Αντιγριπικό εμβόλιο: Γιατί είναι απαραίτητο και πότε να το κάνετε

Η χώρα προετοιμάζεται για άλλη μια περίοδο με αυξημένες αναπνευστικές νόσους, όπως η γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και φυσικά η COVID-19.

by Times Newsroom

Μιχάλης Θερμόπουλος

Και ενώ η γρίπη μπορεί να μην φαίνεται σαν κάτι πολύ ανησυχητικό, είναι ένας ιός για τον οποίο πρέπει όλοι να είμαστε προετοιμασμένοι. Πολλοί αναρωτιούνται: “Πρέπει να κάνω το εμβόλιο της γρίπης;”

Η λήψη του αντιγριπικού εμβολίου είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τη διατήρηση της προσωπικής και οικογενειακής σας υγείας, αλλά και για την ανακούφιση του υπερφορτωμένου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Γιατί είναι σημαντικό να κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο

Η λοιμωξιολόγος δρ. Englund επισημαίνει, ότι είναι απλώς καλή πρακτική να κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο κάθε χρόνο. Προσθέτει ότι οι ιδιότητες του εμβολίου που στοχεύουν στην πρόληψη είναι βασικές:

“Όταν κολλάμε γρίπη, δεν έχουμε μόνο τα κλασικά συμπτώματα, όπως βήχας, πυρετός και μόλυνση στους πνεύμονες. Ο οργανισμός μας επιβαρύνεται σημαντικά και σε όλα τα άλλα συστήματα”.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποιες σοβαρές επιπλοκές, συνεχίζει η ίδια: “Μπορεί να πάθετε έμφραγμα ή ακόμα και εγκεφαλικό ως παρενέργεια από τη γρίπη. Γι’ αυτό και πρέπει να προστατεύουμε τον οργανισμό μας όσο πιο πολύ μπορούμε από όλες αυτές τις επιπλοκές”.

Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι και φέτος ιδιαίτερα σημαντικό, επειδή θα κυκλοφορούν ταυτόχρονα και άλλοι ιοί του αναπνευστικού, όπως η COVID-19 και ο RSV.

“Θα συνυπάρχουν γρίπη, RSV και COVID-19 και υπάρχει μεγάλη επικάλυψη μεταξύ των συμπτωμάτων. Προβλέπουμε επίσης ότι θα υπάρξουν κάποιοι άνθρωποι που θα έχουν ταυτόχρονες λοιμώξεις, κάτι που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την περίπτωσή τους”, συμπληρώνει η δρ. Englund.

anapneustiko-ioi-gripi

Πότε να κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης μόλις αυτό γίνεται διαθέσιμο. Και σε περίπτωση που αναρωτιέστε, το εμβόλιο της γρίπης δεν παρεμβαίνει στο εμβόλιο COVID-19 ή το εμβόλιο RSV.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία θεωρεί ότι η καλύτερη περίοδος εμβολιασμού στην Ελλάδα είναι το τελευταίο μισό του Νοεμβρίου και τονίζει ότι όλοι ανεξαιρέτως οι εμβολιασμοί πρέπει να συστήνονται και να συνταγογραφούνται από τους θεράποντες γιατρούς.

Όλα τα διαθέσιμα εμβόλια COVID-19 και RSV μπορούν να χορηγηθούν ταυτόχρονα με το εμβόλιο της γρίπης. Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις στις οποίες ορισμένα εμβόλια δεν μπορούν να χορηγηθούν ταυτόχρονα.

Και δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την υπερφόρτωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος με πολλαπλά εμβόλια.

“Είμαστε εκτεθειμένοι σε πράγματα που διεγείρουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα όλη την ώρα. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα ανταποκρίνεται συνεχώς σε διάφορες εκθέσεις, ακόμα κι αν δεν το αντιλαμβανόμαστε”, λέει η δρ. Englund.

Γιατί είναι σημαντικό να κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο κάθε χρόνο

Ένας λόγος που είναι τόσο σημαντικό να κάνετε το ετήσιο εμβόλιο γρίπης είναι ο εξής: Η προστασία του εαυτού σας είναι πολύ πιο εύκολη από τη θεραπεία της γρίπης.

“Υπάρχουν κάποιες διαθέσιμες θεραπείες για τη γρίπη οποίες συνεχώς εξελίσσονται”, λέει η δρ. Englund και προσθέτει: “Αλλά το να αποφύγεις την ασθένεια εντελώς ή να έχεις μόνο ένα ήπιο κρούσμα επειδή έχεις εμβολιαστεί είναι πολύ καλύτερο από το να προσπαθείς να τη θεραπεύσεις. Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη.

Και αυτό ισχύει εξίσου για τα παιδιά: είναι επίσης σημαντικό να εμβολιαστούν για τη γρίπη.

“Είναι σημαντικό και για τα παιδιά να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, γιατί η κυκλοφορία της γρίπης στα παιδιά, αν μη τι άλλο, θέτει σε κίνδυνο και τους ενήλικες.

Η γρίπη είναι μια σοβαρή και απρόβλεπτη νόσος. Κατά τα άλλα υγιή παιδιά δυστυχώς νοσηλεύονται και πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της. Έτσι, ακόμη και για φυσιολογικά, υγιή παιδιά, είναι πολύ σημαντικό να εμβολιάζονται κάθε χρόνο”, κατέληξε η δρ. Englund.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com