Εργαστήριο: Τέχνη και Φιλελληνισμός. O Λόρδος Βύρων και ο φιλελληνικός οπτικός πολιτισμός του 19ου αιώνα

Το εργαστήριο εστιάζει στην εν γένει «εικόνα» (με και χωρίς εισαγωγικά) του Φιλελληνισμού για την Ελλάδα, εξετάζοντας ως «περίπτωση μελέτης» (case study) τη μορφή και φιλελληνική δράση του λόρδου Βύρωνα, καθώς φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από τον θάνατό του στο Μεσολόγγι.

by Times Newsroom

Το Μουσείο Φιλελληνισμού σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος διοργανώνουν το εργαστήριο με θέμα: «Τέχνη και Φιλελληνισμός. O Λόρδος Βύρων και ο φιλελληνικός οπτικός πολιτισμός του 19ου αιώνα». Το ΚΕΣ, στο πλαίσιο της ετήσιας σειράς εργαστηρίων, στοχεύει στην υποστήριξη των Ελληνικών Σπουδών και του ευρύτερου πεδίου των Ανθρωπιστικών Επιστημών και στην προσφορά διαγενεακών, διεπιστημονικών ευκαιριών δια βίου μάθησης για το ευρύ κοινό.

Το εργαστήριο εστιάζει στην εν γένει «εικόνα» (με και χωρίς εισαγωγικά) του Φιλελληνισμού για την Ελλάδα, εξετάζοντας ως «περίπτωση μελέτης» (case study) τη μορφή και φιλελληνική δράση του λόρδου Βύρωνα, καθώς φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από τον θάνατό του στο Μεσολόγγι. Θα αναλυθούν αφ’ ενός σύνολο το φαινόμενο του Φιλελληνισμού αναφορικά με την οπτικοποίησή του μέσω των εικαστικών τεχνών, αφ’ ετέρου οι πολλαπλές παρουσιάσεις της ζωής και του έργου του λόρδου Βύρωνα στο φιλελληνικό πλαίσιο, ιδίως δε της καθοριστικής επίδρασής του σε αυτό.

Αφίσα εργαστηρίου για την Τέχνη και τον Φιλελληνισμό με στοιχεία για το μέρος και τις ημερομηνίες διεξαγωγής του, τον τίτλο, το θέμα και το πορτρέτο του συντονιστή και αναφορά των διοργανωτών. Στο φόντο, καλυμμένος από ένα απαλό γαλάζιο, διακρίνεται ο πίνακας 'Το όνειρο του Λόρδου Βύρωνα' κατά το πρότυπο του Sir Charles Lock Eastlake (1793-1865),Ηνωμένο Βασίλειο, 19ος αιώνας.

Θεματικοί άξονες – δομή του εργαστηρίου

Η προσέγγιση του θέματος θα δομηθεί πάνω στους ακόλουθους θεματικούς άξονες:

Πρώτη μέρα: Η φιλελληνική τέχνη

 • Όρια και ορισμοί της φιλελληνικής τέχνης
 • Η ελληνολατρία στις εικαστικές τέχνες πριν το 1821
 • Η φιλελληνική τέχνη εν μέσω του Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας
 • Η διάδοση της φιλελληνικής εικονοποιίας στον προχωρημένο 19ο αιώνα
 • Η υιοθέτηση της φιλελληνικής ματιάς από την νεοελληνική τέχνη

Δεύτερη μέρα: Η εικόνα του «Έλληνα» Βύρωνα

 • Η μορφή του λόρδου Βύρωνα στην τέχνη εν γένει
 • Η επίδραση της βυρωνικής λογοτεχνίας στις εικαστικές τέχνες
 • Βυρωνικά / φιλελληνικά θέματα (διάκριση ή/και ταύτιση)
 • Η μνημείωση του λόρδου Βύρωνα ως απόλυτη μορφή του Φιλελληνισμού
 • Η «χρήση» της εμβληματικής φιγούρας του «Έλληνα» Βύρωνα
 • Επίσκεψη στα έργα τέχνης του Μουσείου και εστίαση στα βυρωνικά

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, ο συντονιστής θα παρουσιάσει τις παραπάνω θεματικές και οι συμμετέχοντες/ουσες θα λαμβάνουν μέρος ενεργά στον διάλογο. Το εργαστήριο περιλαμβάνει και διαδραστική περιήγηση στις συλλογές και ιδίως στα έργα τέχνης του Μουσείου. Επιπλέον, δέκα ημέρες πριν τη διεξαγωγή του εργαστηρίου, όλα τα άτομα που θα συμμετάσχουν θα λάβουν σχετικό υλικό το οποίο μπορούν προαιρετικά να μελετήσουν εκ των προτέρων.

Στόχοι

Oι συμμετέχοντες/ουσες στο εργαστήριο αναμένεται να:

 • Eξοικειωθούν με τις βασικές έννοιες και λειτουργίες της φιλελληνικής τέχνης.
 • Εξετάσουν κριτικά τις διάφορες εκδοχές και χρήσεις της φιλελληνικής τέχνης, ευρύτερα του οπτικού πολιτισμού του 19ου αιώνα σε σχέση με την Ελλάδα.
 • Αναγνωρίσουν τα θέματα και μοτίβα του βυρωνικού έργου στην φιλελληνική εικονοποιία.
 • Αξιολογήσουν τις διαφορετικές προσλήψεις της φιλελληνικής τέχνης στις εθνικές κουλτούρες εκτός Ελλάδας.
 • Διερευνήσουν τις αλληλεπιδράσεις Ελλάδας-Ευρώπης στο πεδίο των εικαστικών τεχνών.
 • Εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τον οπτικό πολιτισμό του 19ου αιώνα εν γένει.

Αιτήσεις και συμμετοχή

Οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά ατομική αίτηση συμμετοχής για το εργαστήριο, στην οποία θα πρέπει να συμπληρώσουν:

 • τα προσωπικά τους στοιχεία και την ιδιότητά τους (π.χ. σπουδές ή επάγγελμα),
 • μια σύντομη περιγραφή, η οποία δεν θα ξεπερνάει τη μία παράγραφο, με τις προσδοκίες, το κίνητρο συμμετοχής τους, ή και θέματα που τους προβληματίζουν σε σχέση με το θέμα.
 • ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα (χρονολογικό) το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά τις 150 λέξεις.

Θα επιλεγούν είκοσι πέντε (25) συμμετέχοντες. Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει από τον συντονιστή του εργαστηρίου βάσει του βιογραφικού τους και των στοιχείων των οποίων θα δηλώσουν στην online αίτησή τους. Πρότερη γνώση στο θέμα δεν απαιτείται. Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν.

Το ΚΕΣ και το Μουσείο Φιλελληνισμού θα χορηγήσουν στους/στις συμμετέχοντες/συμμετέχουσες ευχαριστήρια επιστολή που θα πιστοποιεί τη συμμετοχή τους στο εργαστήριο.

Όλοι/ες οι αιτούντες/ούσες θα ειδοποιηθούν μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 2024 με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την εξέλιξη της αίτησής τους. Οι συμμετέχοντες/ουσες χρειάζεται να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και θα ενημερωθούν για τη συμμετοχή τους και σχετικές φόρμες που θα χρειαστεί να υποβάλλουν. Για διευκρινίσεις σχετικά με το εργαστήριο και τη διαδικασία των αιτήσεων μπορείτε να απευθύνεστε καθημερινά (10:00 π.μ. – 5:00 μ.μ.) στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών και στο Μουσείο Φιλελληνισμού (2108094750).

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή