«Εσκεμμένη προσβολή Ερντογάν στον Μπλίνκεν» – Το παρασκήνιο της απουσίας του από το ραντεβού με τον Φιντάν

Γιατί ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν ανταποκρίθηκε στην κίνηση του Αμερικανού ομολόγου του να τον αγκαλιάσει

by Times Newsroom

Σάλο προκάλεσε η απουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το τετ α τετ που είχε ο Τούρκους υπουργός Εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογό του. Την ίδια στιγμή στο «τραπέζι» των συζητήσεων μπαίνει και η άρνηση του Χακάν Φιντάν στην κίνηση που έκανε ο Άντονι Μπλίνκεν να τον αγκαλιάσει.

Κατά την Tageszeitung και όπως μεταδίδει η Deutsche Welle σε σχετικό της άρθρο η στάση αυτή του Τούρκου προέδρου συνιστά «μία εσκεμμένη προσβολή», η οποία οδήγησε τις συζητήσεις να αναλωθούν «σε μία ανταλλαγή ήδη γνωστών θέσεων».

«Ενδεχομένως ο Ερντογάν έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να αναλάβει τον ρόλο διαμεσολαβητή»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητά «άμεση κατάπαυση πυρός» στη Γάζα, αλλά «μία «ανθρωπιστική παύση» όπως αυτή που επιθυμούν οι ΗΠΑ δεν του φτάνει ούτε στο ελάχιστο», αναφέρει το σχετικό άρθρο. «Αντιθέτως, συντάσσεται με τον βασιλιά της Ιορδανίας και τον πρωθυπουργό του Ιράκ, καταδικάζοντας την επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας ως “έγκλημα πολέμου”, δίχως να διστάζει να υποστηρίξει ανοιχτά τη Χαμάς», παρατηρεί η Τaz.

«Ενδεχομένως ο Ερντογάν έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να αναλάβει τον ρόλο διαμεσολαβητή και τώρα έχει πάρει θέση μάχης απέναντι στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ» προσθέτει.

Συνολικά «ο Ερντογάν απομακρύνει ολοένα και περισσότερο την Τουρκία από τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ. Και η άρνησή του να υποδεχθεί τον Άντονι Μπλίνκεν δεν συμβάλλει στη βελτίωση των σχέσεων».

«Συχνά η ρητορική και η πολιτική δεν συμβαδίζουν πάντοτε όταν πρόκειται για τον Ερντογάν», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung. «Με άλλα λόγια οι υψηλοί τόνοι μπορεί να μη σημαίνουν τίποτα. Ο Ερντογάν έχει υιοθετήσει μία πιο σκληρή στάση απέναντι στο Ισραήλ, όμως φροντίζει να διατηρεί και πολλά περιθώρια για ελιγμούς. Ενώ για παράδειγμα χώρες, όπως η Χιλή ή η Βολιβία, έχουν διακόψει εντελώς τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Ιερουσαλήμ, ο Ερντογάν δεν έχει φτάσει ακόμη εκεί. Επιπλέον, σε όλες σχεδόν τις ομιλίες του δεν ξεχνά να καταδικάσει τις βιαιοπραγίες της Χαμάς σε βάρος των ισραηλινών πολιτών, ακόμη κι εάν αυτό το κάνει μάλλον αθόρυβα, με μισόλογα».

Γιατί ο Φιντάν δεν αγκάλιασε τον Μπλίνκεν

Όπως μετέδωσε το πρωί της Τετάρτης (8/11) ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης από την Κωνσταντινούπολη η άρνηση του Χακάν Φιντάν να αγκαλιάσει τον Άντονι Μπλίνκεν αποτελεί μείζον θέμα στην Τουρκία.

Τα τουρκικά κανάλια μάλιστα φέρνουν σχολιαστές που αναλύουν στο στούντιο όλο το περιστατικό.

Ο επικοινωνιολόγος, ειδικός σε θέματα συμπεριφοράς Ασκίμ Καπισμάκ, σχολίασε: «Ναι, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάνει μια κίνηση και θέλει να τον αγκαλιάσει. Όμως επειδή δεν μπορεί, κανει μια κίνηση με το χέρι του. Να το δείξουμε μαζί;» ενώ έγινε ο ακόλουθος διάλογος:

  • Παρουσιάστρια CNN TURK: «Mα πώς θα το κάνουμε;»
  • Καπισμάκ: «Δείτε τώρα. Αφού δεν μπορούμε να αγκαλιαστούμε. Εσείς σπρώξτε με… Στην περίπτωση αυτή, εγώ κάνω αυτή την κίνηση με το άλλο χέρι μου.
  • Παρουσιάστρια CNN TURK: «Αυτό το χέρι τι σημαίνει;»
  • Καπισμάκ: «Σημαίνει σε παρακαλώ μη με σπρώχνεις. Θα βρούμε κοινά σημεία Μη με αφήνεις εκτός. Σε έχω ανάγκη!»
  • Παρουσιάστρια CNN TURK: «Δηλαδή θα βρούμε κοινά. Ενω όταν σπρώχνω, είναι κάτι σαν να αισθάνομαι ανώτερος!»
  • Καπισμάκ: «Ναι αυτός που σπρώχνει και δεν θέλει αγκαλιές, δεν θέλει την ειλικρίνεια και όχι την υποκρισία. Ενω εγώ, δηλαδή ο αλλος δεν σου αφήνει το χέρι και σε κρατάει με το άλλο που σημαίνει δεν θέλω να κόψω την επαφή μαζί σου! Δηλαδή αφού με σπρώχνεις μπορώ να πάω πίσω και να αποχωρήσω. Δεν έκανε αυτό αλλά προσπάθησε να κρατηθεί».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com