Γερμανικές παρουσίες στις Κάννες

Ο Βιμ Βέντερς διεκδικεί ένα Χρυσό Φοίνικα, μια Γερμανίδα νέα πρόεδρος, μια Γερμανίδα ηθοποιός που πρωταγωνιστεί σε δύο ταινίες και μια νεαρή ηθοποιός που λάμπει δίπλα στον Τζόνι Ντεπ.

by Times Newsroom

Το 76ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ και ο Βιμ Βέντερς είναι ανάμεσα στους 21 κινηματογραφιστές που θα διαγωνιστούν για τον Χρυσό Φοίνικα. Ο 77χρονος Γερμανός σκηνοθέτης εκπροσωπείται φέτος στις Κάννες με δύο ταινίες. Η μεγάλου μήκους ταινία του «Τέλειες μέρες» που συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα και παρακολουθεί την καθημερινή ζωή ενός Ιάπωνα που εργάζεται ως καθαριστής. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο υποδύεται ο Κόγι Γιακούσο. Ο Βέντερς συμμετέχει ακόμα με ένα ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Ανσελμ-Το θρόισμα του χρόνου». Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στο σπουδαίο Γερμανό εικαστικό Άνσελμ Κίφερ. Στο διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχει και η Αυστριακή σκηνοθέτης Τζέσικα Χάουσνερ. Η ταινία της με τον τίτλο «Club Zerο» και στον πρωταγωνιστικό ρόλο τη Μία Βασικόφσκα, αφηγείται την ιστορία μιας επικίνδυνης ομαδικής δυναμικής που αναπτύσσεται σε ένα σχολείο.

Η νέα πρόεδρος

Η Ίρις Κνόμπλοχ ανάμεσα στον Μάικλ Ντάγκλας και τον Τιερύ Φρεμώ
Η Ίρις Κνόμπλοχ ανάμεσα στον Μάικλ Ντάγκλας και τον Τιερύ Φρεμώ Εικόνα: LOIC VENANCE/AFP

Για να παραμείνουμε όμως στις γερμανικές συμμετοχές, η νέα πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών από το περασμένο καλοκαίρι είναι η Ίρις Κνόμπλοχ. Είναι η πρώτη γυναίκα και η πρώτη μη Γαλλίδα που βρίσκεται σε αυτό το αξίωμα. Η κόρη της Σαρλότ Κνόμπλοχ διετέλεσε στο παρελθόν πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων της Γερμανίας και κατέχει επιτελικές θέσεις στην αμερικανική κινηματογραφική εταιρεία Warner. Σήμερα είναι, μεταξύ άλλων, επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της Deezer, μιας εταιρείας παροχής υπηρεσιών streaming. Η κινηματογραφική βιομηχανία περίμενε με ανυπομονησία να δει εάν στο μέλλον το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών θα ανοιχτεί περισσότερο προς τις ΗΠΑ και κυρίως στους παρόχους streaming. Μέχρι στιγμής πάντως έχουν αποκλειστεί από το διαγωνιστικό τμήμα και φέτος.

Μιλώντας για τις γερμανικές συμμετοχές να αναφέρουμε αυτές των ηθοποιών Πάουλα Μπέερ και Σάντρα Χύλερ. Η τελευταία εμφανίζεται στην ταινία «Ζώνη ενδιαφέροντος», ένα ιστορικό δράμα που αφηγείται την ιστορία του Ρούντολφ Χες, του διοικητή του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Άουσβιτς, Η ταινία είναι σε σκηνοθεσία του Τζόναθαν Γκλέιζερ. Η Σάντρα Χύλερ παίζει ακόμα στην ταινία με τον τίτλο «Η ανατομία μιας πτώσης» της Γαλλίδας σκηνοθέτιδος Ζυστίν Τριέ. Η ηθοποιός ενσαρκώνει μια μητέρα που είναι ύποπτη για φόνο.

Η νεαρή πολλά υποσχόμενη Πολίν Πόλμαν

Η αφίσα του φεστιβάλ με την Κατρίν Ντενέβ
Η αφίσα του φεστιβάλ με την Κατρίν Ντενέβ Εικόνα: Loic Venance/AFP/Getty Images

Έναν ιδιαίτερο ρόλο στις Κάννες έχει η ηθοποιός Πάουλα Μπέερ. Είναι μέλος της κριτικής επιτροπής που απονέμει το βραβείο στο τμήμα «Ένα συγκεκριμένο βλέμμα». «Είμαι απίστευτα περίεργη να δω ποιες ταινίες θα παρακολουθήσουμε στο συγκεκριμένο τμήμα», δήλωσε μιλώντας στο dpa και ότι ανυπομονεί να δει «τι ενδιαφέρει τους κινηματογραφιστές σε όλο τον κόσμο και πώς το αποτυπώνουν στις ταινίες τους».

Τέλος να αναφέρουμε και τη νεαρή ηθοποιό από το Αμβούργο Πολίν Πόλμαν. Για την 20χρονη ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Στο πλευρό του Τζόνι Ντεπ υποδύεται τη βασίλισσα Μαρία Αντουανέτα στην ταινία «Ζαν ντυ Μπαρί». Πρόκειται για την  ιστορία της σκανδαλώδους σχέσης μεταξύ του βασιλιά και της ερωμένης του Μαρί Ζαν Μπεκύ στα τέλη της δεκαετίας του 1760 και στις αρχές του 1770. Η Μπεκύ προερχόταν από μια φτωχή οικογένεια και αυτό από μόνο του ήταν σκάνδαλο. Το ιστορικό αυτό δράμα άνοιξε το 76ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

  • Λίζα Φόρστερ, dpa
  • Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
  • Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com