Άγιο Όρος προς Αρχιεπίσκοπο Αμερικής: Μην επισκεφθείτε το Περιβόλι της Παναγίας… Είστε ανεπιθύμητος

Με επιστολή στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αντιπρόσωποι και προϊστάμενοι των είκοσι μονών του Αγίου Όρους διαμηνύουν πως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόφος δεν είναι ευπρόσδεκτος να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μοναστική Πολιτεία στο τέλος Ιανουαρίου.

by Times Newsroom

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ», στην επιστολή σημειώνουν πως ο βασικός λόγος για τον οποίο ο Ελπιδοφόρος δεν είναι ευπρόσδεκτος να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Μοναστική Πολιτεία, είναι ότι στις 9 Ιουλίου του 2022, στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης της Μητρόπολης Βούλας, είχε τελέσει τη βάφτιση των παιδιών ομόφυλου ζευγαριού ομογενών μας εξ Αμερικής.

Στην εν λόγω επιστολή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως η ιερά κοινότητα με λύπη διαπίστωσε πως με τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη σχετική βάπτιση, δημιουργήθηκε η λανθασμένη εντύπωση ότι η Εκκλησία αποδέχεται το μυστήριο του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, μήνυμα το οποίο είναι σαφώς αντίθετο προς τα δόγματα και τη διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μάλιστα, τονίζει με έμφαση ότι το γεγονός αυτό δεν ταιριάζει με την ευαγγελική διδασκαλία.

Η επιστολή του Αγίου Ορους προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο έχει ως εξής:

«Καρυαί τη 15η/28η Δεκεμβρίου 2023

Τη Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητι

Τω Οικουμενικώ Πατριάρχη

Κυρίω κω ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΩ

Πανσεβάστω Πατρί ημών και Δεσπότη

Εις Φανάριον

Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα,

Διά του παρόντος ιεροκοινοσφραγίστου ημών γράμματος προαγόμεθα όπως εξ’ αφορμής της επικειμένης επισκέψεως του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου εις την Αγιώνυμον Πολιτείαν, καταθέσωμεν ενώπιον της Υμετέρας Παναγιότητος τον προβληματισμόν της καθ’ ημάς Ιεράς Κοινότητος αναφορικώς εις τα επισυμβάντα κατά τη διάρκεια της τελέσως του μυστηρίου της βαπτίσεως παιδιών “ομοφύλου ζεύγους”, το οποίον έλαβεν χώραν εις τοιν Ιερόν Ναόν της Παναγίας Φανερωμένης εις Βουλιαγμένην.

Μετά λύπης διαπιστώνομεν ότι, μέσω των δημιοσιευθέντων φωτογραφιών του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, μετά το πέρας του μυστηρίου, εδημιουργήθη λανθασμένη εντύπωσις σχετικώς με την αποδοχήν υπό της Εκκλησίας του μυστηρίου του γάμου εξ ατόμων του ιδίου φύλου, μήνυμα αντίθετον προς τα δόγματα και την διδασκαλίαν της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Το γεγονός τούτο, απάδον τη ευαγγελική διδασκαλία, προκαλεί τον έντονον προβληματισμόν της καθ’ ημάς Ιεράς Κοινότητος.

Οθεν, Παναγιώτατε, παρακαλούμεν υιικώς, όπως κλίνητε ευήκοον ους εις την ανησυχίαν ημών επί του εξαιρετικώς ευαισθήτου θέματος, το οποίον αφορά εις την ακεραιότητα της ημετέρας πίστεως και των ορθοδόξων παραδόσεων.

Επί δε τούτοις, εμπεπιστευμένοι τη Υμετέρα πεπνυμένη κρίσει εξαιτούμενθα τας Υμετέρας Πατρικάς ευχάς επί ταις εορταίς του Αγίου Δωδεκαημέρου και διατελούμεν εν τω μέλλοντι Κυρίω βαπτισθήναι μεθ’ υιικής αφοσιώσεως κατασπαζόμενοι την σεπτήν Υμετέραν Δεξιάν μετά βαθυτάτου σεβασμού.

Απαντες οι εν τη κοινή Συνάξει Αντιπρόσωποι και Προϊστάμενοι των είκοσιν Ιερών Μονών του Αγίου Ορους Αθω».

Πηγές από το Άγιον Όρος που επικαλείται η ιστοσελίδα Voria ανέφεραν: «Δεν είπαμε πως είναι ανεπιθύμητος, όπως εσφαλμένα διακινείται. Εμείς δεχόμαστε αλλόθρησκους, μπορούμε να απαγορεύσουμε την είσοδο σε έναν ιεράρχη και μάλιστα τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής; Εκφράσαμε απλώς τον προβληματισμό μας για την κίνησή του εκείνη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ζητήσαμε από τον Πατριάρχη να του πει να μην έρθει», έλεγαν, εκτιμώντας ότι οι σχετικές πληροφορίες διακινούνται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com