Δράσεις από το ΠΙΟΠ με αφορμή τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

...μαρτυρίες του χθες στο σήμερα», πραγματοποιώντας ποικίλες δράσεις στο Ιστορικό Αρχείο και τη Βιβλιοθήκη στην Αθήνα και σε Μουσεία του Δικτύου του στην περιφέρεια.

by Times Newsroom

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συμμετέχει στον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ), με θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση: μαρτυρίες του χθες στο σήμερα», πραγματοποιώντας ποικίλες δράσεις στο Ιστορικό Αρχείο και τη Βιβλιοθήκη στην Αθήνα και σε Μουσεία του Δικτύου του στην περιφέρεια.

Αναλυτικά όλες οι δράσεις:

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 | Κτήριο ΠΙΟΠ, Ταύρος

– Βιωματικό εργαστήρι για ενήλικες στη Βιβλιοθήκη ΠΙΟΠ (ώρες 11:30-13:30)

Στο εργαστήρι, με τίτλο «Χοροί, τραγούδια και έθιμα απ’ την κληρονομιά μας», οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και πανηγυριώτικα έθιμα από διάφορα μέρη της Ελλάδας, τα οποία περιλαμβάνονται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με την καθοδήγηση της θεατρο-παιδαγωγού και μουσικού Μαρίας Τερζάκη.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στη διεύθυνση Tourvav@piraeusbank.gr, γράφοντας το ονοματεπώνυμό σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Οι 20 πρώτοι θα ειδοποιηθούν για τη συμμετοχή τους.

– Εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ (ώρες 17:00-19:00)

Στο εργαστήρι «Υφαίνοντας τη μνήμη», για παιδιά, ηλικίας 812 ετών, οι μικροί φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την υφαντική τέχνη, τα υλικά, τα εργαλεία και τις τεχνικές ύφανσης και να πειραματισθούν με τη δημιουργία μάλλινων υφασμάτων σε μικρούς ξύλινους αργαλειούς. Η υφαντική τέχνη είναι σύμφυτη με τον ελληνικό πολιτισμό, κατέχοντας κυρίαρχη θέση στον κόσμο των γυναικών ήδη από τα ομηρικά έπη. Μικρασιάτες πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες και νεαρά κορίτσια, στήριξαν σε μεγάλο βαθμό στην εξελιγμένη τέχνη της υφαντουργίας και της ταπητουργίας τη νέα τους ζωή στην Ελλάδα.
Για τη συμμετοχή στο εργαστήρι, απαραίτητη η κράτηση θέσης, στο τηλέφωνο 210 3418051 (Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).

– Προβολή του ντοκιμαντέρ «Γεγονότα στη Φώκαια 1914» στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ (ώρα 19:00)

Στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Γεγονότα στη Φώκαια 1914» (2014, 51΄) παρουσιάζεται η μαρτυρία του Γάλλου ερασιτέχνη αρχαιολόγου, Φελίξ Σαρτιώ, για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου. Πραγματοποιώντας ανασκαφές στην Παλαιά Φώκαια της Μ. Ασίας, έγινε, άθελά του, μάρτυρας μιας επιχείρησης που είχε ως αποτέλεσμα τον διωγμό χιλιάδων Ελλήνων από την περιοχή και κατάφερε με τους συνεργάτες του να φυγαδεύσει πολλούς Έλληνες. Αυτός ο διωγμός του 1914 παρέμεινε ξεχασμένος έως το 2005, οπότε ο ιστορικός φωτογραφίας Χάρης Γιακουμής ανακάλυψε το φωτογραφικό αρχείο και τα κείμενα του Σαρτιώ.
Την ταινία προλογίζουν και συζητούν με το κοινό οι δημιουργοί της, Ανιές Σκλάβου και Στέλιος Τατάκης.
Απαραίτητη η κράτηση θέσης, στο τηλέφωνο 210 3418051 (Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).

Δίκτυο Μουσείων
Υπαίθριο Μουσείο ΥδροκίνησηςΜουσείο Ελιάς και Ελληνικού ΛαδιούΜουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας ΛέσβουΜουσείο ΜαρμαροτεχνίαςΜουσείο Μαστίχας ΧίουΜουσείο Αργυροτεχνίας.

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν.

*Στο πλαίσιο του εορτασμού των ΕΗΠΚ, στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό σε όλα τα Μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ. Το ίδιο διάστημα οι επισκέπτες όλων των Μουσείων ΠΙΟΠ, θα έχουν έκπτωση 10% στα είδη των πωλητηρίων, ενώ το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, η έκπτωση θα ισχύει και στα Museumshop Αθήνας (City Link, Στοά Σπυρομήλιου) και Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Νίκης 9Α & Δημοσθένους).

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com