«Eerie Walk», ατομική έκθεση του Γιώργου Λάππα στην Citronne Gallery

by Times Newsroom

Την Τρίτη 24 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται στην CITRONNE Gallery – Αθήνα,  η ατομική έκθεση του Γιώργου ΛάππαEerie Walk | Αλαφροϊσκιωτο Βάδισμα.

Με επίκεντρο ένα ημιτελές / σε εξέλιξη γλυπτό του καλλιτέχνη η τέταρτη αυτή ατομική έκθεση του Γιώργου Λάππα στην CITRONNE Gallery, επιχειρεί να φωτίσει τον ιδιαίτερο τρόπο σκέψης του, την καλλιτεχνική διαδικασία που ακολουθούσε, τον τρόπο που συχνά κατακερμάτιζε τα έργα του για να ανασυνθέσει μέσα από τα κομμάτια τους καινούρια έργα, την οργανική επομένως πορεία της δουλειάς του με την εσωτερική της συνοχή και τον καθ’ όλα ανατρεπτικό χαρακτήρα της.

Tα επιλεγμένα έργα έχουν ως στοιχείο την ανθρώπινη φιγούρα, την ισορροπία και την κίνηση, στατική ή μη, ενώ τα περισσότερα ενσωματώνουν το φως. Η σημασία του όγκου και της μάζας αντικαθίσταται από την υποδήλωση «της σκιάς» με την έννοια ενός άυλου, μη παρόντος και αόρατου στοιχείου. Ταυτόχρονα όμως τα έργα προκαλούν μία ενσώματη εμπειρία, ενεργοποιούν το χώρο και την αμφίδρομη όραση ανάμεσα στο ίδιο και τον θεατή.

Ο πρωτοπόρος Γιώργος Λάππας (1950-2016), επίσης Καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών όπου εισήγαγε μία ριζοσπαστική μέθοδο διδασκαλίας, άφησε έναν τεράστιο πλούτο δουλειάς που έχει αποτιμηθεί ως μία εξέχουσα περίπτωση στην σύγχρονη τέχνη. Η κοσμοπολίτικη, διαπολιτισμική ματιά του αιγυπτιώτικης καταγωγής και πολυταξιδεμένου αυτού καλλιτέχνη, η σχέση του με την ιστορία της τέχνης και την μνήμη, η εντρύφησή του στον ανθρώπινο ψυχισμό μπολιάζονται σε ένα έργο ιδιόρρυθμο που εξακολουθεί να αιφνιδιάζει τον θεατή. Έργα του παρουσιάστηκαν διεθνώς σε σημαντικές εκθέσεις όπως η «Μetropolis» στο Μartin Gropius Bau το 1991 αλλά και στις μεγαλύτερες Μπιενάλε όπως της Βενετίας όπου ο καλλιτέχνης εκπροσώπησε την Ελλάδα το 1990, της Αλεξάνδρειας όπου απέσπασε το πρώτο βραβείο το 1984 και του Σάο Πάολο το 1987. Την ίδια χρονιά δημιουργεί το εμβληματικό Mappemonde, Χάρτης του Κόσμου, ένα πεδίο μνήμης που αναβίωσε η CITRONNE Gallery στην έκθεση του καλλιτέχνη το 2018.

Επιμέλεια: Aφροδίτη Λίτη, Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, Γιώργος Τζιρτζιλάκης 
Eγκαίνια: Τρίτη 24 Οκτωβρίου | 19.00 – 22.00
Διάρκεια: 24 Οκτωβρίου – 9 Δεκεμβρίου 2023

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com