«Έξαλλοι» οι Κινέζοι με το Βρετανικό Μουσείο-Ζητούν να τους επιστραφούν τα κλεμμένα αντικείμενα

Η κινεζική εφημερίδα Global Times, κρατικό μέσο, με σημερινό της κύριο άρθρο απαιτεί από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει «κλεμμένα» αντικείμενα.

by Times Newsroom

«Ζητάμε επίσημα από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει όλα τα κινεζικά πολιτιστικά κειμήλια που αποκτήθηκαν μέσω ακατάλληλων διαύλων στην Κίνα δωρεάν», ανέφεραν οι Global Times σε κύριο άρθρο/θέση της εφημερίδας τη Δευτέρα 28/8.

Η παρέμβαση θεωρείται ως ενδεχόμενη διεύρυνση του ρήγματος μεταξύ του ασιατικού έθνους και της Δύσης.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι το μουσείο είχε 23.000 κινεζικά αντικείμενα και έδωσε ως παραδείγματα έναν πίνακα από τη δυναστεία των Τανγκ και χάλκινα αγγεία που χρονολογούνται από την αυγή του πολιτισμού του ασιατικού έθνους.

«Οι περισσότερες κινεζικές συλλογές σίγουρα λεηλατήθηκαν ή κλάπηκαν από τη Βρετανία όταν δημιούργησε και αργότερα εκμεταλλεύτηκε την κρίση της Κίνας, ή ακόμα και λήστεψε απευθείας την Κίνα», ανέφερε η εθνικιστική εφημερίδα, αναφερόμενη στην αναταραχή του 19ου αιώνα στο ασιατικό έθνος. Η Global Times πρόσθεσε ότι υποστήριξε άλλες χώρες που επεδίωξαν την επιστροφή των αντικειμένων.

«Η συντριπτική πλειονότητα της τεράστιας συλλογής έως και 8 εκατομμυρίων αντικειμένων του Βρετανικού Μουσείου προήλθε από χώρες εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου και ένα σημαντικό μέρος της αποκτήθηκε μέσω ακατάλληλων καναλιών, ακόμη και με βρώμικα και αμαρτωλά μέσα», γράφει μεταξύ άλλων το εντιτόριαλ.

Το άρθρο δημοσιεύεται λίγο πριν από την αναμενόμενη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι στο Πεκίνο σε μια προσπάθεια να επανορθώσει τις σχέσεις που έχουν πληγεί από την καταστολή της φιλοδημοκρατικής αντιπολίτευσης του Χονγκ Κονγκ από το Κομμουνιστικό Κόμμα και άλλα ζητήματα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή