«Είμαι άνθρωπος, όχι σκουπίδι»: Η Street Art μιλάει για την κρίση στο σινεμά

by Times Newsroom

Τo κλείσιμο των αιθουσών και το  αμφίβολο μέλλον της 7ης τέχνης στο στόχαστρο της street art ακτιβίστριας Ελλάδας Στασινόγλου

«Ο κινηματογράφος της αίθουσας είναι μια τελειωμένη υπόθεση», λέει η Ελλάδα Στασινόγλου, δημιουργός της επαυξημένης αφίσας/ταινίας-σειράς ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙ που μόλις ξεκίνησε να προβάλει το 7ο επεισόδιο.

«Με το κλείσιμο των ιστορικών κινηματογράφων κλείνει ένας κύκλος της βιομηχανίας θεάματος και μαζί εξαφανίζεται και η κινηματογραφική εμπειρία. Η πόλη δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Ευτυχώς, όπως πάντα, όταν ένα μέσο σβήνει κάτι καινούργιο γεννιέται».

Λόγια που θυμίζουν εποχές όταν ο κινηματογράφος βρέθηκε πάλι σε δύσκολη θέση, είτε λόγω της εισαγωγής του ήχου, της επιβολής του star system, της τηλεόρασης, ή του dvd. Όμως εδώ έχουμε τα λεγόμενα μιας εναλλακτικής κινηματογραφίστριας που δεν περιμένει  με σταυρωμένα τα χέρια προς τα που θα φυσήξει ο άνεμος, ώστε στη συνέχεια να προσαρμοστεί.  Η Στασινόγλου φιλοδοξεί να δημιουργήσει το δικό της είδος «κινούμενης εικόνας δρόμου».

Σίγουρα, και ας μην το θέλατε, έχετε προσέξει την αφίσα με το μήνυμα «ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙ», που εδώ και 18 μήνες σας περιμένει κολλημένη πάνω στους κάδους σκουπιδιών της γειτονιάς σας. Ένα πολυμεσικό installation εν εξελίξει, όπου κινούμενη εικόνα και street art ενώνουν τις δυνάμεις τους για ανθρωπιστικό σκοπό.

Μέσα από έναν μοναδικό πάντρεμα χάρτινης αφίσας, αντικειμένου δημόσιας χρήσης και εικονικής οθόνης (μέσω κινητού τηλεφώνου) η Ελλάδα Στασινόγλου πυροδοτεί μια καθημερινή εμπειρία για να σχολιάσει τις αγωνίες, τις νευρώσεις και τα όνειρα των ανήλικων προσφυγόπουλων.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πολιτικό έργο, βαθύτατα καταγγελτικό, που αξιοποιεί την επαυξημένη πραγματικότητα (AR) και το δημόσιο χώρο για να μιλήσει με γλαφυρό τρόπο για τη σήψη της ελληνικής κοινωνίας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό.

Όμως η Στασινόγλου δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στους τρόπους που αλλάζει η ίδια η πόλη. Ενώ στα προηγούμενα επεισόδια η αντισυμβατική δημιουργός βάλλεται κατά της αμείλικτης ανοικοδόμησης, της παράνομης στέγασης μέσω των καταλήψεων, της σχολικής αστυνόμευσης και της κρατικής αναλγησίας, τώρα πάει ακόμα βαθύτερα μιλώντας για πιο αφηρημένα, αλλά εξίσου σημαντικά θέματα όπως, η σχέση πόλης-τέχνης και πολιτισμού. Ίσως γιατί διαισθάνεται ότι πλησιάζει το τέλος για τον κόσμο του κινηματογράφου όπως τον ξέρουμε.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη φέρνει την μεγάλη ανατροπή που χρειάζεται το μέσο του σινεμά για να πάει πιο πέρα. Όμως ας μην γελιόμαστε. Μαζί θα χαθεί και η μαγεία και η σαγήνη που εκπέμπει η έβδομη τέχνη. Δεν μπορώ να μην αντιδράσω. Έτσι, σαν ένα μικρό φόρο τιμής, στα επόμενα δύο επεισόδια βλέπουμε τις ηρωίδες μου να συναντούν έναν ετοιμοθάνατο, πρώην επαγγελματία, μάγο. Τον εμπνεύστηκα από εκείνους τους περιπλανώμενους μάγους που πρώτοι αγκάλιασαν την εφεύρεση του κινηματογράφου και από εφευρέτες/σαμάνοι του μηχανικού 19ου αιώνα μεταμορφώθηκαν σε ποιητές της κινούμενης εικόνας του ηλεκτρικού 20ου. Μιλάω για κάτι απίστευτους τύπους όπως οι Robertson, Georges Melies, Robert W. Paul, Louis Lumiere, Isolas, Carl Hertz, Walter R. Booth, G.W. Bitzer, Albert E. Smith. Όλοι τους πραγματικά ασυμβίβαστοι πρωτοπόροι που είδαν στο νέο μέσο έναν εναλλακτικό τρόπο ανεξάρτητης δημιουργίας και ελευθερίας. Μέσα από αυτά τα επεισόδια θέλω να τιμήσω ένα μαγικό ταξίδι που φτάνει στο τέλος του».

Η Ελλάδα Στασινόγλου γεννήθηκε στο Μόντρεαλ και ήρθε στην Αθήνα το 2020. Το 2021 τάραξε τα νερά του χώρου της τέχνης και τεχνολογίας με την καλλιτεχνική εφαρμογή (app) επαυξημένης πραγματικότητας «StasisHellas» – μια ανελέητη σάτιρα της ελληνικής κατάστασης, με αφορμή την επέτειο για τα 200 χρόνια.

Όλα τα επεισόδια της ταινίας «ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙ» φιλοξενούνται σε πλήρη μορφή στη www.stasishellas22.gr
[email protected]

Εδώ τρέιλερ του 7ου επεισοδίου

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com