Εστέ Λόντερ (1906 – 2004) Αμερικανίδα επιχειρηματίας

Ιδρυτής της Estée Lauder Companies, μιας πρωτοποριακής εταιρείας καλλυντικών. Αποτέλεσε μια από τις πλουσιότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες επιχειρηματίες της Αμερικής

by Times Newsroom

Η Εστέ Λόντερ (Estée Lauder, 1 Ιουλίου 1906 – 24 Απριλίου 2004) ήταν Αμερικανίδα επιχειρηματίας και ιδρυτής της Estée Lauder Companies, μιας πρωτοποριακής εταιρείας καλλυντικών. Αποτέλεσε μια από τις πλουσιότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες επιχειρηματίες της Αμερικής. Η εταιρεία της επένδυσε σε ένα βασικό όνειρο των γυναικών, να δείχνουν και να αισθάνονται σαγηνευτικές. Ξεχωρίζει ως η μόνη γυναίκα που συμπεριλήφθη στη λίστα του περιοδικού TIME του 1998 με τις 20 επιχειρηματικές ιδιοφυΐες που άσκησαν τη μεγαλύτερη επιρροή κατά τον 20ο αιώνα. Η Λόντερ είναι επίσης περήφανη αποδέκτης του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας. Το 1988, εισήχθη στο Junior Achievement U.S. Business Hall of Fame. Σήμερα η Estée Lauder Companies είναι μια από τις κορυφαίες μάρκες καλλυντικών στον κόσμο, με δραστηριότητα σε πάνω από 120 χώρες, δημιουργώντας έσοδα που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος. Η Λόντερ, κατά τη διάρκεια της ζωής της, κατέκτησε μια ξεχωριστή θέση στον κόσμο των καλλυντικών και άφησε μόνιμη κληρονομιά πίσω της.

Η Εστέ Λόντερ γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1906 στην Κορόνα, στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Ήταν το ένατο παιδί των Ουγγροεβραίων μεταναστών Ρόουζ Σοτζ Ρόζενταλ (Rose Schotz Rosenthal) και Μαξ Μέντζερ. Ο πατέρας της ήταν ιδιοκτήτης ενός καταστήματος σιδερένιων εργαλείων, στο οποίο κατοικούσε και η οικογένεια. Όταν ήταν νήπιο, οι γονείς της συνήθιζαν να την αποκαλούν Έστι, από την αγαπημένη θεία της μητέρας της. Εξαιτίας της προφοράς του πατέρα της, το Έστι ακουγόταν περισσότερο ως Εστέ. Ως παιδί, εργαζόταν στο κατάστημα του πατέρα της από κοινού με τα αδέρφια της. Εκεί ήταν και το πρώτο μέρος όπου η Λόντερ ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον κόσμο των επιχειρήσεων και του εμπορίου. Το κατάστημα της έδωσε βασική κατανόηση της επιχειρηματικότητας και των στοιχείων που καθιστούν κάποιον επιτυχημένο πωλητή. Ωστόσο το παιδικό της όνειρο ήταν να ακολουθήσει καριέρα στην υποκριτική.

Όταν η Εστέ μπήκε στην εφηβεία, έδειξε ενδιαφέρον για την επιχείρηση του θείου της. Ο τελευταίος ήταν χημικός και ιδιοκτήτης μιας εταιρείας που ονομαζόταν New Way Laboratories. Παρακολουθώντας για ώρες το θείο της να φτιάχνει κρέμες, λοσιόν, ρουζ και αρώματα, η νεαρή Εστέ ανέπτυξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα καλλυντικά. Της άρεσε να μελετά προσεκτικά όλα τα σχετικά προϊόντα που κυκλοφορούσαν στην αγορά, τα οποία και δοκίμαζε στα πρόσωπα και τα μαλλιά των συγγενών της. Ο θείος της έγινε μέντοράς της και την έμαθε να μην χρησιμοποιεί σαπούνι και νερό, αλλά έλαια για τον καθαρισμό και την ενυδάτωση του δέρματος.

Αφού αποφοίτησε από το Λύκειο Newtown, επικεντρώθηκε στην επιχείρηση του θείου της. Ξεκίνησε πουλώντας προϊόντα ομορφιάς στις φίλες της. Τα προϊόντα Six-In-One Cold Cream και Dr Schotz Viennese Cream πουλήθηκαν σε καταστήματα καλλυντικών, παραλιακά κλαμπ και τουριστικά θέρετρα.

Η Εστέ γνώρισε τον Τζόζεφ Λότερ λίγο μετά την ηλικία των 20 και οι δύο τους παντρεύτηκαν στις 15 Ιανουαρίου 1930. Κατόπιν άλλαξε το όνομά της από Λότερ σε Λόντερ, βάσει της αρχικής ορθογραφίας του ονόματος. Το πρώτο της παιδί, ο Λέοναρντ, ήρθε στον κόσμο στις 19 Μαρτίου 1933.

Καριέρα

Μετά το γάμο, η Εστέ δεν ένιωθε ικανοποίηση από το διπλό ρόλο της ως μητέρα και νοικοκυρά. Επιθυμούσε περισσότερα από τη ζωή και έτσι αποφάσισε να γίνει ηθοποιός. Πήρε μάλιστα μαθήματα στο New York Cherry Lane Theater, αλλά η καριέρα της δεν απογειώθηκε ποτέ. Πολύ σύντομα κατάλαβε πως δεν θα μπορούσε ποτέ να φθάσει στην κορυφή. Μετά από μια σειρά σοβαρών οικογενειακών προβλημάτων, το ζευγάρι χώρισε το 1939, ωστόσο ξαναπαντρεύτηκαν το 1942. Στο μεταξύ, η Εστέ δημιούργησε την εταιρεία Estée Lauder το 1935. Κάποια μέρα που βρισκόταν στο κέντρο αισθητικής House of Ash Blondes, η ιδιοκτήτρια, Φλόρενς Μόρρις, θαμπωμένη από το καθαρό της δέρμα, τη ρώτησε το μυστικό της. Τότε η Λόντερ της έδειξε δύο από τις κρέμες του θείου της. Η Μόρρις ενθουσιάστηκε τόσο που της ζήτησε να πουλήσει τα προϊόντα της στο νέο της σαλόνι ομορφιάς. Ο σύζυγός της μπήκε στην επιχείρηση και το 1945, τα πρώτα γραφεία της Estée Lauder, Inc. άνοιξαν στον αριθμό 39 της East Sixtieth Street.

Το 1948 ξεκίνησε να προωθεί τα καλλυντικά της σε μεγάλα καταστήματα όπως τα Saks Fifth AvenueMacy’s και Bonwit Teller. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1940, ξόδεψε μεγάλο μέρος του χρόνου της στο να επισκέπτεται πολυκαταστήματα, να στέκεται σε σταντ καλλυντικών, να εκπαιδεύει πωλητές, να προωθεί νέα προϊόντα και να δίνει δωρεάν περιποιήσεις προσώπου. Ήταν εκείνη που εισήγαγε την πρακτική των δωρεάν δειγμάτων κατά την αγορά προϊόντων, η οποία εφαρμόζεται σήμερα από πάρα πολλές επιχειρήσεις καλλυντικών ανά τον κόσμο. Το 1953 κυκλοφόρησε το πρώτο άρωμα της Λόντερ, το «Youth Dew». Κατά το πρώτο έτος κυκλοφορίας του, πούλησε περισσότερα από 50 χιλιάδες τεμάχια. Η επιτυχία του ήταν άμεση πετυχαίνοντας το 80% του τζίρου της εταιρείας. Άλλο πετυχημένο προϊόν ήταν το «Aramis» που κυκλοφόρησε το 1965. Ονομάστηκε από τους δημιουργούς του η κομψότερη κολώνια στον κόσμο και ακόμη κατέχει σημαντικό μερίδιο στις παγκόσμιες πωλήσεις ανδρικών αρωμάτων. Την επιτυχία του ακολούθησαν δύο ακόμη πετυχημένα προϊόντα τα «Lauder for Men» και «J. H. L.».

Στη διάρκεια της πορείας της, η Λόντερ κλήθηκε πολλές φορές να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η εταιρεία λάνσαρε την Clinique, η οποία απευθυνόταν σε νεαρές γυναίκες. Οι δημιουργοί της πίστευαν πως η γραμμή θα γινόταν σημαντικό κομμάτι της καθημερινής περιποίησης των νέων γυναικών. Το προϊόν προωθήθηκε στην αγορά ως θεραπευτική περιποίηση δέρματος, ωστόσο κατά τη διάρκεια του μάρκετινγκ δεν αναφέρθηκε πουθενά η Estée Lauder. Κατά τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας της, η Clinique προκάλεσε στην εταιρεία απώλειες που ξεπερνούσαν τα 3 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο η Εστέ δεν ήθελε να τα παρατήσει. Αντίθετα προσέλαβε την Κάρολ Φίλιπς, πρώην συντάκτρια της Vogue για να διευθύνει την Clinique. Η γραμμή προϊόντος συνέχισε να μεγαλώνει έκτοτε και δεν σταμάτησε ποτέ τη λειτουργία της.

Προσωπική ζωή

Η Εστέ Λόντερ παντρεύτηκε τον Τζόζεφ Λότερ στις 15 Ιανουαρίου 1930. Το ζευγάρι απέκτησε δύο γιους, το Λέοναρντ και το Ρόναλντ. Το ζευγάρι πήρε διαζύγιο το 1939 και παντρεύτηκε ξανά το 1942. Ο Τζόζεφ απεβίωσε το 1982. Ο Λέοναρντ στο παρελθόν ήταν γενικός διευθυντής της Estée Lauder και σήμερα είναι ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Ο Ρόναλντ ασχολείται με φιλανθρωπίες.

Η Λόντερ πέθανε από καρδιοαναπνευστική ανακοπή στις 24 Απριλίου 2004 στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη. Σήμερα η εταιρεία της απασχολεί περισσότερους από 26.000 ανθρώπους και έχει τζίρο δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα προϊόντα της είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φίρμες σε περισσότερες από 120 χώρες στον κόσμο.

Πηγές

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή