμιρ Κονστανίνοφ, επικεφαλής του κοινοβουλίου της Κριμαίας, δήλωσε σύμφωνα με το Interfax ότι «Ουκρανοί βάνδαλοι κατάφεραν να στραφούν προς τη γέφυρα της Κριμαίας με τα ματωμένα χέρια τους». «Τώρα έχουν κάτι για να περηφανεύονται», δήλωσε. «Στα 23 χρόνια οικονομικής δραστηριότητάς τους απέτυχαν να οικοδομήσουν κάτι αξιοπρόσεκτο στην Κριμαία, αλλά (τώρα) κατάφεραν να καταστρέψουν το οδικό κομμάτι της ρωσικής γέφυρας». Ο Κονσταντίνοφ δήλωσε ότι η ζημιά «δεν είναι σοβαρή» και θα αποκατασταθεί γρήγορα.

Σύμφωνα με την Crimea Railway, μια ρωσική κρατική επιχείρηση, μια δεξαμενή καυσίμων εξερράγη στο πίσω μέρος εμπορευματικής αμαξοστοιχίας που διέσχιζε τη γέφυρα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή θάνατοι από το περιστατικό.

Η ατμομηχανή του τρένου και μέρος των βαγονιών ρυμουλκήθηκαν στον σταθμό Κερτς μετά την έκρηξη. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Θαλάσσιων και Ποτάμιων Μεταφορών της Ρωσίας ανέφερε ότι η φωτιά δεν έχει επηρεάσει τη ναυτιλία μέσω του στενού του Κερτς.

Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, σημειώθηκε έκρηξη στη γέφυρα στις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Χρήστες του Διαδικτύου ανέβασαν βίντεο και φωτογραφίες από το σημείο της πυρκαγιάς όπου φαίνεται ένα τρένο βυτιοφόρο να φλέγεταi. Ενώ η φωτιά καίει στις γραμμές του τρένου της γέφυρας, ένα ολόκληρο τμήμα του οδοστρώματος της γέφυρας έχει προφανώς καταρρεύσει. Άγνωστο παραμένει κατά πόσον η έκρηξη σχετίζεται με ουκρανική στρατιωτική δραστηριότητα

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τα δημοσιεύματα αυτά.

Τη γέφυρα εγκαινίασε προσωπικά ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν το 2018, τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Το έργο κόστισε δισεκατομμύρια.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com