Δίκη του πρώην προέδρου της Ονδούρας στις ΗΠΑ: Μάρτυρας αναφέρεται σε ισραηλινή διπλωματική βαλίτσα

Ο κ. Πέρες αφηγήθηκε ότι μεταξύ του 2008 και του 2010, με βάση όσα θυμάται, εργαζόμενη στην ισραηλινή πρεσβεία επέτρεψε να μεταφερθούν με τη διπλωματική βαλίτσα «περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια».

by Times Newsroom

Υπάλληλοι της ισραηλινής πρεσβείας στην Μπογκοτά διευκόλυναν να περάσουν με διπλωματική βαλίτσα κάπου 150 εκατομμύρια δολάρια προερχόμενα από τη διακίνηση κοκαΐνης μεταξύ Κολομβίας και Ονδούρας, κατέθεσε χθες Δευτέρα μάρτυρας στη δίκη στη Νέα Υόρκη του ονδουριανού πρώην προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, που κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών. Εξήγησε πως πλήρωνε προμήθεια 3% για να παραδίδονται με ασφάλεια τα ποσά αυτά

Πρώην μέλος του μεξικανικού καρτέλ Σιναλόα, ο Λουίς Πέρες, τον οποίο ορισμένα ΜΜΕ παρουσιάζουν ως Κολομβιανό, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Αλεχάντρο Μονρόι Μουρίγιο, κατέθεσε ενόρκως στην έδρα ότι εξασφάλισε τη συνέργεια «εργαζομένων στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Κολομβία με διπλωματικά διαβατήρια».

Διαβεβαίωσε πως έστειλε προσωπικά 2,4 εκατομμύρια δολάρια το 2013 για να δαπανηθούν στην εκστρατεία του Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, που ήταν τότε υποψήφιος για την προεδρία της Ονδούρας. Άσκησε το κορυφαίο αξίωμα στο κράτος της κεντρικής Αμερικής από το 2014 ως το 2022.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους, που δηλώνει αθώος και θύμα σκευωρίας, εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2022, αμέσως μετά το πέρας της θητείας του· οι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές τον κατηγορούν πως διευκόλυνε τη διακίνηση 500 τόνων κοκαΐνης με αντάλλαγμα δωροδοκίες εκατομμυρίων δολαρίων.

Καταδικάστηκε να εκτίσει 11 χρόνια κάθειρξης, ποινή που μειώθηκε στα 6 χρόνια, πλέον είναι ελεύθερος. Είχε παραδοθεί το 2015 στο Μπελίζ σε πράκτορες της DEA, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών των ΗΠΑ.

Ο Λουίς Πέρες κατέθεσε επίσης ότι ανάμεσα στους ενδιάμεσους ήταν υπεύθυνος του λιμανιού Πουέρτο Κορτές, της βασικής θαλάσσιας πύλης της Ονδούρας, με τον οποίο τον έφερε σε επαφή ο Φάμπιο Λόμπο, ο γιος του πρώην προέδρου Πορφίριο Λόμπο — του προκατόχου του κ. Ερνάντες.

Ο Φάμπιο Λόμπο καταδικάστηκε το 2017 από δικαστήριο της Νέας Υόρκης να εκτίσει 24 χρόνια κάθειρξης για την ανάμιξή του στη διακίνηση ναρκωτικών.

Ο λιμενικός ήθελε να εξασφαλίσει εγγυήσεις πως θα παρέμενε στη θέση του ή θα έπαιρνε προαγωγή και σε αντάλλαγμα υποσχέθηκε να «εγγυηθεί την ασφάλεια εμπορευματοκιβωτίων που μετέφεραν κοκαΐνη», σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Πέρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com