Αμπράμοβιτς: Έχασε τη μισή του περιουσία το 2022

Για το 2023 μόνο ευοίωνα δεν δείχνουν τα πράγματα

by Times Newsroom

Το 2022 που βρίσκεται ένα βήμα πριν από την πόρτα της εξόδου, ήταν μια χρονιά η οποία για τους Ρώσους ολιγάρχες κόστισε πολλά. Οι κυρώσεις και το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων από τη Δύση ελέω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, διέγραψαν ούτε λίγο ούτε πολύ συνολικά 95 δισ. δολάρια από την προσωπική περιουσία των Ρώσων κροίσων όπως αναφέρει το Bloomberg, ή περί των 330 εκατ. δολαρίων την ημέρα.

Εντούτοις, εκείνος που υπέφερε περισσότερο τη χρονιά που σε λίγο θα είναι παρελθόν, είναι ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς ενώ και η καινούργια χρονιά αναμένεται να έχει ανάλογη συνέχεια. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο πρώην ιδιοκτήτης του αγγλικού ποδοσφαιρικού συλλόγου Τσέλσι έχασε στη διάρκεια του 2022 περισσότερο από το ήμισυ της προσωπικής του περιουσίας, η οποία επί του παρόντος υπολογίζεται ότι έχει πέσει στα 7,80 δισ. δολάρια, με απώλειες της τάξεως των 10,2 δισ. δολαρίων από την αρχή του τρέχοντος έτους.

Ο Αμπράμοβιτς όπως και πολλοί Ρώσοι ολιγάρχες έκανε περιουσία από την ιδιωτικοποίηση των ρωσικών κρατικών εταιρειών όταν έπεσε το καθεστώς της Σοβιετικής Ένωσης. Δραστηριοποιήθηκε στην αγορά του πετρελαίου και των μετάλλων, ωστόσο θέλησε να διαφοροποιήσει την προσωπική του περιουσία από τις αγορές αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, επιδόθηκε σε επενδύσεις σε ακίνητα στο Λονδίνο, σε hedge funds και σε εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων (private equity).

Λίγες εβδομάδες αφότου η χώρα του εισέβαλε στη Ρωσία, εξαναγκάσθηκε να βάλει πωλητήριο στα ακίνητα που είχε υπό την ιδιοκτησία του στο Λονδίνο. Για τη Βρετανία ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρίας να περιορίσουν την διαρκώς αυξανόμενη ισχύ των Ρώσων κροίσων, στις επιχειρήσεις, στα ακίνητα και στον αθλητισμό.

Οι Ρώσοι είναι λιγότεροι, φτωχότεροι και δυστυχέστεροι από ό,τι πριν από μια δεκαετία

Στη Βρετανία τα περιουσιακά του στοιχεία εκποιήθηκαν, ενώ οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν σαν αποτέλεσμα οι επενδύσεις σε hedge funds ύψους 6 δισ. δολαρίων από την Concord Management με έδρα στις ΗΠΑ να παγώσουν άμεσα. Από τη μεριά του ο Καναδάς έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να παγώσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 26 εκατ. δολαρίων του Αμπράμοβιτς από τη Granite Capital Holdings και τα οποία προορίζονται για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

Ερχόμενο το 2023 μόνο ευοίωνα δεν δείχνουν τα πράγματα. Από τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία αξίας 7,8 δισ. δολαρίων (περιουσία που τον φέρνει στη 264η θέση του Bloomberg Billionaires Index) κάποια είναι μη ρευστοποιήσιμα. Από την πώληση της Τσέλσι ο Αμπράμοβιτς δεν θα αποκομίσει σχεδόν τίποτα. Και πλέον στερείται της δυνατότητας να κινείται με το ιδιωτικό του τζετ ή το σούπερ γιοτ του προκειμένου να έχει εικόνα για τα περιουσιακά του στοιχεία.

«Η επιρροή που είχαν κάποτε στο εξωτερικό οι Ρώσοι ολιγάρχες συρρικνώνεται και οι επιλογές τους σχετικά με το πού να τοποθετήσουν τον πλούτο τους καθίστανται όλο και πιο περιορισμένες», αναφέρει η Λιάνα Σέμτσουκ, αναλύτρια πληροφοριών για την περιοχή της Ευρασίας στη συμβουλευτική εταιρεία Sibylline στο Λονδίνο. «Το καταφύγιο που πρόσφεραν πολλές ευρωπαϊκές δικαιοδοσίες δεν υφίσταται πλέον με τον ίδιο τρόπο και τελικά αυτό σημαίνει ότι ο πλούτος τους δεν είναι πλέον τόσο ασφαλής εκτός Ρωσίας -όπου ήταν πάντα σε μεγάλο βαθμό στο έλεος του Κρεμλίνου».

Πηγή: www.ot.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή