Με αφορμή την Συνθήκη της Λωζάνης

...και τις δηλώσεις του Άγγελου Συρίγου, χθες και σήμερα

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, είχε αναλάβει εν λευκώ την εκπροσώπηση της χώρας μας στη Λωζάνη

  • ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Είναι η “Συνθήκη της Λωζάνης “παρωχημένη”; Ποιά σκοπιμότητα εξυπηρετούν τέτοιες δηλώσεις;
Συνοπτικά, σε τρείς δηλώσεις:
1. Δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Άγγελου Συρίγου στις 02.01.23: :

«Σήμερα θεωρώ ότι πρέπει να περάσουμε στην επόμενη φάση και να πούμε την πραγματικότητα. Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη παρωχημένη σε σχέση με την αποστρατιωτικοποίηση … Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα τεράστιο πράγμα που περιλαμβάνει μια βασική συμφωνία και έχει άλλες 14 συμφωνίες, παραρτήματα κλπ. Το 97% όλων αυτών, στο σήμερα δεν έχει καμία αξία. Τα μόνα τα οποία έχουν αξία στο σήμερα είναι αυτά που ορίζουν σύνορα. Της Τουρκίας έναντι των γειτονικών χωρών. Αυτό έχει αξία στο σήμερα. Οι Τούρκοι εμμένουν ότι έχει αξία στο σήμερα το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, το οποίο όμως είναι παρωχημένο εκ των πραγμάτων. Και επίσης, υπάρχει κάποια θεωρητική σημασία για το θέμα της παρουσίας των δύο μειονοτήτων στη Θράκη και στην Κωνσταντινούπολη…»

2. Δηλώσεις του ιδίου, του κ.Α.Συρίγου, τον Δεκέμβριο του 2020 :

«Η Τουρκία θέλει να απαλλαγεί από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Αυτά είναι απλώς αδιανόητα πράγματα στη σημερινή εποχή. Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα ιστορικό κείμενο, έγινε πριν από 97 χρόνια, δεν υπάρχει κανένα νόημα να συζητάμε ένα κείμενο 97 ετών σήμερα. Ειδικά δε αυτές οι συνθήκες οι οποίες καθορίζουν σύνορα, καθορίζουν όρια, θεωρούνται στο διεθνές δίκαιο ιερές. Δεν τις αγγίζεις. Είναι οι μοναδικές συνθήκες που δεν επιτρέπεται να αναθεωρηθούν. Γιατί είναι αποτέλεσμα αιματηρών συγκρούσεων… Επομένως οποιαδήποτε συζήτηση για τέτοια θέματα, δείχνει και το τέλος της διαδρομής. Δεν μπορείς να συζητάς για τέτοια θέματα…»
3.Δηλώσεις του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου σε ομιλία του σε επετειακή εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης στις 12-07-2023 και την διοργάνωσαν η Περιφέρεια Αττικής και η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών:

«Η συνθήκη της Λωζάνης είναι η βάση στην οποία στηριζόμαστε. Οφείλουμε να την υπερασπιστούμε όλοι μαζί. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να κάνει πίσω στην εθνική θέση που αφορά τη συνθήκη της Λωζάνης».

ΠΡΟΣΟΧΗ: η Τουρκική απειλή είναι διαρκώς παρούσα, τόσο εναντίον της Ελλάδας όσο και εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας!
Καλή Χρονιά!

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com