Γεωργία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Ιράκλι Γκαριμπασβίλι πριν τις βουλευτικές εκλογές

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ιράκλι Γκαριμπασβίλι, υπέβαλε χθες την παραίτησή του, λέγοντας ότι θέλει να προετοιμασθεί στον χρόνο που απομένει για τις βουλευτικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα αυτή του Νότιου Καυκάσου τον Οκτώβριο.

by Times Newsroom

Ο Γκαριμπασβίλι δήλωσε ότι του προτάθηκε να ηγηθεί του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο», μια κίνηση που θα συζητηθεί όπως είπε στο συνέδριο του κόμματος την Πέμπτη.

Η Γεωργία τον Δεκέμβριο πέτυχε τον μακροχρόνιο στόχο να γίνει υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και οι σχέσεις της με την Δύση έχουν ενταθεί από τις επικρίσεις των αυταρχικών πολιτικών τάσεων και την εμβάθυνση των σχέσεων της Γεωργίας με την Ρωσία.

Τα ΜΜΕ της Γεωργίας, συμπεριλαμβανομένων των φιλοκυβερνητικών και των προσκείμενων στην αντιπολίτευση τηλεοπτικών δικτύων, ανέφεραν ότι ο Ιράκλι Κομπακίτζε, ο νυν ηγέτης του «Γεωργιανού Ονείρου», θα διαδεχθεί τον Γκαριμπασβίλι στην πρωθυπουργία, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters πηγή προσκείμενη στο κόμμα.

Ο Κορνέλι Κακαχία, διευθυντής της δεξαμενής σκέψης (think tank) Γεωργιανό Ινστιτούτο Πολιτικής, δήλωσε ότι η αλλαγή του Πρωθυπουργού θα είναι απίθανο να σημαίνει αλλαγές στην πολιτική και πρωτίστως στοχεύει να στηρίξει τον κυβερνητικό συνασπισμό πριν τις εκλογές.

Το κυβερνών κόμμα δημοφιλέστερο στη Γεωργία

Ο Κακαχία δήλωσε ότι ο Κομπακίτζε έχει αποκτήσει τη φήμη «του ριζοσπάστη ρήτορα» ενάντια στους αντιπάλους της Κυβέρνησης.
Οι δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι το «Γεωργιανό Όνειρο» είναι μακράν το πιο δημοφιλές κόμμα της χώρας , αλλά έχει χάσει την υποστήριξη του από το 2020 όταν κέρδισε μια ισχνή πλειοψηφία στην βουλή.

Υπό την ηγεσία του απερχόμενου Γκαριμπασβίλι, η Γεωργία αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία, ενώ αποκατέστησε επίσης την απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Ρωσία για πρώτη φορά από το 2019.

Το «Γεωργιανό Όνειρο» τάσσεται υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, που και ως οργανισμοί υπέρμετρα δημοφιλείς στη Γεωργία.

Η Ρωσία, τα στρατεύματα της οποίας σταθμεύουν σε δύο αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας, αντιτίθεται στην ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή