Η Ουάσιγκτον προειδοποιεί την Άγκυρα για οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία

Μια τέτοια κλιμάκωση θα έθετε σε κίνδυνο τις ζωές των Αμερικανών στρατιωτών που αναπτύσσονται στην περιοχή

by Times Newsroom

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν την Τρίτη την Τουρκία να μην ξεκινήσει οποιαδήποτε νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, τονίζοντας ότι μια τέτοια κλιμάκωση θα έθετε σε κίνδυνο τις ζωές των Αμερικανών στρατιωτών που αναπτύσσονται στην περιοχή.

Τη Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα ξεκινήσει σύντομα μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, για να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της με τον νότιο γείτονά της.

Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις είπε στους δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν «εξαιρετικά» από την ανακοίνωση.«Καταδικάζουμε οποιαδήποτε κλιμάκωση και υποστηρίζουμε τη διατήρηση των σημερινών γραμμών κατάπαυσης του πυρός», πρόσθεσε.

Στη Νέα Υόρκη, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στέφαν Ντουζάρικ τόνισε την απόρριψη από τον διεθνή οργανισμό οποιασδήποτε νέας στρατιωτικής δράσης στη Συρία, είτε από την Τουρκία είτε από οποιοδήποτε άλλο μέρος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση καθώς ο Ερντογάν ανακοίνωσε την επιθυμία του να ξεκινήσει στη Συρία, ο Ντουζάρικ είπε στους δημοσιογράφους: «Υπερασπιζόμαστε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Αυτό που χρειάζεται η Συρία δεν είναι περισσότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις, όποια και αν είναι η πηγή τους».

Πρόσθεσε, «Αυτό που χρειάζεται η Συρία είναι μια πολιτική λύση. Αυτό που χρειάζεται η Συρία είναι περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια, και αυτά είναι τα δύο πράγματα στα οποία εργαζόμαστε».

Από το 2016, η Τουρκία έχει ξεκινήσει τρεις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία για να εκδιώξει Σύριους Κούρδους μαχητές που συμμάχησαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εκστρατεία τους κατά του ISIS .

Η Τουρκία ξεκίνησε την τελευταία της στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία τον Οκτώβριο του 2019, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της χώρας του ολοκλήρωσαν την αποστολή τους στη Συρία και θα αποχωρούσαν από τη χώρα αυτή.

Sky News Arabia

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή