Ενδοφλέβια ναρκωτικά: Αρνητική πρωταθλήτρια η Ελλάδα – 17 φορές πιο πιθανός ο θάνατος χρήστων

Στα ύψη βρίσκεται το ποσοστό θανάτου χρηστών ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα για το διάστημα 2018-2022, σύμφωνα με έρευνα των καθηγητών ιατρικής Άγγελου Χατζάκη και Βάνας Σύψα. Συγκεκριμένα, η χώρα μας είχε την υψηλότερη θνησιμότητα στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία.

by Times Newsroom

Μάλιστα, η θνησιμότητα είναι κατά 35 φορές μεγαλύτερη στους νέους χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Επιπλέον, από την έρευνα εξάγεται το συμπέρασμα ότι η θνησιμότητα σε χρήστες ναρκωτικών είναι 17 φορές μεγαλύτερη από τη θνησιμότητα του γενικού πληθυσμού. Ακόμα και στους ελεγχόμενους χώρους χρήσης, καταγράφονται 3.5 θάνατοι ανά 100 χρήστες ετησίως.

«Μία ιδιομορφία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που εξηγεί αυτούς τους πολλούς θανάτους είναι ότι έχουμε πολύ συχνά στις ομάδες αυτές HIV λοίμωξη, και μάλιστα λοίμωξη αθεράπευτη», επισημαίνει στην ΕΡΤ ο καθηγητής επιδημιολογίας & προληπτικής ιατρικής του ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης.

Από τη μεριά της, η πρόεδρος των κέντρων πρόληψης του Δήμου Αθηναίων, Φωτεινή Λεομπίλλα, τονίζει πως «όσον αφορά την υπερδοσολογία έχουμε φροντίσει να πιέσουμε όσο μπορούμε προκειμένου να υπάρχει ένα πλαίσιο για το αντίδοτο της υπερδοσολογίας που είναι η ναλοξόνη».

Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ:

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com