Ανάλυση CNN: Ο Πούτιν απειλείται από τον μισθοφορικό Φρανκεστάιν που δημιούργησε για να κάνει τις βρώμικες δουλειές του

Το CΝΝ θεωρεί ότι ενδεχομένως η Wagner να έχει σχεδιάσει εδώ και καιρό όλα όσα βλέπουμε σήμερα να διαδραματίζονται στη Ρωσία.

by Times Newsroom

«Ο Ρώσος πρόεδρος αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή απειλή για την εξουσία του στα 23 χρόνια που διοικεί τη χώρα. Και είναι συγκλονιστικό να βλέπεις το επίχρισμα του απόλυτου ελέγχου που έχει διατηρήσει όλο αυτό το διάστημα να καταρρέει εν μία νυκτί», γράφει το CNN κάνοντας μια πρώτη ανάλυση για όλα όσα συμβαίνουν από τη νύχτα της Παρασκευής στη Ρωσία και συνεχίζει:

«Τώρα ο πέμπτος μεγαλύτερος στρατός στον κόσμο βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα Σαββατοκύριακο στο οποίο η αδελφοκτονία – η στροφή των όπλων τους εναντίον των συναδέλφων τους στρατιωτών – είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να σώσει την ελίτ της Μόσχας από την κατάρρευση».

Μάλιστα, το αμερικανικό Μέσο αναφέρει ότι «έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ να βλέπουμε τον Πούτιν ως έναν αριστοτέχνη της τακτικής», που πολλοί πίστευαν ότι οι βολές που κατά καιρούς ο Πριγκόζιν εκτόξευε εναντίον του εκλαμβάνονταν από πολλούς ως μια συνεννοημένη κίνηση με το Κρεμλίνο προκειμένου να κρατήσει τους στρατηγούς του σε εγρήγορση. Ωστόσο σήμερα όλα αυτά καταρρίφθησαν».

Το CΝΝ θεωρεί ότι ενδεχομένως η Wagner να έχει σχεδιάσει εδώ και καιρό όλα όσα βλέπουμε σήμερα να διαδραματίζονται στη Ρωσία.

Η ίδια η Wagner παρουσιάζει την επιχείρηση που διεξάγει σήμερα ως επείγουσα και αυθόρμητα, ύστερα από την αεροπορική επιδρομή σε στρατόπεδο της οργάνωσης στο δάσος, όπως καταγγέλλει η ίδια, αλλά το ρωσικό υπουργείο Αμυνας διαψεύδει. «Οι δυνάμεις της Βάγκνερ συγκεντρώθηκαν πολύ γρήγορα και κινήθηκαν γρήγορα προς το Ροστόφ. Αυτό είναι δύσκολο να γίνει αυθόρμητα μέσα σε ένα απόγευμα», γράφει το CNN και προσθέτει:

«Ίσως ο Πριγκόζιν ονειρεύτηκε ότι θα μπορούσε να αναγκάσει τον Πούτιν σε μια αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Άμυνας, δηλαδή εκδίωξη του Σοϊγκού τον οποίο η Wagner βρίζει δημοσίως εδώ και μήνες. Αλλά η ομιλία του Πούτιν το πρωί του Σαββάτου εξάλειψε αυτή την προοπτική. Πρόκειται πλέον για μια υπαρξιακή επιλογή για την ελίτ της Ρωσίας – μεταξύ του παραπαίοντος καθεστώτος του προέδρου και του σκοτεινού, μισθοφορικού Φρανκενστάιν που δημιούργησε για να κάνει τη βρώμικη δουλειά του, ο οποίος στράφηκε εναντίον των αφεντικών του».

Το CNN αναρωτιέται τι συμβαίνει με τον ρωσικό στρατό και κατά πόσον κάποιοι από το στράτευμα παίρνουν το μέρος της Wagner.

«Πριν από μερικά χρόνια, οι ήπιες επικρίσεις του Πριγκόζιν θα οδηγούσαν σε ελίτ ειδικών δυνάμεων με μπαλακλάβες που θα τον απομάκρυναν. Αλλά τώρα περιφέρεται ελεύθερα, με το βλέμμα του στραμμένο προς τη Μόσχα. Πού είναι οι ειδικές δυνάμεις της FSB; Είναι αποδεκατισμένες από τον πόλεμο, ή δεν είναι πρόθυμες να τα βάλουν με τους οπλισμένους και έμπειρους συντρόφους τους στον Βάγκνερ;».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή την άνοιξη βλέπουμε τη Μόσχα να δείχνει αδύναμη. Η επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κρεμλίνο τον Μάιο πρέπει να έκανε την ελίτ γύρω από τον Πούτιν να αναρωτηθεί πώς στο καλό η άμυνα της πρωτεύουσας ήταν τόσο αδύναμη. Λίγες ημέρες αργότερα, εξοχικές κατοικίες της ελίτ έγιναν στόχος ακόμη περισσότερων ουκρανικών drones».

«Η Ουκρανία πιθανότατα θα πανηγυρίζει για τον καταστροφικό συγχρονισμό αυτής της εξέγερσης μέσα στις τάξεις της Ρωσίας. Πιθανότατα θα αλλάξει την πορεία του πολέμου υπέρ του Κιέβου. Αλλά οι εξεγέρσεις σπάνια τελειώνουν στη Ρωσία – ή οπουδήποτε αλλού – με τα αποτελέσματα που έχουν θέσει ως στόχο».

«Ο Πριγκόζιν μπορεί να μην κερδίσει και τα θεμέλια του ελέγχου του Κρεμλίνου μπορεί να μην καταρρεύσουν. Αλλά ένας αποδυναμωμένος Πούτιν μπορεί να κάνει παράλογα πράγματα για να αποδείξει τη δύναμή του.

Μπορεί να αποδειχθεί ανίκανος να αποδεχτεί τη λογική της ήττας τους επόμενους μήνες στις γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία. Μπορεί να μην έχει επίγνωση του βάθους της δυσαρέσκειας μεταξύ των δικών του ενόπλων δυνάμεων και να μην έχει τον κατάλληλο έλεγχο των ενεργειών τους. Η θέση της Ρωσίας ως υπεύθυνης πυρηνικής δύναμης στηρίζεται στη σταθερότητα στην κορυφή.

Πολύ περισσότερα μπορούν να πάνε στραβά απ’ ό,τι μπορούν να πάνε σωστά. Αλλά είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς ότι το καθεστώς του Πούτιν θα επιστρέψει ποτέ στα προηγούμενα ύψη ελέγχου από αυτή τη στιγμή. Και είναι αναπόφευκτο ότι περαιτέρω αναταραχές και αλλαγές είναι μπροστά μας».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com