Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας: Η E.E. καλεί τα κράτη – μέλη να προσαρμοστούν

Να μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο τους κανόνες για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ζητά από τα κράτη - μέλη η Ε.Ε.

by Times Newsroom

Την πλήρη μεταφορά στο εθνικό τους δίκαιο των κανόνων της Ε.Ε. για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ζητά από τα κράτη – μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένες γνώμες στη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, τη Λετονία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και τη Φινλανδία, επειδή δεν κοινοποίησαν στην Επιτροπή τα μέτρα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Στόχος της Οδηγίας είναι να εκσυγχρονίσει τους κανόνες για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και να δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές και στους δημιουργούς να αξιοποιήσουν τον ψηφιακό κόσμο στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Όπως αναφέρει η Επιτροπή, οι εν λόγω κανόνες “προστατεύουν τους δικαιούχους που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία και την κυκλοφορία περιεχομένου υψηλότερης αξίας”.

Επίσης, προσφέρουν μεγαλύτερη επιλογή περιεχομένου για τους χρήστες, μειώνοντας το κόστος των συναλλαγών και διευκολύνοντας τη διανομή ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Τα κράτη – μέλη πρέπει να θεσπίσουν αυτούς τους κανόνες χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Αυτό θα επιτρέψει στους πολίτες, στους δημιουργικούς τομείς, στον Τύπο, στους ερευνητές, στους εκπαιδευτικούς και στα ιδρύματα πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και στους παρόχους υπηρεσιών σε ολόκληρη την Ε.Ε., να αρχίσουν να τους αξιοποιούν.

Επόμενα βήματα

Η οδηγία τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο του 2019 και τα κράτη – μέλη έπρεπε να τη μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο έως τις 7 Ιουνίου 2021. Στις 23 Ιουλίου 2021, η Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία επί παραβάσει αποστέλλοντας προειδοποιητικές επιστολές στα κράτη – μέλη που δεν κοινοποίησαν την πλήρη μεταφορά των σχετικών οδηγιών στο εθνικό τους δίκαιο.

Πλέον, τα κράτη – μέλη που έλαβαν αιτιολογημένη γνώμη έχουν προθεσμία δύο μηνών για να διορθώσουν την κατάσταση και να θεσπίσουν εθνικά μέτρα μεταφοράς και για τις δύο οδηγίες. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να τα παραπέμψει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νέα οδηγία

Οι νέοι κανόνες αφορούν τις σχέσεις μεταξύ κατόχων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και διαδικτυακών πλατφορμών και την αμοιβή μεμονωμένων καλλιτεχνών και δημιουργών. Οι νέοι κανόνες για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας εξασφαλίζουν δικαιότερη αμοιβή για δημιουργούς και δικαιούχους, εκδότες Τύπου και δημοσιογράφους, ιδίως όταν τα έργα τους χρησιμοποιούνται στο διαδίκτυο.

Οι εν λόγω κανόνες δημιουργούν μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου και παρέχουν περισσότερες δυνατότητες αμοιβής στις σχέσεις τους με τις online πλατφόρμες, αποκαθιστώντας την ισορροπία διαπραγματευτικής ισχύος.

Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν, επίσης, νέες εγγυήσεις για την πλήρη προστασία της ελευθερίας έκφρασης των χρηστών στο Διαδίκτυο, ώστε να μπορούν να μοιράζονται νόμιμα το περιεχόμενο τους.

Τέλος, δημιουργούν περαιτέρω ευκαιρίες, ιδίως μέσω νέων εξαιρέσεων από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και απλουστευμένων μηχανισμών αδειοδότησης για τη χρήση υλικού, που προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, επιγραμμικά και διασυνοριακά, για σκοπούς εκπαίδευσης, έρευνας και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πηγή: www.sepe.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή