Άρματα μάχης μέσα στη Γάζα – Αυξάνουν τη δύναμη πυρός οι Ισραηλινοί

Οι τελευταίες πληροφορίες των αραβικών δικτύων αναφέρουν ότι έχουν φτάσει 700 μέτρα από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, όπου πιστεύεται ότι βρίσκεται το αρχηγείο της Χαμάς, και κοντά στον τρίτο μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό αλ Σάτι.

by Times Newsroom

Στην πόλη της Γάζας βρίσκονται πλέον οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ. Οι τελευταίες πληροφορίες των αραβικών δικτύων αναφέρουν ότι έχουν φτάσει 700 μέτρα από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, όπου πιστεύεται ότι βρίσκεται το αρχηγείο της Χαμάς, και κοντά στον τρίτο μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό αλ Σάτι.

Το Ισραήλ παρέτεινε κατά μια ώρα την ανθρωπιστική παύση των εχθροπραξιών.

«Συνένοχη με το Ισραήλ η UNRWA για τον εκτοπισμό των κατοίκων της Γάζας» υποστηρίζει η Χαμάς.

Την ίδια ώρα, το νοσοκομείο Αλ Κουντς περικόπτει της περισσότερες λειτουργίες του, λόγω έλλειψης καυσίμων.

«Ο μεγάλος αριθμός νεκρών αμάχων υποδεικνύει λάθη στις επιχειρήσεις του Ισραήλ» αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Στο μεταξύ, με τις εκκλήσεις για την προστασία των αμάχων να συνεχίζονται, η Ιταλία στέλνει πλωτό νοσοκομείο ανοιχτά της Γάζας. Το Κατάρ διαπραγματεύεται την απελευθέρωση 10-15 ομήρων με αντάλλαγμα διήμερη παύση.

«Η Γάζα είναι η μεγαλύτερη τρομοκρατική βάση που έχει φτιάξει η ανθρωπότητα. Ολόκληρη η πόλη είναι μια τρομοκρατική βάση» υποστηρίζει ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ.

«Όλοι οι ηγέτες της Χαμάς είναι μελλοθάνατοι. Είναι θέμα χρόνου εντός της Γάζας ή εκτός της Γάζας οι ηγέτες της Χαμάς να συλληφθούν ή να σκοτωθούν από το Ισραήλ» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Τζόναθαν Κορνίκους.

«Το κυρίαρχο συναίσθημα είναι ότι προετοιμαζόμαστε για τη    λουν σθεναρή αντίσταση στον καταυλισμό Σάτι και ότι έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες στον εχθρό, αν και το Ισραήλ κάνει λόγο για 33 νεκρούς στρατιώτες.

Την ίδια ώρα, η έξοδος των αμάχων από την εμπόλεμη ζώνη της βόρειας Λωρίδας συνεχίζεται, με τον ΟΗΕ να αναφέρει ότι 22.000 άνθρωποι πήραν τον δρόμο για τον νότο τις τελευταίες τρεις μέρες.

Η ΕΡΤ στα σύνορα Ισραήλ – Γάζας

«Την ώρα που ο Ισραηλινός στρατός καταστρέφει προπύργια της Χαμάς στον αστικό ιστό της Γάζας και στα περίχωρα, στήνει και τα δικά του, με στόχο να δημιουργήσει ένα «περίκλειστο» περιβάλλον γύρω από σημεία που τα θεωρεί στρατηγικής και επιχειρησιακής αξίας για την Παλαιστινιακή οργάνωση», μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στο μέτωπο, Γιώργος Σιδέρης.

«Χθες Τρίτη ξεκίνησε το σχέδιο «περικύκλωσης στην περικύκλωση», για τα δυο νοσοκομεία ΑΛ ΣΙΦΑ και ΑΛ ΚΟΥΤΣ, αλλά και τον προσφυγικό καταυλισμό ΑΛ ΣΑΤΙ στην Τζαπαλίγια.

Το Ισραήλ θεωρεί ότι αν ελεγχθούν πλήρως τα τρία αυτά σημεία, η αποστολή των χερσαίων δυνάμεων θα γίνει ακόμα πιο εύκολη, απέναντι στα μέλη της Χαμάς που προσπαθούν ν’ αντισταθούν στον αστικό ιστό.

Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες έχει ξεκινήσει η επιχείρηση εξουδετέρωσης των όπλων που χρησιμοποιεί η Χαμάς στη λωρίδα της Γάζας, όπως και τα τούνελ.

Οι Ισραηλινές δυνάμεις από την έναρξη των επιχειρήσεων υποστηρίζουν ότι έχουν καταστρέψει 130 εισόδους τούνελ της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Και έχουν μπει σε χώρους στρατοπέδων της οργάνωσης όπου βρέθηκαν μπροστά σε τεράστιο οπλοστάσιο, ανάμεσα τους ρουκέτες και εκρηκτικοί μηχανισμοί έτοιμοι προς χρήση, για την παγίδευση πχ δρομολογίων» μεταδίδει ο Γ. Σιδέρης.

«Μην κάνετε το λάθος της Χαμάς»

Με το βλέμμα στα όσα γίνονται στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται οι εχθροπραξίες και μεταξύ Ισραήλ – Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε και πάλι τη σιιτική οργάνωση.

«Αν η Χεζμπολάχ αποφασίσει να μπει στον πόλεμο, θα κάνει το λάθος της ζωής της» λέει ο Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Η Χεζμπολάχ απαντά ότι αν συνεχιστεί η αιματοχυσία, η κλιμάκωση στο βόρειο μέτωπο θα είναι αναπόφευκτη.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε το τίμημα. Αλλά το ερώτημα είναι αν μπορεί το Ισραήλ να πληρώσει το τίμημα. Αυτό είναι το ερώτημα για το Ισραήλ» απαντά ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ, Σεΐχης Ναϊμ Κασέν.

Στην κατεχόμενη Δυτική όχθη ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιδρομές με στόχο την αποτροπή επιθέσεων και το άνοιγμα νέου μετώπου.

Από τις συγκρούσεις με στρατιώτες και εποίκους έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 160 Παλαιστίνιοι, ενώ κατεδαφίστηκε και το σπίτι 14χρονου Παλαιστίνιου, ο οποίος είχε μαχαιρώσει Ισραηλινό αστυνομικό τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σχέδιο εξόντωσης της Χαμάς – Η ιεραρχία της

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό Στρατό από την έναρξη του πολέμου έχει εξουδετερώσει περισσότερα 60 υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς. Τα εν λόγω στοιχεία δεν δύναται να διασταυρωθούν.

Άλλωστε πρόκειται για μία οργάνωση και όχι τακτικό στρατό που ναι μεν έχει μία ιεραρχία αλλά και πάλι τηρείται μυστικοπάθεια ως προς το ποιος είναι μέλος και ποιος όχι, και είναι υπό αυστηρό έλεγχο και λίγοι αυτοί που έχουν πρόσβαση στην ηγεσία.

Είναι γνωστό ότι εντός Γάζας επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας είναι ο Γιαχία Σινουάρ και της στρατιωτικής ο άφαντος Μωχάμεντ Νταϊφ. Κρύβονται καθώς αποτελούν υπ΄αριθμόν ένα στόχο του Ισραήλ.

Στοιχεία της οργάνωσης υπάρχουν και σε Δυτική Όχθη και στις ισραηλινές φυλακές και κάθε ένα έχει τη δική του ηγεσία, αλλά λόγω της ισραηλινής δράσης είναι τα πιο αδύναμα.

Στο εξωτερικό η πολιτική ηγεσία είναι μοιρασμένη: Μεταξύ του Ισμαήλ Χανίγιε που έχει ως βάση το Κατάρ και του Καλέντ Μεσάαλ στη Δαμασκό.

Έχουν αναλάβει τις σχέσεις της οργάνωσης με εξωτερικό, χρηματοδότηση και εξοπλισμό της και συντονίζει τη δράση της σε Λίβανο, Συρία, Ιράν και χώρες του Κόλπου.

Αποστολή ΕΡΤ – Ισραήλ: Γιώργος Σιδέρης, Λία Χριστάρα | Επιμέλεια βίντεο: Παντελής Γκόνος | Επιμέλεια: Άννα Παπασωτηρίου, Λήδα Παπαδοπούλου

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com