Άλαν Γκρίνσπαν: «Η ύφεση είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα»

Ο πρώην πρόεδρος της Fed κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

by Times Newsroom

Ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve, Άλαν Γκρίνσπαν, δήλωσε ότι η ύφεση των ΗΠΑ είναι το «πιο πιθανό αποτέλεσμα», καθώς η κεντρική τράπεζα αυστηροποιεί σημαντικά τη νομισματική πολιτική για να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Παρά το γεγονός ότι οι δύο τελευταίες μηνιαίες εκθέσεις έδειξαν επιβράδυνση στις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή, ο Άλαν Γκρίνσπαν, ο οποίος είναι τώρα ανώτερος οικονομικός σύμβουλος της Advisors Capital Management τόνισε ότι δεν νομίζει ότι «αυτό θα φέρει αλλαγή στην πορεία της Fed, η οποία είναι αρκετά σημαντική για να αποφευχθεί τουλάχιστον μια ήπια ύφεση»,.

Η Fed αύξησε επιθετικά τα επιτόκια πέρυσι σε μια προσπάθεια να μειώσει τον πληθωρισμό από το υψηλό 40 ετών και διαμηνύει ότι θα συνεχίσει να συσφίγγει την πολιτική της μέχρι να ολοκληρωθεί η δουλειά.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Οι αυξήσεις των μισθών, και κατ’ επέκταση η απασχόληση, πρέπει ακόμη να αμβλυνθούν περαιτέρω, ώστε η υποχώρηση του πληθωρισμού να είναι κάτι περισσότερο από παροδική, υποστήριξε ο 96χρονος πλέον Γκρίνσπαν.

«Μπορεί να έχουμε μια σύντομη περίοδο ηρεμίας στο μέτωπο του πληθωρισμού, αλλά νομίζω ότι θα είναι πολύ αργά», πρόσθεσε.

Ο κίνδυνος της πολύ γρήγορης μείωσης των επιτοκίων είναι ότι ο πληθωρισμός «θα μπορούσε να φουντώσει ξανά και θα επιστρέψουμε στο πρώτο», είπε ο Γκρίνσπαν και πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να βλάψει την αξιοπιστία της Fed ως εγγυητή των σταθερών τιμών, είπε.

«Για αυτόν τον λόγο και μόνο, δεν αναμένω από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να χαλαρώσει πρόωρα, εκτός εάν το κρίνουν απολύτως απαραίτητο, για παράδειγμα, για να αποτρέψουν τη δυσλειτουργία της χρηματοπιστωτικής αγοράς», κατέληξε.

Τεχνητή ύφεση

Η Κεντρική Τράπεζα επιβραδύνει αυτή την φορά την οικονομία, σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες υφέσεις.

Στο παρελθόν, η κεντρική τράπεζα είχε συμβάλλει στην τόνωση του δανεισμού, μηδενίζοντας τα επιτόκια, και ενίσχυσε τη ρευστότητα της αγοράς προσθέτοντας τρισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία στον ισολογισμό της. Τώρα πράττει το ακριβώς αντίθετο-αύξησε γρήγορα τα επιτόκια από το μηδέν τον Μάρτιο, σε ένα εύρος από 4,25% έως 4,5% αυτόν τον μήνα.

Αλλά στις δύο προηγούμενες υφέσεις, η κεντρική τράπεζα δεν χρειαζόταν να ανησυχεί για τον υψηλό πληθωρισμό .

Τώρα η Fed δίνει μια μάχη με την ακρίβεια. Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας προβλέπουν ότι θα υπάρξουν κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων, περίπου στο 5,1% μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com