Beethovenfest 2023: Τολμηρό, όπως ο Μπετόβεν

Το Beethovenfest 2023, η μεγάλη γιορτή της κλασικής μουσικής, ξεκινά στη Βόννη με 70 συναυλίες σε 31 διαφορετικούς χώρους. «Μουσική για τη ζωή» είναι το σύνθημα του φεστιβάλ.

by Times Newsroom

Η γνωστή τσελίστρια Αναστασία Κομπέκιν παίζει στην εναρκτήρια συναυλία

Εάν ο Μπετόβεν ζούσε σήμερα, θα ήταν σίγουρα ένας προοδευτικός τύπος. O Στίβεν Βάλτερ, καλλιτεχνικός διευθυντής του Beethovenfest, είναι αρκετά σίγουρος γι’ αυτό. «Ήταν κάποιος που πάντα σκεφτόταν μπροστά, ακόμη και αν είχε τις ρίζες του στην παράδοση. Σε κάθε περίπτωση δεν θα υιοθετούσε μία αδρανή, συντηρητική στάση, αλλά θα ήταν παραγωγικός», λέει.

Ο Στίβεν Βάλτερ, ο οποίος διοργανώνει ήδη για δεύτερη φορά το περίφημο φεστιβάλ στη Βόννη με τη νεαρή ομάδα του, θα ήθελε να συνεχίσει αυτή τη χαρακτηριστική στάση του Μπετόβεν: «Όπως ο Μπετόβεν, μπορεί κανείς να είναι λίγο θρασύς ή τολμηρός, σε κάθε περίπτωση θαρραλέος».

Μουσική του Campus Projekt
Το Beethovenfest έχει έναν νεανικό, διαφορετικό και διεθνή αέραΕικόνα: Philipp Seliger/Beethovenfest-Bonn

Το σύνθημα του φετινού φεστιβάλ είναι «Για τη ζωή». «Τα τρία πρώτα φεστιβάλ υπό τη διεύθυνσή μου ασχολούνται με τρία πολύ μεγάλα κοινωνικά ζητήματα», λέει ο Βάλτερ στη DW. «Το 2022 ήταν αφιερωμένο στην ποικιλομορφία με το σύνθημα “Όλοι οι άνθρωποι”. Την επόμενη χρονιά, το 2024, θα έχει στο επίκεντρο τη “Δημοκρατία”. Και φέτος, με το σύνθημα “Ζωή”, όλα αφορούν τη βιωσιμότητα και τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, όπως ήταν και όπως είναι».

Η μουσική του Μπετόβεν κατακτά τη Βόννη

Το θάρρος και η καινοτομία είναι σίγουρα απαραίτητα όταν σχεδιάζεις ένα φεστιβάλ σε ένα πολιτιστικό τοπίο που εξακολουθεί να είναι αποδυναμωμένο από την πανδημία. Η ιδέα είναι να σκεφτεί κανείς νέες συνταγές για την κλασική μορφή μιας συμφωνικής συναυλίας, να αναπτύξει νέους χώρους και μορφές.

Μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου περισσότερες από 70 συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στη Βόννη και τη γύρω περιοχή, σε 31 διαφορετικούς χώρους, μερικοί από τους οποίους είναι αρκετά ασυνήθιστοι, όπως παλιές αίθουσες εργοστασίων, κάστρα ή αίθουσες μαθημάτων. Ο μαραθώνιος των συναυλιών αρχίζει με μια τριλογία των Ενάτων Συμφωνιών των Ντβόρζακ, Μπρούκνερ και Μπετόβεν με την Ορχήστρα Tonhalle της Ζυρίχης και τη Γερμανική Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου (DSO).

Η νέα γενιά μουσικών θα δηλώσει δυναμικό παρών: Κορυφαία στιγμή του φεστιβάλ, για παράδειγμα, είναι η πρώτη συναυλία της ορχήστρας oneMusic υπό τη διεύθυνση του Ισραηλινού μαέστρου Γιόελ Γκάμζου. Η καινοτόμος ορχήστρα, που ιδρύθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Beethovenfest Fellowship, έχει θέσει ως στόχο το 50% τουλάχιστον των έργων που θα παίζονται να είναι νέες συνθέσεις από συνθέτες που προέρχονται από πολύ διαφορετικά μουσικά περιβάλλοντα, όπως η ποπ ή η ηλεκτρονική μουσική. Με αυτόν τον τρόπο οι μουσικοί θέλουν να εργαστούν για ένα ζωντανό, βιώσιμο μέλλον για τον κλάδο τους.

Νέες μορφές, πιστοί συνεργάτες

Η πιανίστρια Ντανάε Ντέρκεν, ο Στίβεν Βάλτερ και η συνδιοργανώτρια Κόκο Ιλέιν
Το Beethovenfest φιλοξενεί εκπροσώπους πολλών διαφορετικών μουσικών ειδώνΕικόνα: Michael Stab/Beethovenfest Bonn

Η DW είναι χορηγός επικοινωνίας του Beethovenfest για περισσότερες από δύο δεκαετίες και συμβάλλει και αυτή στις καινοτόμες προσεγγίσεις.

Μία από τις καινοτομίες που δημιουργήθηκαν από το Beethovenfest και την DW (σε συνεργασία με το δίκτυο ARD Kultur) είναι η σειρά βίντεο “Tiny House Concert”, στην οποία ο καλλιτεχνικός διευθυντής Στίβεν Βάλτερ προσκαλεί νέους διάσημους καλλιτέχνες στο μικροσκοπικό του σπίτι, κοντά στη Βόννη, για να μιλήσουν και να παίξουν μουσική. «Η σειρά βίντεο απευθύνεται σε ένα διεθνές κοινό ηλικίας 18 έως 50 ετών, σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό, που απολαμβάνουν να υπερσκελίζουν τα σύνορα και να σπάνε την παράδοση», λένε οι δημιουργοί. Τα πρώτα επεισόδια μπορείτε να τα δείτε στο κανάλι “DWClassicMusic” στο YouTube.

Campus Project: Αφγανιστάν και Ιράν

Ένα κλασικό, αναπόσπαστο κομμάτι του Beethovenfest είναι το Campus Project, το οποίο έχει ταξιδέψει στη μισή υφήλιο από την έναρξή του το 2001 και τώρα θα πραγματοποιηθεί για 22η φορά. Φέτος στο επίκεντρο είναι το Αφγανιστάν και το Ιράν.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην Aula του Πανεπιστημίου της Βόννης στις 14 Σεπτεμβρίου 2023 στις 7:30 μ.μ. και θα μεταδοθεί από το κανάλι DW-Classical Music στο YouTube, μαζί με πολλές άλλες επιλεγμένες συναυλίες του φεστιβάλ.

Επιμέλεια: Γιώργος Πασσάς

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com