Εδουάρδος Σιρέ (1841 – 1929) Γάλλος φιλόσοφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος, μουσικοκριτικός

Σ' ένα ταξίδι του στην Ιταλία γνώρισε την Ελληνίδα Μαργαρίτα Αλμπάνα Μηνιάτη, η οποία έγινε η μούσα του και λίγο αργότερα την νυμφεύτηκε.

by Times Newsroom

Ο Εδουάρδος Σιρέ ( Édouard Schuré, Στρασβούργο 21 Ιανουαρίου 1841 – Παρίσι 7 Απριλίου 1929) ήταν Γάλλος φιλόσοφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος, μουσικοκριτικός και εκδότης Γαλλικής λογοτεχνίας.

Γεννήθηκε στο Στρασβούργο. Ο πατέρας του Ζαν Φρεντερίκ Συρέ (1810 – 1855 ήταν γιατρός και πέθανε όταν ο Εδουάρδος ήταν μόλις 14 ετών. Ο Σιρέ μάθαινε Γαλλικά και Γερμανικά και μιλούσε τις δυο αυτές γλώσσες το ίδιο καλά. Κατά τη διάρκεια των σχολικών του χρόνων, ο Σιρέ επηρεάστηκε τόσο απ’ τη Γαλλική όσο κι απ’ τη Γερμανική κουλτούρα. Μετά το Γυμνάσιο, σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, όμως ποτέ του δεν εργάστηκε ως δικηγόρος.

Συγκαταλεγόταν ανάμεσα στους τρεις σημαντικούς επιστήμονες της εποχής του και ήταν φίλος με τους Ρίχαρντ Βάγκνερ, Μαργαρίτα Αλμπάνα Μηνιάτη και Ρούντολφ Στάινερ. Τα ενδιαφέροντα και οι μελέτες του Σιρέ βασίζονταν στο ότι γνώριζε πολύ καλά τη Γερμανική λογοτεχνία. Το μελόδραμα Τριστάνος και Ιζόλδη του Βάγκνερ τον εντυπωσίασε τόσο πολύ που, μόλις διάβασε γι’ αυτό, θέλησε να γνωρίσει από κοντά αυτόν το μεγάλο Γερμανό συνθέτη και να πάρει όσες μπορούσε περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του.

Στη Γαλλία εξέδωσε το 1ο βιβλίο του Ιστορία του Ληντ και λίγο καιρό αργότερα το δοκίμιο Ο Βάγκνερ και το Μουσικό Δράμα. Το Φθινόπωρο του 1870 ξέσπασε ο Γαλλοπρωσικός πόλεμος ο οποίος κατέστησε τις Γερμανικές Τέχνες απεχθείς για πολλούς Γάλλους κι αυτό ίσως να σήμαινε πως ο Σιρέ δεν περιλαμβανόταν σε αυτή την κατηγορία. Σ’ ένα ταξίδι του στην Ιταλία γνώρισε την Ελληνίδα Μαργαρίτα Αλμπάνα Μηνιάτη, η οποία έγινε η μούσα του και λίγο αργότερα την νυμφεύτηκε.

Στρασβούργο: πλάκα στη γενέτειρα του Edouard Schuré στο 6, cour Saint-Nicolas.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com