Φεστιβάλ, Panorama Arts 2022, μια λαμπερή γιορτή τέχνης και ποίησης

Συνέντευξη με την Ειρήνη Ντούρα-Καββαδία

by Times Newsroom

Η Πρόεδρος Ειρήνη Ντούρα Καββαδία, κατά την απονομή της βράβευσης

Το Φεστιβάλ, Panorama Arts 2022, με ποίηση και εικαστικά έργα για τον Πόλεμο και Ειρήνη, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, στη Ηλιούπολη, ήταν μια λαμπερή γιορτή του πολιτισμού, με αξιόλογες παρουσίες ποιητών και το χώρο της τέχνης. Καταξιωμένοι καλλιτέχνες, που πλαισιώθηκαν από ανθρώπους του πνεύματος και της διανόησης, με στόχο να υμνηθεί η ειρήνη και να ξορκιστεί ο πόλεμος Αξέχαστες στιγμές, για όλους όσοι παρευρέθηκαν από την Ελλάδα και τη Κύπρο, από τα εγκαίνια μέχρι και την τελετή λήξης. Δόθηκαν βραβεία, απήγγειλαν ποιήματα, σε έναν χώρο με πίνακες, γλυπτά, ψηφιδωτά και φωτογραφίες με ένα θέμα τόσο επίκαιρο. Η Ειρήνη Ντούρα Καββαδία απαντά σε μια σειρά ερωτήσεων για αυτή τη διοργάνωση, η οποία στέφτηκε με επιτυχία.

  • Κα Ντούρα έγινε μια μεγάλη γιορτή του πολιτισμού, από το Writers Capital International Foundation, σε συνεργασία με το Δήμο της Ηλιούπολης. Μιλάμε για το Πανόραμα Τεχνών 2022, το φεστιβάλ Panorama International Arts & Sculpture Festival 2022. Εκεί η δράση σας είναι σε διεθνές επίπεδο, θέμα είχατε τον Πόλεμο και την Ειρήνη, μια εκδήλωση που έτυχα της χαράς αυτής να πάρω μέρος. Πέρα από αυτό όμως, είδα από κοντά όλο το έργο που κάνει ο οργανισμός. Πείτε μας πρώτα για το Πανόραμα αυτό.

Πρωτίστως θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου να συνομιλώ μαζί σας κυρία Άνθη για θέματα που μας αφορούν όλους, θέματα πολιτισμού που όλη η ανθρωπότητα έχει τόση ανάγκη. Επίσης θα ήθελα να αναφέρω πως η όλη εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία, ακριβώς επειδή σε αυτήν έλαβαν μέρος καταξιωμένοι καλλιτέχνες, που πλαισιώθηκαν από ανθρώπους του πνεύματος και της διανόησης, με στόχο να υμνηθεί η ειρήνη και να ξορκιστεί ο πόλεμος. Σε αυτό συνετέλεσε βεβαίως η αρωγή του Δήμου Ηλιούπολης, και προσωπικά του αξιότιμου Δημάρχου Γιώργου Χατζηδάκη, που μας παραχώρησε το Εκθεσιακό Κέντρο, στο οποίο φιλοξενήθηκαν με σεβασμό και αξιοπρέπεια τα έργα των καταξιωμένων καλλιτεχνών που διακρίθηκαν στο ΠΑΝΟΡΑΜΑ.

Λίγα λόγια τώρα για το Πανόραμα Τέχνης του Οργανισμού μας, Panorama International Arts & Sculpture Festival 2022. Πρόκειται για το εμβληματικό πρόγραμμα που υπογράφει το Writers Capital Foundation, το οποίο είναι αφιερωμένο στη διάδοση των πανανθρώπινων αξιών μέσω των τεχνών. Το Panorama International Arts Festival (PIAF) προορίζεται κυρίως να βοηθήσει τις πολιτιστικές ανταλλαγές και να επιτρέψει στους καλλιτέχνες να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να βελτιώσουν τις τεχνικές τους εμπνεόμενοι περαιτέρω, αλλά και να διαφωτίσουν την ανθρωπότητα με το έργο τους που διατρανώνει τις ανθρωπιστικές αξίες.

Το φετινό θέμα είχε να κάνει με τον Πόλεμο και την Ειρήνη – στόχος μας να βαδίσουμε όλοι μαζί το μονοπάτι του φωτός και της ειρήνης, μακριά από τη βία και το σκοτάδι. Σε μια εποχή που ο πλανήτης μας υποφέρει από την μάστιγα του πολέμου, εμείς στο WCIF αφιερωνόμαστε περισσότερο από ποτέ στην εγκαθίδρυση της ΕΙΡΗΝΗΣ παγκοσμίως. Το σύνθημα ήταν«ΓΙΝΕ η Έμπνευση – ΓΙΝΕ Η Αλλαγή!» κι εμείς ως ένθερμοι ανθρωπιστές, πασχίζουμε για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας, και κυρίως για τις επόμενες γενιές.

Η έκθεση έργων τέχνης 30 διακριθέντων Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών, στην οποία συμμετείχαν με πίνακες, γλυπτά, ψηφιδωτά και φωτογραφίες, αποτέλεσε ένα τμήμα μόνον του τεράστιου διαδικτυακού φεστιβάλ που εκτείνεται σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Ένα μικρό, αλλά ζωντανό και λαμπρό κομμάτι, που συσφίγγει τις σχέσεις των απανταχού Ελλήνων και προάγει τον πολιτισμό, δίδοντας ακόμη μια φορά το φωτεινό παράδειγμα. Ο Ελληνισμός άλλωστε ανέκαθεν υπήρξε το λίκνο του και είμαστε υπερήφανοι που οι πρόγονοί μας υπήρξαν πρωτοπόροι και στυλοβάτες των παναθρώπινων αξιών. Θα ακολουθήσουν και άλλες εκθέσεις σε άλλες χώρες όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία και το Μαρόκο σύντομα. Με το ίδιο θέμα, και πάντα υπό την ομπρέλα του οργανισμού μας Writers Capital International Foundation, έχουμε ήδη οργανώσει νέα έκθεση για τον Ιούνιο του ‘23 στην Αυστρία στο Ατελιέ του Δούναβη με την Panorama Arts Chief Coordinator Austria Konstantina Farmakis.

    

  • Δώσατε βραβεία και ήλθαν με πολλή χαρά και ικανοποίηση, ήταν ορισμένοι κι εκτός Αθηνών. Το έργο σας εξαπλώνεται και τιμά καταξιωμένους καλλιτέχνες και λογοτέχνες κάθε φορά, το ίδιο, είναι ασφαλώς μια δράση που γίνεται από εσάς;

Ήταν απέραντη η χαρά μας που επιτέλους είδαμε από κοντά λόγω της πανδημίας φίλους και συνεργάτες με τους οποίους συνομιλούμε εδώ και δύο και πλέον χρόνια στα πλαίσια των Φεστιβάλ μας (Biennale Αγιογραφίας, Panorama Literature & Panorama Arts and Sculpture Festivals, Sphere of Freedom, κλπ.) αλλά και των Ανθολογιών και άλλων συλλογικών έργων μόνο διαδικτυακά, και που αποκαλούμε πλέον οικογένεια. Καταφέραμε να βρεθούμε εκ του σύνεγγυς και να τους σφίξουμε το χέρι όπως τους αξίζει… Πράγματι κάποιοι ήρθαν από Κέρκυρα, Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη… Κάποιους άλλους οι υποχρεώσεις τους κράτησαν μακριά μας, αλλά ήταν νοερά παρόντες με καθημερινά μηνύματα αγάπης και στήριξης που μας συγκίνησαν.

Σε ό,τι αφορά το Λογοτεχνικό Πανόραμα, το Panorama International Literature Festival, το έτερο Φεστιβάλ υπογραφής του οργανισμού μας, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι καθώς λάβαμε έτι περαιτέρω διεθνή αναγνώριση με το παγκόσμιο ρεκόρ. Το φεστιβάλ κρίθηκε ως το πλέον μακρύβιο, καλύτερα δομημένο και παρουσιαζόμενο πολύγλωσσο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας, με πάνω από 16 ζωντανές διαδικτυακές συνδέσεις, ομιλίες και διαλέξεις, γεφυρώνοντας πολιτισμούς σε 6 Ηπείρους και ενώνοντας περισσότερες από 65 χώρες σε όλο τον κόσμο, δίνοντας τη δυνατότητα σε λογοτέχνες από όλον τον πλανήτη να εντρυφήσουν στο μεταφυσικό θέμα του Ουράνιου Κενού. Το θέμα του Panorama International Literature Festival 2023 με έδρα αυτήν τη φορά την Ισπανία  θα ανακοινωθεί εντός του μηνός Οκτωβρίου και είναι κάτι για το οποίο όλοι μας αδημονούμε, καθώς σηματοδοτεί μια νέα σεζόν εορτασμού των γραμμάτων και του πολιτισμού παγκοσμίως.

     

  • Έχετε τη υποστήριξη και άλλων αξιόλογων προέδρων που έχουν  σχέση με τα γράμματα και τις τέχνες θα θέλατε να μας πείτε δύο λόγια για τη συνεργασία αυτή;

Το Writers Capital International Foundation είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που τελεί υπό την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) από το 2017. Εϊναι συνεπώς απαραίτητο να λειτουργεί με γνώμονα την ομόνοια και την αδελφοσύνη και ως εκ τούτου να συμπράττει με αξιόλογους ομίλους και συλλόγους σε διεθνές αλλά και τοπικό επίπεδο, στους οποίους προϊστανται φωτισμένοι πρόεδροι – όπως είναι ο Δρ. Στέφανος Βογαζιανός-Ρόυ του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ Παράρτημα Ελλάδας, η Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO ΤΛΕΕ Νίνα Διακοβασίλη, ο Πρόεδρος της ΠΕΛΤ Ελλάδας Γιώργος Λένης, η Πρόεδρος της ΠΕΛ Αγγελική Κωβαίου, και οι οποίοι πλαισιώνονται από τα αξιότιμα μέλη τους. Είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες που προάγουν τον πολιτισμό και με χαρά καλούμε στο πλευρό μας όσους πιστεύουν στην ιδέα και το όραμά μας. Τους ευχαριστούμε όλους μαζί και τον καθένα ξεχωριστά που με την συμπόρευσή τους βάζουμε όλοι το λιθαράκι μας στον αγώνα υπέρ των πανανθρώπινων αξιών. Εμείς βεβαίως επίσης είμαστε υποστηρικτές και αρωγοί στο δικό τους έργο, και επιπλέον ενδεικτικά θα αναφέρω και κάποιους φορείς που στηρίζουμε όπως την ΚΟΜΕΝ International που μάχεται ενάντια στον καρκίνο του στήθους, την UNICEF και την UNESCO, μεταξύ άλλων πολιτιστικών και φιλανθρωπικών οργανώσεων και συλλόγων.

  • Είναι μια αγκαλιά για όλους από ό,τι είδα, κι αυτό σας τιμά, δεν κάνετε διακρίσεις κι έτσι πρέπει να γίνεται, οι ποιητές και οι λογοτέχνες απήγγειλαν στίχους, ομολογώ πως ήταν ένα θαύμα, να έχουμε τα έργα εικαστικών και να απαγγείλουμε ποιήματα, απαιτεί όμως και οργάνωση και συντονισμό, κι εντός και εκτός Ελλάδος, είναι δύσκολο για εσάς;

Πολύ σωστά το αναφέρετε, δεν κάνουμε διακρίσεις στην αγάπη για την ειρήνη, την ομόνοια, την ανθρωπιά. Η αγκαλιά του οργανισμού μας είναι ανοιχτή προς κάθε δημιουργό, ο οποίος μπορεί να ενταχθεί στην εκάστοτε ομάδα μας (λογοτεχνική, καλλιτεχνική, ακαδημαϊκή, νεανική, κλπ.) και να ενώσει τη φωνή και το πάθος του για την τέχνη μαζί μας. Είτε για να ανταλλάξει απόψεις με την ομάδα μας των διανοούμενων-λογοτεχνών-δημιουργών είτε για την προσωπική του βελτίωση και -γιατί όχι;- την προβολή του στην παγκόσμια κοινότητα. Είμαστε άλλωστε πάντα πολύ χαρούμενοι να καλωσορίζουμε νέα εκλεκτά μέλη με το ίδιο όραμα για μια καλύτερη κοινωνία, στην οποία όλοι αξίζουμε να ζούμε – κυρίως μια κοινωνία που θα είμαστε υπερήφανοι να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας, τη νέα γενιά, τη μόνη μας ελπίδα.

Οπωσδήποτε όλη αυτή η διοργάνωση απαιτεί συντονισμό και να αφιερώσει αμέτρητες ώρες προκειμένου όλοι οι ενδιαφερόμενοι να μπορέσουν να ενσωματωθούν ομαλά στην εκάστοτε εκδήλωση – διαδικτυακή ή μη – όχι μόνο από τον Πρόεδρο και εμένα, αλλά και από την Επιτροπή Συμβούλων, την Οργανωτική Επιτροπή, την Επιτροπή Έργου, τους Συντονιστές των χωρών, και φυσικά όλους τους δημιουργούς. Πρόκειται για μια πυραμίδα κατανομής εργασιών, που όσο πιο καλά λειτουργεί η βάση, τόσο πιο εύκολο γίνεται το έργο της κορυφής. Αυτό είναι και το στοίχημα εξάλλου, να μπορεί η κορυφή να επιμερίσει το έργο κατάλληλα, προκειμένου να προκύψει το βέλτιστο αποτέλεσμα. Δύσκολο, και ειδικά επειδή στην επικοινωνία εμπλέκονται διάφορες γλώσσες, ωστόσο νομίζω πως σε μεγάλο βαθμό είναι εφικτό. Εμείς τους ευχαριστούμε όλους ανεξαιρέτως για την προσφορά τους στα πονήματά μας και αναμένουμε με χαρά νέες συμπορεύσεις στα μονοπάτια του πολιτισμού.

       

  • Πείτε μας, τι σημαίνει Writers Capital InternationalFoundation, και τι σημαίνει για εσάς για το σκοπό σας, εννοώ. 

Ο Οργανισμός Writers Capital International Foundation είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός, που ιδρύθηκε από την αγάπη του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου Preeth Nambiar προς τους λογοτέχνες, δημιουργούς, και διανοούμενους που ανά την υφήλιο μοιράζονται μαζί του το όραμα μιας καλύτερης κοινωνίας βασισμένης σε πανανθρώπινες αξίες όπως είναι η ισοτιμία, η αλληλεγγύη, ο ανθρωπισμός, ο αλτρουισμός. Ο ίδιος λογοτέχνης, εκπαιδευτικός και ανθρωπιστής, διακατέχεται έντονα από το όραμα να συσπειρωθούν γύρω από τον οργανισμό μας άνθρωποι και φορείς του πνεύματος που να συνεισφέρουν στον στόχο αυτό, ο καθένας από το δικό του μετερίζι. Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που προσφέρω από τη θέση της Γενικής Γραμματέως όλη μου την ενέργεια σε τόσο υψηλούς στόχους, θέτοντας εαυτόν στην υπηρεσία της ανθρωπότητας.

Ο οργανισμός έχει παραρτήματα σε περίπου 40 χώρες, άλλες με μικρότερη και άλλες με πιο ενεργό δράση, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες της εκάστοτε κοινωνίας και χώρας τη δεδομένη χρονική στιγμή. Πρόκειται επίσης για έναν φιλανθρωπικό οργανισμό, που ξεκίνησε με πρωταρχικό σκοπό του να στηρίξει τους συγγραφείς και καλλιτέχνες εν γένει ανά τον κόσμο να αποκτήσουν τις απαραίτητες βάσεις που θα τους ανοίξουν το δρόμο για μια διεθνή καριέρα, αλλά και για να θέσει τα θεμέλια μιας αλλαγής κοινωνικής και κυρίως πολιτισμικής. Ως εκ τούτου, διενεργούνται διάφορα κοινωφελή προγράμματα και επίσης διεξάγονται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους, που στοχεύουν στην ολιστική τους ανάπτυξη και πορεία για μια καλύτερη ζωή. Προάγονται μέσω του οργανισμού μάλιστα οι στόχοι που θέτουν τα Ηνωμένα Έθνη και στηρίζονται οι δράσεις της UNICEF και της UNESCO, τα δικαιώματα των ασθενών ομάδων, των παιδιών, των γυναικών, και των ατόμων με ειδικές ικανότητες, καθώς και η διατήρηση της διεθνούς πολιτισμικής κληρονομιάς.

    

Οι σκοποί του οργανισμού, πέρα από την όποια μόνιμη ή έκτακτη βοήθεια προς τον πληττόμενο συνάνθρωπο, χωρίζονται σε 4 μεγάλους βασικούς άξονες. Επιγραμματικά θα αναφερθώ στον καθένα:

  1. Το κοινωνικό έργο

Μέσω διεξαγωγής διαφόρων προγραμμάτων που επιτρέπουν την πολιτιστική αλληλεπίδραση μεταξύ χωρών και κοινοτήτων μέσω λογοτεχνικών / καλλιτεχνικών / μουσικών / κινηματογραφικών φεστιβάλ και άλλων δράσεων που διευρύνουν περαιτέρω την ανθρώπινη συνείδηση​, επιφέρουν την αίσθηση της ενότητας και διαδίδουν τις αξίες της παγκόσμιας ειρήνης και της αρμονικής συνύπαρξης.

  1. Το εκπαιδευτικό έργο

Έχει ως στόχο να υποστηρίξει παιδιά από οικονομικά και κοινωνικά φτωχά περιβάλλοντα να ονειρευτούν και να επιτύχουν υψηλότερους στόχους στη ζωή τους, οδηγώντας τα σε υλική και πνευματική επιτυχία μέσω ποιοτικής εκπαίδευσης βασισμένης σε αξίες, έτσι ώστε να εξελιχθούν ως ιδανικοί πολίτες που θα υποστηρίξουν το βιώσιμο μέλλον του πλανήτη.

  1. Το περιβαλλοντικό έργο

Έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια κοινότητα από εθελοντές που θα διαδώσει τις αξίες της διατήρησης της φύσης και της προστασίας των φυσικών πόρων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Επίσης στοχεύει στην προώθηση της οικοδόμησης φιλικών προς το περιβάλλον και αυτοβιώσιμων σπιτιών, ιδανικών για μινιμαλιστική διαβίωση μέσω της χρήσης του τρίπτυχου «μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση». Επιπλέον στόχος η προστασία της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς

  1. Το φιλανθρωπικό έργο

Στόχος να παρέχεται τροφή, στέγη, και ολιστική εκπαίδευση σε άπορα παιδιά μέχρι να προετοιμαστούν για μια ανεξάρτητη διαβίωση. Ομοίως, οίκος γήρατος για άστεγους ηλικιωμένους, και υποστήριξη σε συνανθρώπους μας με ειδικές δεξιότητες

     

     

Όποιος ενδιαφέρεται να δει περισσότερα για τις δράσεις του οργανισμού μας, μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα μας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης :

Writers Capital Facebook Page:

https://www.facebook.com/WritersCapitalFoundation
Panorama International Arts & Literature Festival Facebook Page:

https://www.facebook.com/PanIntFest
Writers Capital YouTube:   https://www.youtube.com/c/WritersCapitalFoundation
Panorama International Arts & Literature Festival YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UCYxSP2174YtvF15KgQPJ1Gg/videos

Αγαπητή κυρία Άνθη, ήταν μεγάλη η χαρά μας, που συμμετείχατε με την εμπνευσμένη συμμετοχή σας στη βραδιά ποίησης προς τιμήν των διακριθέντων καλλιτεχνών της Ελλάδας και της Κύπρου, και που όλοι μαζί υμνήσαμε και απαιτήσαμε την παγκόσμια ειρήνη. Ευελπιστούμε να σας έχουμε στο πλάι μας σε νέες συμπορεύσεις!

                    

                           

    

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή