Ερντογάν και Όρμπαν επισφράγισαν τη φιλία τους και αντάλλαξαν δώρα: Του χάρισε ένα τουρκικό αυτοκίνητο και εκείνος ένα καθαρόαιμο άλογο

«Ανεβάσαμε τις σχέσεις μας στο επίπεδο της ενισχυμένης στρατηγικής εταιρικής σχέσης»

by Times Newsroom

Την Ουγγαρία επισκέφτηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας, συνάπτοντας δεκαέξι συμφωνίες με τον Ούγγρο πρωθυπουργό. Οι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βίκτορ Όρμπαν, δύο από τους πολιτικούς που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν το 2024 κατά το Politico, επισφράγισαν τη φιλία και τη συνεργασία τους με μια κοινή πολιτική δήλωση και αντάλλαξαν χριστουγεννιάτικα δώρα.

Ο Ερντογάν τού προσέφερε ένα τουρκικής κατασκευής ηλεκτρικό αυτοκίνητο ΤΟGG και ο Όρμπαν ανταπέδωσε τη χειρονομία προσφέροντάς του ένα καθαρόαιμο άλογο, που ανήκει στο Ιππικό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Σχολιάζοντας την ανταλλαγή των δώρων, ο Όρμπαν αστειεύτηκε λέγοντας πως είναι η «καλύτερη συμφωνία» που έχει κάνει ποτέ. «Για ένα άλογο, πήρα 435».

Σημειώνεται πως οι δύο ηγέτες συμβαδίζουν συχνά σε πολλά κρίσιμα ζητήματα, όπως για παράδειγμα στα προσκόμματα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Θέλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τους δεσμούς μας σε τομείς όπως η άμυνα και η ενέργεια, όπου έχουμε ήδη γόνιμη συνεργασία», τόνισε ο τούρκος πρόεδρος.

«Με την από κοινού πολιτική δήλωση που υπογράψαμε με τον Βίκτορ Όρμπαν ανεβάσαμε τις σχέσεις μας στο επίπεδο της ενισχυμένης στρατηγικής εταιρικής σχέσης», δήλωσε ο Ερντογάν, με τον Ούγγρο πρωθυπουργό να υπογραμμίζει τις εμπορικές συναλλαγές με την Τουρκία, οι οποίες, όπως είπε, έχουν διπλασιαστεί.

Ο Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε πως υποστηρίζει το αίτημα της Άγκυρας για την απελευθέρωση των θεωρήσεων προς τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ και πρόσθεσε την επιτυχημένη συμβολή της Άγκυρας στη σύναψη της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, από την οποία ωστόσο αποχώρησε τελικά η Ρωσία ένα χρόνο αργότερα, πυροδοτώντας μια νέα αύξηση στις τιμές.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εκλογική νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και στο όραμά του για την ενίσχυση της επιρροής της Τουρκίας. «Θέσατε έναν πολύ μεγάλο στόχο για τον επόμενο αιώνα. Ο επόμενος αιώνας θα είναι δικός σας. Το πιστέψαμε, γι’ αυτό κάναμε συμφωνίες», τόνισε.

Από την πλευρά του, αναφερόμενος στο νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως η διεθνής κοινότητα «έχει θεμελιώδη ευθύνη να δώσει τα σωστά μηνύματα στο Ισραήλ και να τερματίσει τη σφαγή» στη Γάζα. Πρόσθεσε δε πως η Τουρκία έχει καταβάλλει εντατικές διπλωματικές προσπάθειες «για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την αποτροπή της εξάπλωσης των συγκρούσεων».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com