Επίθεση στο Ανεσί: Θετικά τα νέα για την υγεία των παιδιών – Εκτός κινδύνου η μικρή από την Ολλανδία

Τα νέα “είναι θετικά” σχετικά με την κατάσταση της υγείας των παιδιών που τραυματίστηκαν στην επίθεση με μαχαίρι στο Ανεσί, στις γαλλικές Άλπεις, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

by Times Newsroom

“Όλα όσα μου έχουν πει είναι σε θετική κατεύθυνση“, πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους, απαντώντας στην ερώτηση ενός πυροσβέστη στη διάρκεια επίσκεψης στη νομαρχία του Ανεσί. “Η υγεία τους έχει σταθεροποιηθεί“, επέμεινε ο Μακρόν, που επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το νοσοκομείο της Γκρενόμπλ, όπου νοσηλεύονται τρία παιδιά.

Αναφέρθηκε κυρίως στην περίπτωση μιας μικρής Βρετανίδας που “έχει ξυπνήσει”: “παρακολουθεί τηλεόραση, και αυτό είναι ήδη μια κακή ανάμνηση“. “Και ως εκ τούτου οι γιατροί ήταν πολύ σίγουροι”, πρόσθεσε ο Μακρόν, δηλώνοντας ταυτόχρονα “συγκρατημένος” σε αυτό το θέμα. Όσο για “τη μικρή Ολλανδή, που λαμβάνει ιατρική φροντίδα στη Γενεύη, πηγαίνει καλύτερα“, είπε ακόμη ο Μακρόν.

Σε ό,τι αφορά τον πιο σοβαρά τραυματισμένο ενήλικα, “έχει επίσης ξυπνήσει“, δήλωσε ο αρχηγός του κράτους. “Η επίθεση σε παιδιά είναι η πιο βάρβαρη επίθεση“, πρόσθεσε, λέγοντας πως πήγε εκεί για να προσφέρει “την υποστήριξη όλου του έθνους στα παιδιά και τις οικογένειές τους“.

Στο μεταξύ, πριν από λίγο το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως το κοριτσάκι από την Ολλανδία που είχε τραυματιστεί από την επίθεση με μαχαίρι στην πόλη Ανεσί, στις γαλλικές Άλπεις, είναι πλέον “εκτός κινδύνου“.

“Με ανακούφιση μάθαμε πως η Ολλανδή που ήταν θύμα της επίθεσης με μαχαίρι χθες στο Ανεσί είναι εκτός κινδύνου“, δήλωσε ο Βόπκε Χούκστρα στο Twitter. Ο ίδιος διευκρίνισε πως η πρεσβευτής της Ολλανδίας στη Σουηδία, όπου νοσηλεύεται το κοριτσάκι, συναντήθηκε με έναν από τους γονείς του.

Γαλλία: Ο Σύρος που μαχαίρωσε τα παιδιά είχε περάσει από την Ελλάδα – Νέες αποκαλύψεις για τη ζωή του

Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται σήμερα η Γαλλία, μετά την χθεσινή (8/6) επίθεση ενός 32χρονου Σύρου πρόσφυγα με μαχαίρι σε παιδική χαρά, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό τεσσάρων παιδιών και δύο ενηλίκων, που πλέον παλεύουν για τη ζωή τους.

Μετά τη σύλληψή του, ο δράστης δεν έχει δώσει καμιά εξήγηση γι’ αυτό που έκανε και εμπόδισε τις προσπάθειες των αστυνομικών να τον θέσουν υπό κράτηση «με το να κυλισθεί καταγής», είπε πηγή που πρόσκειται στην έρευνα. Επρόκειτο να υποβληθεί σήμερα σε ψυχιατρική εξέταση.

Σύμφωνα με τη μητέρα του, με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο στις ΗΠΑ, όπου ζει εδώ και δέκα χρόνια, είχε κάνει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία του στη Συρία, πριν διαφύγει από τη χώρα το 2011 εξαιτίας του εμφύλιου πολέμου, και στη συνέχεια φθάσει στη Σουηδία μέσω της Τουρκίας και μετά της Ελλάδας.

«Γνωριστήκαμε στην Τουρκία, ερωτευτήκαμε (…) Έπειτα από δύο χρόνια, παντρευτήκαμε, όμως δεν μπόρεσε να πάρει τη σουηδική υπηκοότητα, έτσι αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα. Χωρίσαμε επειδή εγώ δεν ήθελα να φύγω από τη Σουηδία», είπε η πρώην σύζυγός του από το Τρολχάταν, στη νοτιοδυτική Σουηδία, με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, του είχε χορηγηθεί στις 26 Απριλίου 2003 από τη Σουηδία το καθεστώς του πρόσφυγα και ταξίδευε έχοντας τα απαραίτητα έγγραφα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αστυνομία τον είχε αφήσει να φύγει, αφού τον είχε ελέγξει την περασμένη Κυριακή επειδή πλενόταν στη λίμνη του Ανεσί, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν.

Η σουηδική Υπηρεσία Μετανάστευσης δήλωσε από την πλευρά της πως ο Αμπνταλμασίχ Χ. είχε λάβει άδεια παραμονής το 2013, αλλά από το 2017 απέτυχαν επανειλημμένες προσπάθειές του να πάρει τη σουηδική υπηκοότητα.

Στο Ανεσί ήταν άστεγος. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του γαλλικού Γραφείου Μετανάστευσης και Ένταξης (Ofii) Ντιντιέ Λεσί, «έπαιρνε το επίδομα για τους αιτούντες άσυλο αφότου είχε καταγραφεί ως τέτοιος», όμως, επειδή δεν υπήρχε θέση, «ουδέποτε φιλοξενήθηκε από τον εθνικό μηχανισμό υποδοχής».

Σύμφωνα με τη μητέρα του, ο Αμπνταλμασίχ Χ. υπέφερε από «σοβαρή κατάθλιψη» και η αποτυχία του να πάρει σουηδικό διαβατήριο επιδείνωσε την κατάστασή του. «Αυτό μου το είπε η νύφη μου», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Έλεγε πως εκείνος δεν ήταν ποτέ καλά, πάντα με κατάθλιψη, με μαύρες ιδέες, δεν ήθελε να βγει από το σπίτι, δεν ήθελε να δουλέψει…».

Γαλλία – επίθεση σε παιδική χαρά: Ξαδέρφια τα δύο από τα θύματα – «Ύμνοι» για τον ήρωα με το σακίδιο που χτύπαγε τον δράστη

Τα τέσσερα παιδιά είναι ηλικίας από 22 μηνών (το μικρότερο) έως τριών ετών. Δύο είναι από τη Γαλλία, ένα από τη Βρετανία και ένα από τη Γερμανία. Το κίνητρο για την αιματηρή επίθεση του 32χρονου σε βάρος τους παραμένει ακόμη ασαφές και η ψυχολογική αξιολόγηση του δράστη αναμένεται να ολοκληρωθεί αργότερα σήμερα.

Δύο από τα τέσσερα παιδάκια που τραυματίστηκαν είναι ξαδέρφια. Πρόκειται για τον 2χρονο Άλμπα και τον ξάδελφό του, Ένιο, που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, όπως αποκάλυψε η προγιαγιά τους που μίλησε στην εφημερίδα «Le Parisien». Η ίδια έμαθε για το φριχτό συμβάν, ενώ βρισκόταν στον καρδιολόγο της για ραντεβού.

«Ήμασταν στο αμάξι με τον γιο μου. Τον άκουσα να φωνάζει “δεν είναι δυνατόν, δεν είναι δυνατόν”. Στην αρχή σοκαριστήκαμε, δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε», είπε η γυναίκα.

«Ξέρω ότι είναι σε σοβαρή κατάσταση και ότι τόσο ο Άλμπα όσο και ο Ένιο μπορεί να πεθάνουν, αλλά ελπίζω. Επειδή είμαι θρησκευόμενη, προσεύχομαι σον Θεό ότι τα δύο δισέγγονά μου θα τα καταφέρουν», συμπλήρωσε η ηλικιωμένη.

Γαλλία: Ο 24χρονος ήρωας με το σακίδιο

Μέσα στο χθεσινό χάος και τη φρίκη, μία φιγούρα αναδείχθηκε ως ήρωας. Οι Γάλλοι εξύμνησαν το θάρρος του 24χρονου Ανρί, δηλαδή του νεαρού που καταγράφηκε σε πολλά βίντεο να προσπαθεί να εμποδίσει τον δράστη, χτυπώντας τον με το σακίδιό του.

Ο Ανρί, απόφοιτος Φιλοσοφίας, είχε αποφασίσει να κάνει μία περιήγηση στους καθεδρικούς ναούς και τα μοναστήρια της Γαλλίας. Ξεκινώντας πριν από 2,5 μήνες την περιοδεία του από ένα μοναστήρι της πόλης Μπαρού, ο Ανρί έφθασε την περασμένη Πέμπτη στο Ανισί, το μέρος όπου έλαβε χώρα η επίθεση.

Γαλλία

Λίγο πριν το συμβάν, ο 24χρονος είχε αναρτήσει στον λογαριασμό του στο Instagram μία φωτογραφία της λίμνης του Ανισί. Μία ώρα μετά, ο νεαρός ζητούσε μέσω δημοσίευσής του «προσευχές για τα θύματα» της επίθεσης που συνέβη μπροστά στα μάτια του.

Γαλλία

«Προσευχηθείτε για τα παιδιά, εγώ είμαι καλά» έγραψε στην τελευταία ανάρτησή του.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com