Δήμαρχος Λάρισας σε Μητσοτάκη – «Σας καλούμε να αναλάβετε προσωπικά την υπόθεση»

Ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης με επιστολή του ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβει προσωπικά την εύρεση λύσης στο θέμα των σιδηροδρομικών γραμμών

by Times Newsroom

Να αναλάβει προσωπικά την εύρεση λύσης, στο θέμα της διέλευσης του σιδηροδρομικού δικτύου μέσα από τον αστικό ιστό της Λάρισας, ζητά από τον πρωθυπουργό, ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης μέσω επιστολής του.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καλογιάννης επισημαίνει πως η Λάρισα «έχει θρηνήσει πολλές φορές και στο παρελθόν για αντίστοιχα ζητήματα, έστω και μικρότερης κλίμακας».

Αναφέρει πως μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια τα αιτήματα των δημοτικών αρχών σχετικά με το ζήτημα αυτό δεν βρήκαν «ευήκοα ώτα ούτε μεταξύ των κατά καιρούς διοικήσεων του ΟΣΕ, ούτε δυστυχώς μεταξύ των υπηρετησάντων  υπουργών Μεταφορών».

Έτσι, ο δήμαρχος ζητά πλέον από τον πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά την εύρεση λύσης καθώς η πόλη «δεν θέλει να θρηνήσει άλλα θύματα».

Ολόκληρη η επιστολή του δημάρχου:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

Η Λάρισα στέκει βουβή και θρηνεί, όπως θρηνεί ολόκληρη η Ελλάδα μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου. Ωστόσο κ. Πρωθυπουργέ η πόλη μας έχει θρηνήσει πολλές φορές και στο παρελθόν για αντίστοιχα ζητήματα, έστω και μικρότερης κλίμακας, αφού είναι μια πόλη διακοσίων χιλιάδων κατοίκων, την οποία διασχίζει η κύρια σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών – Θεσσαλονίκης, «κόβοντας» την κυριολεκτικά «στα δύο».

Η διέλευση των σιδηροδρομικών γραμμών μέσα από τον αστικό ιστό της πόλης, έγινε αφορμή στο πρόσφατο παρελθόν να χάσουν τη ζωή τους συνάνθρωποι μας, τόσο στις αφύλακτες, αλλά και στις πλημμελώς φυλασσόμενες σιδηροδρομικές διαβάσεις, όσο και σε άλλα σημεία των γραμμών. Η λογική της ανάπτυξης της δεκαετίας του ’60 που «ήθελε» τις σιδηροδρομικές γραμμές στο κέντρο των πόλεων, έχει μετατραπεί στις μέρες μας σε μια πραγματική μάστιγα υποχρεώνοντας τη Λάρισα να πληρώσει βαρύ φόρο αίματος.

Σ’ όλα αυτά τα χρόνια, το πάγιο αίτημα όλων των δημοτικών αρχών, αλλά και η ένταση με την οποία το έθεσε και η δική μας δημοτική αρχή, δυστυχώς δεν βρήκε ευήκοα ώτα, ούτε μεταξύ των κατά καιρούς διοικήσεων του ΟΣΕ, ούτε δυστυχώς μεταξύ των υπηρετησάντων  υπουργών Μεταφορών. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω κύριε Πρωθυπουργέ ότι τον Μάρτιο του 2019, και μετά από επαφές και συζητήσεις που διήρκησαν δυο έτη ανακοινώθηκε από τον τότε γενικό γραμματέα του Υπουργείου Μεταφορών οδικός χάρτης συγκεκριμένων ενεργειών στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσεων για τη σχέση της Λάρισας με τον σιδηρόδρομο, με πρώτο και κυρίαρχο ζήτημα την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας – βιωσιμότητας των εναλλακτικών λύσεων που απαιτούνται (υπογειοποίηση, ανοικτή τάφρος, παράκαμψη της πόλης, υπόγειες διαβάσεις κλπ.).

 Μετά την αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας, τίποτα δεν προχώρησε. Ωστόσο από μέρους μας η προσπάθεια συνεχίστηκε με στόχο να υλοποιηθούν οι δρομολογημένες εξελίξεις.

Πριν ένα χρόνο, σε σύσκεψη τεχνικών κλιμακίων του ΟΣΕ και του Δήμου Λαρισαίων, παρουσία πολιτικού προσωπικού των δύο φορέων, αποφασίστηκε η συγχρηματοδότηση μελέτης σκοπιμότητας – βιωσιμότητας των εναλλακτικών λύσεων που απαιτούνται στη βάση του αμοιβαίου οφέλους για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος της πόλης. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα! Αντίθετα, αντιμετωπίσαμε  συστηματική αγνόηση και απαξία. Το πάνδημο αίτημα της Λάρισας να δοθούν λύσεις που θα διασφάλιζαν την ομαλή λειτουργία της πόλης, αλλά και την ασφάλεια των δημοτών, αγνοήθηκε διαχρονικά, συστηματικά και επιδεικτικά!

Κύριε Πρωθυπουργέ

Σε τούτες τις δύσκολες ώρες της οδύνης και του πένθους, απευθύνουμε πια σε σας το αίτημα να αναλάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να πάψει η Λάρισα να πληρώνει αυτό τον ιδιότυπο φόρο αίματος. Σας καλούμε, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών στην χώρα, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο, να αναλάβετε προσωπικά και την υπόθεση της εξεύρεσης λύσης στο θέμα της διέλευσης των σιδηροδρομικών γραμμών μέσα από τον αστικό ιστό  της Λάρισας  και των κινδύνων που συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τους δημότες μας. Δεν θέλουμε να θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Γνωρίζουμε πως οι ώρες είναι δύσκολες. Γνωρίζουμε επίσης πως σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες η μόνη αξιόπιστη επιλογή, είναι να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να αποφύγουμε αντίστοιχες καταστάσεις στο μέλλον.

Από την πλευρά μας, ο Δήμος Λαρισαίων διοργανώνει την ερχόμενη Τετάρτη 15 Μαρτίου διαδικασία ανοικτής διαβούλευσης με τους πολίτες και τους εκπροσώπους των φορέων της πόλης, ώστε να τοποθετηθεί η τοπική κοινωνία απέναντι στο ζήτημα και να εισαχθεί το θέμα στο Δημοτικό μας Συμβούλιο. Ταυτόχρονα αναμένουμε και τις δικές σας ενέργειες.

Το «Ποτέ ξανά» κύριε Πρωθυπουργέ, περνάει από τη Λάρισα.»

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com