Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου 2022

Στα φετινά βραβεία, τα λεγόμενα και "ευρωπαϊκά όσκαρ", ο μεγάλος νικητής ήταν η ταινία «Τρίγωνο της Θλίψης» του Ρούμπεν Εστλουντς. Βραβείο ερμηνείας στη Βίκι Κριπς για το ρόλο της Σίσι.

by Times Newsroom

Ο μεγάλος νικητής: Το «Τρίγωνο της Θλίψης»

Καλύτερη ταινία, καλύτερη σκηνοθεσία, καλύτερο σενάριο, καλύτερος πρωταγωνιστής (Ζλάτκο Μπούριτς): Τα τέσσερα μεγαλύτερα βραβεία τα έλαβε το Τρίγωνο της Θλίψης. Ο Σουηδός σκηνοθέτης, Ρούμπεν Έστλουντ, κατάφερε, σατιρίζοντας τον καπιταλισμό, να κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες.

Καλύτερη ερμηνεία: Η Βίκι Κριπς ως… μία διαφορετική Σίσυ

Στη δραματική ταινία «Corsage» (ελληνικά: «Κορσές») η Αυστριακή Μαρί Κρόιτσερ σκηνοθετεί την ιστορική αυτοκράτειρα Ελισάβετ ή αλλιώς Σίσυ. Ωστόσο η πλοκή δεν περιορίζεται σε μία ιστορία αγάπης, όπως συνηθίζεται, αλλά δείχνει πτυχές της ζωής στο παλάτι – με επίκεντρο το ρόλο της γυναίκας στην αυτοκρατορική αυλή της Αυστρίας κατά τον 19ο αιώνα.

Βραβείο Κωμωδίας: «Το Τέλειο Αφεντικό»

Η ισπανική ταινία «El buen patrón» (ελληνικά: «Το Τέλειο Αφεντικό») του Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα βραβεύτηκε ως η καλύτερη ευρωπαϊκή κωμωδία. Ο Ξαβιέ Μπάρντεμ, στο ρόλο του Χούλιο, ενός υποδειγματικού αφεντικού. Και όλα βαίνουν καλώς στη μικρή, οικογενειακή επιχείρηση, μέχρι να εμφανιστεί ένας αγανακτισμένος πρώην υπάλληλος…

Bραβείο Ντοκιμαντέρ: «Mariupolis 2»

Ο σκηνοθέτης Μάντας Κβενταράβιτσους ταξίδεψε φέτος στη Μαριούπολη, για να αφηγηθεί τον πόλεμο. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, τέλη Μαρτίου 2022, σκοτώθηκε από Ρώσους στρατιώτες. Μετά το θάνατό του η ομάδα του αποφάσισε να ολοκληρώσει την ταινία – η οποία τώρα βραβεύτηκε με το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ.

Bραβείο κριτικής επιτροπής: «Μικρό σώμα»

Το βραβείο “Prix Fipresci” απονέμει η διεθνής ένωση κριτικών τέχνης και κινηματογραφικών δημοσιογράφων. Η φετινή επιλογή τους ήταν η γαλλο-ιταλο-κροατική παραγωγή «Μικρό σώμα» (Piccolo Corpo). Πρόκειται για το ποιητικό ντεμπούτο της Λάουρα Σαμάνι, η οποία φέρνει στον κόσμο ένα νεκρό μωρό και αφηγείται τον αυτοπροσδιορισμό μίας γυναίκας.

Κινούμενα σχέδια: «Απαγορεύονται σκύλοι και Ιταλοί»

Με το βραβείο της καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας κινουμένων σχεδίων τιμήθηκε το «Απαγορεύονται σκύλοι και Ιταλοί» του Αλέν Ουγκέτο. Πρόκειται για μία παραγωγή με κούκλες – ένας φόρος τιμής στους παππούδες του. “Δεν προέρχόμαστε από χώρες, αλλά από τα παιδικά μας χρόνια”, λέει η γιαγιά του Ουγκέτο. Μία αφήγηση με άξονα τη φτώχια, την τύχη και την αγάπη.

Το «Αλκαράζ» της Κάρλα Σιμόν

Όπως κάθε χρόνο, μια οικογένεια ταξιδεύει με προορισμό το καταλανικό χωριό Αλκαράζ. Ωστόσο φέτος μπορεί να είναι η τελευταία φορά… Η ταινία της Ισπανίδας Κάρλα Σιμόν περιγράφει την καθημερινή μάχη μίας οικογένειας ροδακινοπαραγωγών εν μέσω των πιέσεων από τους χονδρέμπορους – μία βιωματική ιστορία της ίδιας που βραβεύτηκε με τη Χρυσή Άρκτο στη φετινή Μπερλινάλε.

To «Κοντά» του Λούκας Ντοντ

Και η ταινία “Κοντά” του Βέλγου σκηνοθέτη Λούκας Ντοντ βγήκε στο ράλι για την καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία φέτος. Αφηγείται την ιστορία φιλίας δύο 13χρονων αγοριών, η οποία ξαφνικά περνάει κρίση. Η ταινία βραβεύτηκε φέτος και στις Κάννες.

Πηγή: www.dw.com

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com