Τρασγωδία στα Τέμπη: Ένας σιδηρόδρομος που δεν αντιστοιχεί στον 21ο αιώνα – Κόλαφος από το BBC

Αναλυτικό είναι το ρεπορτάζ που παρουσίασε το βρετανικό δίκτυο αναφορικά με το δυστύχημα

by Times Newsroom

Εκτενή αναφορά, για ακόμη μία ημέρα, έκανε το δίκτυο του BBC στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που μετρά τουλάχιστον 57 νεκρούς.

Στο σημερινό του άρθρο το βρετανικό μέσο, το οποίο έχει στείλει στη Λάρισα, τον δημοσιογράφο Nick Beake εστιάζει στην απεργία των σιδηροδρομικών εργαζομένων, κάνοντας λόγο για «πόνο που έχει μετατραπεί σε οργή».

«Πολλοί στην Ελλάδα βλέπουν το δυστύχημα ως ένα γεγονός που περιμέναν να συμβεί και κατηγορούν τις διαδοχικές κυβερνήσεις για ‘ασέβεια’ προς τους ελληνικούς σιδηροδρόμους  κάτι που οδήγησε σε αυτό το ‘τραγικό αποτέλεσμα’» σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

«Ο σιδηρόδρομος δεν αντιστοιχούσε στον 21ο αι.»

Στη συνέχεια αναφέρεται και στην παραίτηση του υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος πήρε την ευθύνη των «μακροχρόνιων αποτυχιών» των Αρχών να επιδιορθώσουν το σιδηροδρομικό σύστημα το οποίο «δεν αντιστοιχούσε στον 21ο αι.», επισημαίνει το βρετανικό άρθρο.

Κατόπιν μιλά για τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος υποσχέθηκε πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη, όμως τονίζει πως η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο «τραγικό ανθρώπινο λάθος» έχει προκαλέσει οργή.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο δημοσιογράφος Nick Beake στη μετάδοσή του από τη Λάρισα κάνει λόγο για τεράστιες τεχνολογικές ελλείψεις στο δίκτυο ασφαλείας, με τις επικοινωνίες να γίνονται χειροκίνητα.

«Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή εδώ και 30 χρόνια»

 Στη συνέχεια, το ρεπορτάζ αναφέρεται στις διαμαρτυρίες της Τετάρτης και τα επεισόδια έξω από τα γραφεία της Hellenic Train, ενώ αναφορά γίνεται και στην αγρυπνία στη Λάρισα για τη μνήμη των θυμάτων. Παριστάμενος δηλώνει στο δίκτυο πως η καταστροφή, ήταν θέμα χρόνου να συμβεί.

«Το σιδηροδρομικό δίκτυο ήταν προβληματικό, φθαρμένο, με κακοπληρωμένο προσωπικό», δηλώνει στο γαλλικό πρακτορείο AFP ο Νίκος Σάββα, φοιτητής ιατρικής από την Κύπρο.

«Ο σταθμάρχης που συνελήφθη δεν πρέπει να πληρώσει το τίμημα για ένα συνολικά φθαρμένο σύστημα», πρόσθεσε  ο ίδιος.

«Πρόκειται για ένα απαράδεκτο περιστατικό, η κατάσταση αυτή είναι γνωστή εδώ και τριάντα χρόνια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κώστας Μπαργιώτας, γιατρός με έδρα του τη Λάρισα.

Στο BBC μίλησε και ο Κώστας Μαλίζος, πρόσφατα συνταξιοδοτημένος χειρουργός και Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο οποίος επέστρεψε στη δουλειά του για να χειρουργήσει τραυματισμένους επιβάτες.

Όπως περιέγραψε ο ίδιος, «τώρα βρισκόμαστε στη φάση που προσπαθούμε να ταιριάξουμε τα ανθρώπινα μέρη που βρέθηκαν στο σημείο της συντριβής και να τα ταιριάξουμε με το DNA».

Αμφισβήτησε επίσης πώς ο πρωθυπουργός μπόρεσε να καταλήξει σε ένα τόσο γρήγορο συμπέρασμα δηλώνοντας πως φταίει το ανθρώπινο λάθος και είπε ότι είναι απαραίτητη μια εκτεταμένη ανεξάρτητη έρευνα.

«Είναι μία καταστροφή. Οι οικογένειες κλαίνε απόψε. Δυστυχώς, η πλειονότητα των χαμένων είναι νέοι φοιτητές. Έφυγαν από το σπίτι, χαρούμενοι, για να πάνε για τις σπουδές τους ή να δουν τους συγγενείς τους και δεν έφτασαν ποτέ» κατέληξε ο κ. Μαλίζος.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή