Εξεταστική για τα Τέμπη: Δεν έγινε συγκάλυψη αλλά αποκαλύψεις, λένε κυβερνητικές πηγές

Η Εξεταστική Επιτροπή για το δυστύχημα στα Τέμπη συνεδριάζει μέχρι σήμερα, επί τρεις μήνες, χωρίς να συνυπολογίζεται ο χρόνος μέχρι τη σύνταξη πορίσματος.

by Times Newsroom

Από την πλευρά της κυβέρνησης σημειώνουν πως έχουν εξεταστεί 37 μάρτυρες, τη στιγμή που σε Εξεταστικές επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι μάρτυρες ήταν 29 (για την Υγεία σε διάστημα 7,5 μηνών), 29 (για τα Δάνεια κομμάτων σε διάστημα 9 μηνών), 12 (για τα Μνημόνια), επισημαίνοντας πως είναι η απόδειξη ότι η ΝΔ θέλει ΚΑΙ την αλήθεια ΚΑΙ να μην μείνει καμία σκιά.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως οι μάρτυρες ήταν προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ η ΝΔ πρότεινε μόνο έναν, τον διασωθέντα, στον οποίον ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την Παρασκευή προσωπική επίθεση-μαζί με τα τρολς του, σαν να τον κατηγορούν που επέζησε.

Αναφορικά με τη διάρκεια χρόνου-εξέτασης μαρτύρων-πρακτικών, αυτή η εξεταστική έχει δώσει τη μεγαλύτερη άνεση σε απόψεις και χρόνο την τελευταία πενταετία και αυτό διότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 29 συνεδριάσεις, διαρκείας 180 ωρών, με καταγεγραμμένες 8.000 σελίδες πρακτικών.

Πέρα από τα στατιστικά στοιχεία, από αυτήν την Εξεταστική Επιτροπή προέκυψαν εξόχως σοβαρά στοιχεία, που ανατρέπουν την εικόνα που κάποιοι θέλουν να παρουσιάζουν ως προς τη λειτουργία των Εξεταστικών, ότι δηλαδή η συγκρότηση και λειτουργία τους είναι άνευ λόγου, καθώς δεν οδηγούν σε αποτελέσματα.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η εξεταστική οδήγησε σε πολλές και μεγάλες ανατροπές:

Είχαμε όχι συγκάλυψη, αλλά σειρά αποκαλύψεων.

Ενώ η αντιπολίτευση προσήλθε «εν σώματι» με την άποψη ότι φταίνε συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη, τώρα πλέον αποδέχονται ως δεδομένο τον ανθρώπινο παράγοντα. Και, βεβαίως, προσπαθούν να αναζητήσουν άλλους παράγοντες για να στηρίξουν το αφήγημά τους, που καταρρέει.

Αναδείχθηκε η σημασία του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας από μάρτυρες ανεξαρτήτως κομματικής ή πολιτικής προέλευσης -και σίγουρα απ’ όλους όσοι έχουν γνώση του σιδηροδρομικού αντικειμένου.

Η καθοριστική σημασία του ανθρώπινου παράγοντα, όχι μόνο στην επέλευση του δυστυχήματος, αλλά ακόμη και στη λειτουργία των συστημάτων.

Οι «περίεργες διαδρομές» και επαγγελματικές εξαρτήσεις προσώπων που ήθελε η αντιπολίτευση να κληθούν ως μάρτυρες.

Σε αυτήν την εξεταστική αναδείχθηκε η τοξικότητα, η δημαγωγία και η πολιτική εκμετάλλευση που επιχειρεί πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθως άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αναδείχθηκαν ανίερες πολιτικές συμμαχίες, με συνεκτικές δυνάμεις τη συνωμοσιολογία, την πολιτική καπηλεία, τη ρητορική μίσους, τον ανορθολογισμό, την απροκάλυπτη επένδυση στη συντριβή και τον ανθρώπινο πόνο των συγγενών. Αναβίωσαν σε αυτήν την επιτροπή «ημέρες πάνω και κάτω πλατείας» -με όλα τα χαρακτηριστικά εκείνης της εποχής: πολιτικά και λαϊκίστικα.

Εξεταστική για τα Τέμπη: Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση και Νέα Αριστερά

Αποχώρησαν από την Εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη οι βουλευτές 4 κομμάτων της αντιπολίτευσης: ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύσης και Νέας Αριστεράς.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στην Εξεαστική, Μ. Αποστολάκη, Α. Πάνας και Γ. Νικητιάδης, σε κοινή τους δήλωση επισημαίνουν πως ενώ ο σεβασμός στη μνήμη των 57 νεκρών από το τραγικό έγκλημα των Τεμπών και η αναζήτηση των αιτίων θα έπρεπε να αποτελούν τον μοναδικό γνώμονα της λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, η έως τώρα πορεία με αποκλειστική ευθύνη της πλειοψηφίας βρίσκεται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

«Ο εισηγητής της πλειοψηφίας ανακοίνωσε σήμερα τη λήξη των εργασιών της επιτροπής αρνούμενος για μια ακόμη φορά να συναινέσει στην κλήση στην επιτροπή ουσιωδών μαρτύρων, η κατάθεση των οποίων θα συνέβαλε στην αποκάλυψη της αλήθειας και τους οποίους κατ’ επανάληψη έχουμε προτείνει μαζί και με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης» καταγγέλλουν μεταξύ άλλων, ενώ προσθέτουν ότι καθώς η πλειοψηφία οδηγεί τη λειτουργία της επιτροπής σε αδιέξοδο αρνούνται να συμμετάσχουν σε μεθόδους συγκάλυψης της αλήθειας.

«Στο όνομα τόσο της μνήμης των θυμάτων όσο και της απόδοσης δικαιοσύνης, η θεσμική μας υπευθυνότητα και πάνω απ’ όλα η συνείδησή μας, επιβάλουν την αποχώρησή μας από την Εξεταστική Επιτροπή καταγγέλλοντας αυτήν την απροκάλυπτη προσπάθεια μεθοδευμένης συγκάλυψης» καταλήγουν.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com