ΕΕ-Ουκρανία: Στις 8 Νοεμβρίου η αποτίμηση για τις προόδους του Κιέβου αναφορικά με την υποψηφιότητά του για ένταξη στο ευρωπαϊκό μπλοκ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει στις 8 Νοεμβρίου την αποτίμησή της για τις προόδους που έχει σημειώσει η Ουκρανία για να ενταχθεί στην ΕΕ, δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι, ένα βασικό βήμα προς την απόφαση του μπλοκ για το αν θα ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες με το Κίεβο.

by Times Newsroom

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει στις 8 Νοεμβρίου την ετήσια έκθεσή της για την πρόοδο σε διάφορους καίριους τομείς που έχουν καταγράψει οι χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ.

Στη συνέχεια, στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για το αν θα ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, βασική προτεραιότητα του Κιέβου.

Η Ουκρανία αναμένεται να λάβει θετική σύσταση, πιθανόν όμως να τεθούν νέοι όροι στο Κίεβο αναφορικά με την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, ένα θέμα το οποίο έχει εγείρει η Ουγγαρία.

Μεταξύ των άλλων χωρών που επιθυμούν την ένταξή τους στο ευρωπαϊκό μπλοκ Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θετική θα είναι η σύσταση για τη Μολδαβία.

Όσον αφορά τη Γεωργία «δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση» για το αν θα λάβει επισήμως καθεστώς χώρας υπό ένταξη, σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, κάτι που πέτυχε η Ουκρανία τον Ιούνιο πέρυσι, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Οποιαδήποτε απόφαση για τη διεύρυνση της ΕΕ απαιτεί την ομόφωνη στήριξη όλων των χωρών μελών, κάτι που προμηνύεται δύσκολο για χώρες των δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους και διπλωμάτες.

Ωστόσο η περιοχή ενδέχεται να λάβει επιπλέον οικονομική βοήθεια από τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ, κάτι που θα αποφασιστεί επίσης στη σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com