Αμπντουλάχ Οτσαλάν: Προσέφυγε κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Αιτία η σύλληψή του το 1999

by Times Newsroom

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσέφυγε ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν κατά της Ελλάδας, μηνύοντας ουσιαστικά τη χώρα μας για το πώς συνελήφθη το 1999 και για το γεγονός ότι η Ελλάδα ουσιαστικά δεν εφάρμοσε τους κανόνες που προβλέπει η Διεθνής Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκανε χθες δεκτή την προσφυγή του Οτσαλάν – ηγέτη του κουρδικού ΡΚΚ και σύμβολο της μάχης για την ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους-, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος στο νησί Ιμραλί και ζήτησε από την Αθήνα την υπεράσπισή της για το ζήτημα.

Σημειώνεται πως η οργάνωση PKK ιδρύθηκε το 1978 στο χωριό Φις (κοντά στο Λίτζε της επαρχίας του Ντιγιαρμπακίρ) από μια ομάδα Κούρδων φοιτητών με επικεφαλής τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Ιδεολογικά αποτελούσε ένα μείγμα επαναστατικού σοσιαλισμού και κουρδικού εθνικισμού. Ο στόχος ήταν αυτονόητος: η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους στην περιοχή.

Ο Οτσαλάν μέχρι σήμερα βρίσκεται κρατούμενος σε ένα μικρό κελί στο νησί Ιμραλί, στη νότια Θάλασσα του Μαρμαρά, φρουρούμενος από δεκάδες ενόπλους. Είναι ο μοναδικός κρατούμενος εκεί.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή