Εκλογές στην Τουρκία: «Βόμβα» από τις δημοσκοπήσεις – Κερδίζει από τον πρώτο γύρο ο Ερντογάν και απειλεί τον Μπάιντεν

Σε περιοδεία που πραγματοποιεί σε περιοχές της Κωνσταντινούπολης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

by Times Newsroom

Ισχυρίστηκε ότι έδωσε εντολή για να τον ρίξουν από την εξουσία. «Οι κάλπες αύριο θα δώσουν απάντηση στον Μπάιντεν», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ από την Τουρκία Γιάννης Μανδαλίδης κατηγόρησε επίσης, για μία ακόμη φορά τον αντίπαλό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ότι, σε συνεργασία με τους γκιουλενιστές, βρίσκεται πίσω από τη συνωμοσία κατά του Μουχαρέμ Ιντζέ, που αποσύρθηκε τις προεδρικές εκλογές υπό το βάρος ροζ σκανδάλου.

Να σημειωθεί ότι οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν την έκδοση 17 ενταλμάτων σύλληψης αναφορικά με τις απειλές που δέχθηκε ο Ιντζέ ότι θα δημοσιευτεί βίντεο με ερωτικές σκηνές στις οποίες εμπλέκεται ο ίδιος. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ένας εκ των κατηγορουμένων είναι ιδιοκτήτης εταιρείας δημοσκοπήσεων, της Avrasya, ενώ οι τέσσερις βρίσκονται στο εξωτερικό.

Από την άλλη ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, από τις κατηγορίες που διατύπωσε κατά της Ρωσίας για εμπλοκή της με fake news στις τουρκικές εκλογές. Ουσιαστικά ευχαρίστησε τη Μόσχα επειδή δήλωσε ότι δεν παρεμβαίνει και είπε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον ρωσικό λαό, τονίζοντας μάλιστα ότι στην ανάρτησή του στο Twitter αποκάλεσε τους Ρώσους φίλους του.

Τι είπε ο Τσαβούσογλου για τα ελληνοτουρκικά

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τη σειρά του αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά μιλώντας στο CNN Turk, τονίζοντας ότι η σημερινή ατμόσφαιρα είναι αρκετά θετική. Είπε πως για να είναι μόνιμη αυτή η κατάσταση πρέπει να επιλυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα, απαριθμώντας την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, τις διαφορές για χωρικά ύδατα, θαλάσσιες δικαιοδοσίες.

Οι δύο βασικοί υποψήφιοι κλείνουν σήμερα τις προεκλογικές τους εμφανίσεις με κινήσεις υψηλού συμβολισμού: Ο Ερντογάν θα προσευχηθεί το βράδυ στην Αγία Σοφία και ο Κιλισντάρογλου θα αποτίσει φόρο τιμής στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ στην Άγκυρα.

Εκλογές στην Τουρκία: Τα πάνω κάτω φέρνουν οι δημοσκοπήσεις

Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλουν ως νικητή από τον πρώτο κιόλας γύρο των εκλογών στην Τουρκία δύο νέες δημοσκοπήσεις.

Ειδικότερα, από τις τρεις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις που έγιναν στην Τουρκία, μία δείχνει νικητή τον Κιριντσάρολου, ενώ οι άλλες δύο τον Ταγίπ Ερντογάν. Σημειώνεται ότι η έρευνα της İstanbul Ekonomi Araştırma (Μάιος 12) δίνει στον Κιλιτσντάρογλου 50.5%, στον Ερντογάν 45.6%, και στον Oğan 3.9%.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις εταιρείες Areda και ASAL και στις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 11-12 Μαΐου νικητής με πάνω από 50% εμφανίζεται ο Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι ο δεύτερος γύρος των εκλογών στην Τουρκία που έχει προγραμματιστεί για τις 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων.

Εκλογές στην Τουρκία: Τι δείχνει η έρευνα Asal

Από την δημοσκόπηση της Asal προκύπτερι ότι ο Ερντογάν θα λάβει το 50,6% των ψήφων και ο Κιλιτσντάρογλου το 46,3%.

Η έρευνα διεξήχθη σε πάνω από 2.000 άτομα από τις 10 έως τις 12 Μαΐου. Μετά την απόσυρση του Μουχαρέμ Ιντζέ, ο δημοσκόπος επικοινώνησε ξανά με τους ερωτηθέντες για να διευκρινίσει τα αποτελέσματα. Το περιθώριο λάθους της έρευνας ανήλθε στο 2,5%.

Η έρευνα του Areda έδειξε ότι το 51,3% των ερωτηθέντων είναι έτοιμο να ψηφίσει τον Ερντογάν αύριο, ενώ το 44,2% πρόκειται να στηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου και τον Σινάν Ογκάν ένα σχεδόν 4%.

Η έρευνα της Areda διεξήχθη σε 25.000 ανθρώπους από τις 11 έως τις 12 Μαΐου. Έγινε μια από τις πρώτες δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν αφού ο Μουχαρέμ Ιντζέ, άλλος υποψήφιος για την προεδρία, ανακοίνωσε την απόσυρση της υποψηφιότητάς του τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι η Areda, δεν παρείχε πληροφορίες σχετικά με την πηγή χρηματοδότησης και το περιθώριο σφάλματος. Από τις 4 Μαΐου, οι δημοσκόποι είναι υποχρεωμένοι να ανακοινώσουν για λογαριασμό τίνος διεξήγαγαν τις έρευνες και την πηγή της χρηματοδότησής τους.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή