Από τους Κούρδους εξαρτάται η επανεκλογή του Ερντογάν

Οι Κούρδοι αποτελούν το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Τουρκίας, αλλά αισθάνονται εδώ και καιρό απομακρυσμένοι από την τουρκική πολιτική.

by Times Newsroom

 Η ψήφος τους θα μπορούσε να είναι ο αποφασιστικός παράγοντας για τις εκλογές στην Τουρκία και να καθορίσει εάν ο Ερντογάν, ο οποίος έχει ξεκινήσει την εθνικιστική πολιτική και εμβάθυνε το «κουρδικό πρόβλημα», θα εκδιωχθεί μετά από 20 χρόνια στην εξουσία.

Βλέπετε, εκεί κατασκευάστηκε το πρώτο ρομπότ. Παγκοσμίως. Και εδώ είναι το πρώτο σύστημα θέρμανσης. Παγκοσμίως. Και τώρα βρισκόμαστε στα μακρύτερα τείχη του φρουρίου. Παγκοσμίως.

– Μήπως σε όλο το σύμπαν;

– Ναί! Σε όλο το σύμπαν.

Ο άγνωστος άνδρας χειρονομεί ενθουσιασμένος, δείχνει προς τα τείχη, μιλώντας σε ένα μείγμα τουρκικών και αγγλικών, αλλά μια λέξη προδίδει ότι είναι Κούρδος: «Amed». Έτσι αποκαλούν οι Κούρδοι την πατρίδα τους Ντιγιαρμπακίρ. Όταν ακούν έναν επισκέπτη της πόλης να το προφέρει, συχνά χαμογελούν, γνέφουν και επαναλαμβάνουν το όνομα. Για αυτούς το Ντιγιαρμπακίρ λέγεται Αμέντ.

Τα λόγια του είναι εν μέρει αληθινά, αλλά οι επάλξεις κάτω από τα πόδια του κρύβουν στην πραγματικότητα πολλή ιστορία.

Τμήματα της οχύρωσης, όπου οι κάτοικοι απολαμβάνουν τις γιορτές του Ραμαζανιού, τα τζαμιά, άλλα ιστορικά κτίρια, μοιάζουν σαν να έχουν μόλις χτιστεί.

Αυτό είναι επίσης εν μέρει αλήθεια: τα «παλιά» καταστράφηκαν στις ένοπλες συγκρούσεις του τουρκικού κράτους με μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και άλλους στο Sur, το ιστορικό τμήμα της πόλης, το 2015-2016. Το ογδόντα τοις εκατό του Sur έχουν επηρρεαστεί.

Η αποκατάσταση συνεχίζεται, αλλά οι πληγές της πόλης δεν επουλώνονται. Αυξάνεται η ελπίδα ότι αυτή τη φορά κάτι θα εξαρτηθεί από τους Κούρδους στην τουρκική πολιτική σκηνή – και πάλι, όπως στην εκλογή του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης.

Καθοριστικός ο ρόλος των Κούρδων

Οι Κούρδοι θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις αυριανές εκλογές, 14 Μαΐου, στις οποίες η μάχη μεταξύ του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι για κάθε ψήφο.

Οι κάτοικοι του Ντιγιαρμπακίρ γενικά αισθάνονται έναν φόβο για το μέλλον – ακόμα κι αν κερδίσει η αντιπολίτευση, την οποία τυπικά δεν αποτελούν οι φιλοκουρδικές δυνάμεις.

Ο ίδιος ο Σεβκέτ έρχεται στην αγορά για μια κουβέντα το πρωί του Σαββάτου, όπου αφού καλωσόρισε το Ραμαζάν Μπαϊράμ, ο αέρας γεμίζει με τη μυρωδιά του ψητού κρέατος – οι ψησταριές κάπνιζαν πολύ μετά τα μεσάνυχτα το προηγούμενο βράδυ.

«Νίκη για τον λαό μας!» αντήχησε από το μεγάφωνο στο αυτοκίνητο του μικρού κόμματος της Πράσινης Αριστεράς.

Τα σύμβολά του, όχι  όπως εκείνα του κύριου φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), είναι στριμωγμένα στους κεντρικούς πλακόστρωτους δρόμους ακόμη και πάνω από το αρχηγείο του HDP στο Ντιγιαρμπακίρ. Λες και η κορυφαία φιλοκουρδική δύναμη δεν υπάρχει. «Είναι μόνο ένα από τα κόμματα», λέει ο Σεβκέτ, 50 ετών, σεφ με καταγωγή από την πόλη.

«Θα ψηφίσω τον εαυτό μου»

Με αυτή τη φράση οι Κούρδοι λένε ότι ψηφίζουν κόμμα που τους εκπροσωπεί.

Το ZLP έχει ένα ριζοσπαστικό αριστερό πρόγραμμα, έντονα αντικαπιταλιστικό, με έμφαση στη διαγραφή των διαφορών Τούρκων, Κούρδων και όλων των άλλων.

Το HDP θα γίνει το έκτο φιλοκουρδικό κόμμα που απαγορεύτηκε από τουρκικό δικαστήριο για κατηγορίες που σχετίζονται με το PKK η υπόθεση συνεχίζεται. Όποιος τo ψήφισε θα πρέπει τώρα να επιλέξει το ZLP, για λογαριασμό του οποίου τρέχει το HDP και για το οποίο αγωνίζεται ενεργά.

«Οι ψηφοφόροι περίμεναν να τους πούμε ποιον να ψηφίσουν», είπε ο Ντερσίμ Νταγκ από το Ντιγιαρμπακίρ, υποψήφιος βουλευτής στην Κωνσταντινούπολη.

Το Ντιγιαρμπακίρ, όπως και η κουρδική κοινότητα, έχει συνηθίσει στις αλλαγές – από 30.000 κατοίκους το 1930, αυξήθηκε σε 1,7 εκατομμύρια το 2021.

Από αυτή την περίοδο, υπάρχουν φιλοκουρδικά κόμματα μόνο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Τα μισά δεν κατάφεραν να μπουν στο τουρκικό κοινοβούλιο – το εκλογικό όριο ήταν 10% μετά το πραξικόπημα πριν από 40 χρόνια.

Αργότερα τα κόμματα άρχισαν να παρακάμπτουν το όριο μέσω ανεξάρτητων υποψηφίων.

Για χρόνια, το HDP πέρασε με επιτυχία το φράγμα (εν τω μεταξύ, μειώθηκε στο 7 τοις εκατό).

«Ο καθένας μπορεί να βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του ZLP με το χρώμα, την ταυτότητα και τη γλώσσα του (Στο Κόμμα της Πράσινης Αριστεράς).  Δεν νομίζω ότι όλα συνοψίζονται στο κουρδικό ζήτημα», λέει ο Σεβκέτ. Το HDP είναι ένα από τα κόμματα που κλείνουν οι τουρκικές αρχές. Δεν θα είναι πρόβλημα για εμάς».

«Το οικονομικό και το κουρδικό πρόβλημα συνδέονται»

Και εδώ η οικονομία προκαλεί ανησυχία. Μπροστά σε ένα από τα διάσημα τζαμιά στο Sur, ο 30χρονος μηχανικός κατασκευών Εσβέτ Γκοχάν λέει, όπως πολλοί Τούρκοι, ότι έχει δει αγαθά σε μια τιμή σε ένα κατάστημα το πρωί και σε άλλη το βράδυ.

«Οικονομικά, η κατάσταση είναι τρομερή, όπως και το άλλο, ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να μιλήσουν τη μητρική τους γλώσσα», προσθέτει.

Για τον φίλο του Σελτζάν Αντάν, έναν 27χρονο γιατρό που έχει διοριστεί στη Σμύρνη, δεν είναι διαφορετικό.

Σημειώνει ένα άλλο πλεονέκτημα της δυτικής πόλης: «Πολιτικά, είναι πιο ήρεμα. Δεν μπορείς, για παράδειγμα, να δεις στρατιωτικά οχήματα στους δρόμους της Σμύρνης. Εδώ μπορείς».

Οι σειρήνες της αστυνομίας ακούγονταν από το δρόμο κάθε το βράδυ. «Δεν αποτελεί εξαίρεση για τις γιορτές, είναι φυσιολογικό».

Πριν από έξι χρόνια, ως φοιτητής, κέρδιζα το ένα τοις εκατό από αυτά που κερδίζω τώρα. Αλλά ήμουν καλύτερα.

Και οι δύο κατηγορούν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, αλλά έχουν και έναν άλλο λόγο να είναι δυσαρεστημένοι μαζί του.

Κάποτε οδήγησε μια πολιτική «ανοίγματος», υποσχέθηκε συμφιλίωση, δημιούργησε ένα κανάλι στην κουρδική γλώσσα της δημόσιας τηλεόρασης TRT, έκανε βήματα προς τον τερματισμό της σύγκρουσης με το PKK.

Μιάμιση δεκαετία αργότερα, ορισμένες κουρδικές πόλεις διοικούνται από στελέχη που έχουν διοριστεί από το κράτος, επειδή όσοι εκλέγονται στα αξιώματα, συχνά από το HDP, έχουν συλληφθεί για διασυνδέσεις με το PKK. Πριν από λίγες ημέρες, περισσότεροι από 100 ακτιβιστές και πολιτικοί συνελήφθησαν στο Ντιγιαρμπακίρ και αλλού με τις ίδιες υποψίες .

Το κουρδικό και το οικονομικό πρόβλημα είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα όχι μόνο στις κουρδικές επαρχίες αλλά και σε ολόκληρη την Τουρκία. Πιστεύουμε όμως ότι για να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα πρέπει να λυθεί και το κουρδικό πρόβλημα. Μεγάλο ποσοστό του κρατικού προϋπολογισμού διατίθεται στον πόλεμο με τους Κούρδους. Το εκπαιδευτικό πρόβλημα για τους νέους είναι ιδιαίτερα μεγάλο λόγω της γλώσσας.

«Όχι πολιτικοί, αλλά κομματικοί»

Οι Εσβέτ Γκοχάν και Σελτζάν Αντάν θα ψηφίσουν όπως ο Σεβκέτ. Το ίδιο θα κάνει και η Ρόζεριν Τάντιτς. Στα 26 της, εργάζεται σε μια διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Ντιγιαρμπακίρ για τις γυναικείες πολιτικές των κυβερνητών που διορίστηκαν από το AKP για να αντικαταστήσουν τους έκπτωτους δημάρχους.

Μέρες πριν προσφέρει τσάι και ξηρούς καρπούς στο γρασίδι μπροστά από το σπίτι της σε μια γειτονιά του Ντιγιαρμπακίρ, έγινε μέλος του ZLP.

«Δεν έλεγξα καν το πρόγραμμά τους. Είμαι σίγουρος ότι εκατομμύρια είναι σαν εμένα. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι η ταυτότητα και εκατομμύρια Κούρδοι θα ψηφίσουν όπως εγώ. Πιστεύω ότι θα κάνουν το καλύτερο».

Η Ροζελίν, 27 ετών, δεν εμπιστεύεται τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αλλά θέλει μια αλλαγή

Δεν νιώθουν όλοι οι Κούρδοι να αντιπροσωπεύονται από τα «δικά τους» κόμματα

Το προηγούμενο βράδυ, ένας νεαρός σερβιτόρος σε ένα εστιατόριο στην άλλη πλευρά της ακρόπολης χαλαρώνει όταν οι πελάτες έχουν φύγει.

«Θα ψηφίσω το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα» του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, εξηγεί και επιμένει ότι πολλοί νέοι θα κάνουν σαν αυτόν. Και γιατί όχι HDP; «Επειδή είναι σαν παρτιζάνοι, σαν ακτιβιστές. Η Τουρκία χρειάζεται κάτι νέο. [Στην αρχή] ήταν καλά υπό το ΑΚΡ. Δεν είναι πια».

Στην Κωνσταντινούπολη, ένας Κούρδος ταξιτζής λέει ότι θα ψηφίσει το CHP επειδή εμπιστεύεται τον Κιλιτσντάρογλου. Αυτή η θέση ακούγεται συχνότερα μετά τη λήψη διαβεβαιώσεων για την πλήρη ανωνυμία του.

Για τον μηχανικό στις κατασκευές, Γεσβέτ, η ψήφος για τον Κιλιτσντάρογλου, είναι απλώς ένα μέσο αλλαγής εξουσίας, όχι απαραίτητα πηγή εμπιστοσύνης.

«Δεν εμπιστεύομαι καμία κυβέρνηση. Μόνο  τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς». Ο τελευταίος ήταν συμπρόεδρος του HDP, τα σχόλια του οποίου τον οδήγησαν στη φυλακή.

Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου του Ντιγιαρμπακίρ «Rawest Research», η υποστήριξη προς το Πρώτο Κόμμα της Τουρκικής Δημοκρατίας, άλλοτε σύμβολο καταστολής κατά των Κούρδων, έχει τετραπλασιαστεί στις μεγάλες πόλεις από τις τελευταίες εκλογές πριν από πέντε χρόνια. Είναι εκπληκτικό γιατί για είκοσι χρόνια οι Κούρδοι ήταν διχασμένοι: μεταξύ του Ερντογάν και της κορυφαίας φιλοκουρδικής δύναμης. Είναι πιθανό το CHP να έχει βουλευτή στο Ντιγιαρμπακίρ για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια.

Θα υπάρξει αλλαγή;

Το πώς θα ψηφίσουν οι «αλλαγμένες» γενιές είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο Ντιγιαρμπακίρ και σε όλη την κουρδική νοτιοανατολική περιοχή.

Σχεδόν το 23% των Τούρκων πολιτών είναι κάτω των 15 ετών . Έως και 10% των Τούρκων θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις 14 Μαΐου. Στοιχεία από το κοινωνιολογικό πρακτορείο KONDA δείχνουν ότι το μερίδιό τους στις επαρχίες με πληθυσμό κυρίως Κούρδους είναι πολύ μεγαλύτερο. Στο Ντιγιάρμπεκιρ είναι 15%, στο Σιρνάκ – 19%, στο Σιίρτ και το Χακάρι – 18%, στο Άγκρι, το Μους και την Ούρφα – 17%.

Ο Σελιάν Αντάν ψήφισε για πρώτη φορά. Η προηγούμενη, το 2018, αποφάσισε να μην νομιμοποιήσει την προεδρική δημοκρατία. Η Ροσερίν Ταντίκ θέλει να βοηθήσει στις κομματικές εργασίες για την αλλαγή που, κατά τα λεγόμενά της, δεν συνέβη τη δεκαετία του ’90.

Η μητέρα της είναι από τη γενιά που είδε το «άνοιγμα» επί Ερντογάν. για αυτήν, αυτό που έχει επιτευχθεί μπορεί να φαίνεται περισσότερο. «Όμως τίποτα δεν αλλάζει και για εκείνη».

Τις πρώτες δεκαετίες της Δημοκρατίας της Τουρκίας επιβάλλονταν πρόστιμα για κάθε κουρδική λέξη που ακούγεται.

Η ομιλία των Κουρδικών δεν απαγορεύεται από το 1991. Από το 2006, δεν απαγορεύονται ούτε τα φιλοκουρδικά ονόματα «ακατάλληλα για την εθνική κουλτούρα».

Οι λέξεις στα κουρδικά βγαίνουν μόνο όταν ακούν «Ευχαριστώ» στη μητρική τους γλώσσα στο τέλος των συνομιλιών: Zor spa.

dnevnik.bg

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com