Αιματηρές συγκρούσεις στη Σομαλία – Τουλάχιστον 210 νεκροί

Συγκρούσεις μεταξύ πολιτοφυλακών πιστών στην κυβέρνηση της Μογκαντίσου και δυνάμεων των αυτονομιστών στην αποσχισθείσα Σομαλιλάνδη στη Σομαλία

by Times Newsroom

Φωτο αρχείου

Τουλάχιστον 210 άμαχοι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 24 ημέρες στο Λας Ανόντ, στη Σομαλιλάνδη, την αποσχισθείσα περιοχή της Σομαλίας, στο Κέρας της Αφρικής, όπου έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ πολιτοφυλακών, πιστών στην κυβέρνηση της Μογκαντίσου και δυνάμεων των αυτονομιστών.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της διαφιλονικούμενης πόλης Λας Ανόντ, τον Αμπντιραχίμ Αλί Ισμαήλ, 210 πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι 680 τραυματίστηκαν ενώ 200.000 άνθρωποι έφυγαν για να γλιτώσουν.

Ο προηγούμενος απολογισμός, τον οποίο ανακοίνωσε στις 23 Φεβρουαρίου ο διευθυντής ενός νοσοκομείου της πόλης, έκανε λόγο για 96 νεκρούς.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ο δήμαρχος είπε επίσης ότι έχουν καταστραφεί 750 σπίτια και «βομβαρδίστηκαν όλες οι κυβερνητικές εγκαταστάσεις».

Η Σομαλιλάνδη, πρώην αποικία της Βρετανίας, κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Σομαλία το 1991, όμως δεν έχει αναγνωριστεί από καμία άλλη χώρα ή διεθνή οργανισμό. Η περιοχή αυτή ζούσε σε σχετική ειρήνη, μολονότι η Σομαλία είναι βυθισμένη εδώ και δεκαετίες στον εμφύλιο πόλεμο και τις επιθέσεις των εξτρεμιστών ισλαμιστών ανταρτών. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της Σομαλιλάνδης και πολιτοφυλακών πιστών στη σομαλική κυβέρνηση, ιδίως στην περιοχή του Λας Ανόντ, η οποία διεκδικείται τόσο από τη Σομαλιλάνδη όσο και από το γειτονικό Πούντλαντ, άλλη επαρχία της Σομαλίας που αυτονομήθηκε το 1998.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν πριν από 24 ημέρες, στις 6 Φεβρουαρίου, λίγες ώρες αφότου φύλαρχοι έδωσαν στη δημοσιότητα μια διακήρυξη με την οποία δεσμεύονταν να στηρίξουν «την ενότητα και την ακεραιότητα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Σομαλίας» και κάλεσαν τις αρχές της Σομαλιλάνδης να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από την περιοχή. Στις 10 Φεβρουαρίου κηρύχθηκε κατάπαυση του πυρός, ωστόσο οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την παραβίασή της.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή