Αννίβας  (ή Αννίβας Βάρκας, 247 π.Χ. – 183 π.Χ.)

...ήταν Καρχηδόνιος κρατικός λειτουργός και στρατηγός και το όνομά του σήμαινε : «η χάρη του Βάαλ».

by Times Newsroom

Ο Αννίβας (ή Αννίβας Βάρκας, 247 π.Χ. – 183 π.Χ.) ήταν Καρχηδόνιος κρατικός λειτουργός και στρατηγός και το όνομά του σήμαινε : «η χάρη του Βάαλ». Ήταν ένας από τους τέσσερις γιους του Αμίλκα Βάρκα. Είχε τρία αδέρφια, τον Μάγωνα, τον Ασδρούβα και την Σοφονίβα (Σαλαμπό).

Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους στρατηλάτες όλων των εποχών. Η φήμη του οφείλεται στα επιτεύγματά του κατά τη διάρκεια του Β΄ Καρχηδονιακού πολέμου καθώς και στην πορεία του από την Ισπανία μέσω των Πυρηναίων και των Άλπεων με κατεύθυνση τη βόρεια Ιταλία, με 50.000 πεζικό, 9.000 ιππικό και 37 ελέφαντες. Οι νίκες κατά των Ρωμαίων έγιναν στον ποταμό Τρεβία το 218 π.Χ., όπου πήραν μέρος και 14.000 Γαλάτες που πήγαν με το μέρος του Αννίβα. Ακολούθησε η νίκη στη λίμνη Τρασιμένη το 217 π.Χ. (όπου οι Ρωμαίοι έχασαν 15.000 άνδρες) και αυτή στις Κάννες το 216 π.Χ..

Ο δρόμος για τη Ρώμη φαινόταν πλέον ανοιχτός και η φράση «ο Αννίβας προ των πυλών» (Hannibal ante portas Roma) σημάδεψε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία για χρόνια. Ωστόσο ο Καρχηδόνιος στρατηγός δεν βάδισε κατά της αιώνιας πόλης, και προτίμησε να κινηθεί προς τη Νότιο Ιταλία. Αυτή η κίνηση του Αννίβα έκανε τον Μαάρβα, επικεφαλής του ιππικού, να του πει: «Ξέρεις να νικάς, όχι όμως και να αξιοποιείς τη νίκη». Οι Ρωμαίοι δεν τόλμησαν να αναμετρηθούν μαζί του σε μάχη εκ παρατάξεως, αλλά επιδόθηκαν σε πόλεμο φθοράς, επειδή ο Αννίβας αντιμετώπιζε πρόβλημα ανεφοδιασμού, λόγω της απόστασης που τον χώριζε από τις βάσεις του στην Ισπανία και την Καρχηδόνα.

Οι νίκες του Αννίβα είχαν και άλλον έναν αντίκτυπο¨ οι Ρωμαίοι κινδύνευαν να χάσουν τους συμμάχους τους από γενικευμένη εξέγερση. Πολλοί από τους συμμάχους της Ρώμης, όπως ο Φίλιππος Ε΄ της ΜΑκεδονίας, άλλαξαν στρατόπεδο συμμαχώντας με τον Αννίβα. Ωστόσο οι Ρωμαίοι ξαναβρήκαν τη δύναμή τους, και επανέκτησαν μερικά από τα εδάφη, που είχαν χάσει.

Μόλις το 204 π.Χ. μπόρεσαν οι Ρωμαίοι να αντεπιτεθούν, κάνοντας απόβαση στη Βόρεια Αφρική. Η Καρχηδόνα του ζήτησε να σταματήσει την εκστρατεία και να γυρίσει πίσω, φοβούμενη τους Ρωμαίους που είχαν απορρίψει κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης. Στην περίφημη μάχη της Ζάμας το 202 π.Χ., ο Σκιπίων ο Αφρικανός νίκησε τον Αννίβα. Τον ανάγκασε σε υποταγή, και κατέστρεψε ολοσχερώς την Καρχηδόνα, φοβούμενος μια νέα εξέγερση.

Μετά την ήττα στη Ζάμα και τη λήξη του πολέμου, ο Αννίβας για ένα διάστημα ηγήθηκε στην προσπάθεια για την οικονομική και διοικητική αναδιοργάνωση της Καρχηδόνας, έως ότου το 195 π.Χ. οι Ρωμαίοι τον ανάγκασαν σε εξορία. Ο Αννίβας κατέφυγε στην αυλή του Αντίοχου Γ΄ της Συρίας. Το 190 π.Χ. οι Ρωμαίοι νίκησαν τον Αντίοχο Γ΄ και μεταξύ άλλων απαίτησαν την παράδοση του Αννίβα, ο οποίος κατέφυγε στην αυλή του βασιλιά Προυσία Α΄ της Βιθυνίας, από όπου αναγκάστηκε πάλι να φύγει.

Τελικά ο Αννίβας, προκειμένου να μην πέσει στα χέρια των Ρωμαίων, το 183 π.Χ. αυτοκτόνησε στη Λίμπισα, κοντά στη σημερινή Κωνσταντινούπολη, πίνοντας δηλητήριο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com