Γερουλάνος: «Αν το ΠΑΣΟΚ συνεχίσει έτσι, ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου θα το οδηγούσε σε νίκη»

Για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μίλησε σήμερα Παύλος Γερουλάνος, Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βουλευτής και πρώην Υπουργός.

by Times Newsroom

Όπως είπε μιλώντας στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 «το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα εξουσίας. Βλέπει μια τρομερή ευκαιρία με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταρρέει, να έχει δύο διασπάσεις, να νιώθει ότι δεν μπορεί να πάει πουθενά και να αναλαμβάνει πρόεδρος ένας άνθρωπος ο οποίος δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ ή τι είναι εν πάση περιπτώσει. Άρα, να είναι μια χρυσή ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ να κάνει το μεγάλο άλμα που χρειαζόταν να κάνει για να γίνει πάλι αξιωματική αντιπολίτευση με προοπτική εξουσίας, με τρία χρόνια μπροστά να πείσει τον ελληνικό λαό ότι μπορεί να φέρει μια πρόταση για τη χώρα, η οποία είναι καλύτερη από αυτή της ΝΔ. Χάνοντας λοιπόν, αυτή τη ευκαιρία άνοιξε η συζήτηση για το τι πήγε λάθος (…).

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ μαζί από τις τελευταίες ευρωεκλογές έχασε ενάμιση εκατομμύριο κόσμο. Εμείς πήραμε εξήντα χιλιάδες. Αυτό είναι 4%. Δηλαδή από τον κόσμο που κοιτάζει να αλλάξει κόμμα, εμείς τραβάμε το 4%. Δεν λέω, ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτού του κόσμου πάει στην αποχή και είναι κάτι το οποίο χαίρει ολόκληρης συζήτησης το τι είναι η αποχή και πως θα πείσουμε τον κόσμο ότι η πολιτική μετράει αλλά αυτό το οποίο δημιούργησε τις αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ και ζητήθηκε να υπάρξει ένας γρήγορος απολογισμός του τι πήγε λάθος, είναι και αυτό που οδήγησε στην χθεσινή συνεδρίαση.

Στην προκειμένη περίπτωση εγώ τουλάχιστον προσήλθα εκεί πέρα και με την κριτική μου στον πρόεδρο, αλλά και με μια σειρά από πράγματα που πρέπει να αλλάξουν στο κόμμα. Με άλλα λόγια, πράγματα τα οποία πιστεύω ότι αν αλλάξουν θα δώσουν στο ΠΑΣΟΚ μεγάλη ώθηση. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει ένα ανοιχτό κόμμα. Πάντα ήταν, πάντα αισθανόταν ο κόσμος ότι μπορούσε να μπει μέσα και η γνώμη του να ακουστεί. Αυτό το έχει ανάγκη η κοινωνία σήμερα».

ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης έχασε την πρώτη εσωκομματική μάχη -«Ακόμη και οι δικοί του τον εγκατέλειψαν»

Εν συνεχεία, ο κ. Γερουλάνος, υπογράμμισε χαρακτηριστικά το εξής: «Το ΠΑΣΟΚ είναι στη μοναδική θέση να διορθώσει τη πορεία του. Διότι, έχει το DNA το οποίο το κάνει ένα δημοκρατικό κόμμα, ένα κόμμα στο οποίο ο καθένας μπορεί να μπει μέσα και να νιώσει ότι η φωνή του ακούγεται. Και άρα, είναι πολύ σημαντικό να μη χάσουμε αυτή την ειδική σχέση που έχουμε με την κοινωνία (…). Μπορεί τα αποτελέσματα να μην ήταν αυτά που θέλαμε όμως, τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να το διορθώσουμε. Δεν ξέρω αν έχει περάσει ο χρόνος από πάνω μας και αντέχουμε ακόμα να το κάνουμε. Πιστεύω όμως, βαθιά ότι εάν το ΠΑΣΟΚ επανασυνδεθεί με όλες αυτές τις αρχές και τις αξίες που το έκαναν αγαπητό στην κοινωνία, πιστεύω ότι η δύναμή του να ξανά τραβήξει τον κόσμο είναι ζωντανή».

Γερουλάνος: Τα τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ

Έπειτα, ερωτηθείς για το τι έχουμε να περιμένουμε από εδώ και πέρα για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παύλος Γερουλάνος επισήμανε το εξής «υπάρχουν πολλά σενάρια πάνω στο τραπέζι. Ένα σενάριο είναι για παράδειγμα να πάμε άμεσα σε εκλογές. Δεύτερο σενάριο να πάμε σε εκλογές μετά το καλοκαίρι και τρίτο σενάριο είναι να κάνουμε μια συνδιάσκεψη και μετά να πάμε σε εκλογές».

Όσο για το πιο σενάριο θεωρεί ο ίδιος καλύτερο, ο κ. Γερουλάνος ανέφερε: «Για μένα όσο πιο γρήγορα προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες, τόσο το καλύτερο διότι μετά όλο αυτό σαπίζει και σαπίζει σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο που είναι το μικρό χρονικό διάστημα που έχει το ΠΑΣΟΚ και ο οποιοσδήποτε αρχηγός του να αναπτύξει το σχέδιό του για τη χώρα, έτσι ώστε αύριο να ξέρει ο πολίτης, όταν θα πάει στην κάλπη, στις επόμενες εκλογές, εάν το ΠΑΣΟΚ αξίζει τον κόπο ή όχι, εάν το ΠΑΣΟΚ αξίζει την προσοχή του ή όχι. Άρα, δεν έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας και γι’ αυτό η δική μου πεποίθηση είναι ότι όσο πιο γρήγορα γίνει η εκλογική αναμέτρηση, διασφαλίζοντας μεγάλη συμμετοχή, τόσο το καλύτερο».

Κληθείς να απαντήσει αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος με το κόμμα, ο κ. Γερουλάνος αρκέστηκε στην εξής απάντηση: «Αυτό θα το αφήσουμε για το αν θα έρθει, όταν θα έρθει ο χρόνος (…). Από τη χθεσινή μου ομιλία θα ήθελα πραγματικά να γίνει συνείδηση-τουλάχιστον εσωτερική σε εμάς-ότι το να κοιτάξουμε μόνο τα πρόσωπα δεν είναι αυτό που θα δώσει τη λύση στο ΠΑΣΟΚ. Πιο συγκεκριμένα, αν ένα πρόσωπο έρθει αύριο, πάρει το ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ συνεχίσει να λειτουργεί έτσι, σας διαβεβαιώ ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ο ίδιος να ήταν δεν θα πήγαινε το ΠΑΣΟΚ σε νίκη στις επόμενες εκλογές».

ΠΑΣΟΚ: Απομονωμένος ο Κασσελάκης – Οι καυτοί διάλογοι και το παρασκήνιο

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η αμφισβήτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ, μετά τη χθεσινή κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου – Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε απέναντι σε σχεδόν καθολικό αίτημα να εισηγηθεί ο ίδιος στην Κεντρική Επιτροπή της 30ής Ιουνίου προσφυγή στις κάλπες για εκλογή νέας ηγεσίας το φθινόπωρο και όχι το 2025 όπως λέει το καταστατικό.

Σύμφωνα δε με απόλυτα έγκυρες πηγές, φέρεται να αντελήφθη τόσο ο ίδιος όσο και οι στενοί του συνεργάτες ότι η έκβαση σχετικής ψηφοφορίας στην Κεντρική Επιτροπή, αν εκείνος επιμείνει στην τήρηση του καταστατικού για εκλογή ηγεσίας μέσα στο 2025 για να κερδίσει χρόνο, μόνο σίγουρη δεν είναι.

Αντεπίθεση

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος προσήλθε στο Πολιτικό Συμβούλιο για να παρουσιάσει το ποτήρι «μισογεμάτο». Τυπικά ανέλαβε την ευθύνη της τρίτης θέσης, αλλά τα έβαλε με όσους του ασκούσαν κριτική μιλώντας για υπονομευτές. Επιχείρησε να αντεπιτεθεί εναντίον όσων «βάζουν πάνω από το ΠΑΣΟΚ τις προσωπικές τους φιλοδοξίες», μίλησε για «παιχνίδι των ΜΜΕ εναντίον του», ενώ δεν αναφέρθηκε σε κανένα σημείο την εισήγησής του, αλλά ούτε και στις παρεμβάσεις του στο χρόνο της εκλογής νέας ηγεσίας του κόμματος.

Το τέλος της συνεδρίασης τον βρήκε έκπληκτο και αποκαμωμένο. Ούτε εκείνος ούτε κανείς περίμενε ότι μόλις έξι στους περίπου εβδομήντα συμμετέχοντες στη συνεδρίαση θα έπαιρναν το μέρος του και όλοι οι άλλοι, με ήπιο ή έντονο τρόπο, θα του έδειχναν το δρόμο για κάλπες το φθινόπωρο.

Βολές…

«Απογοητεύτηκα από τη συνέντευξή σου. Αν δεν μπορείς να εγγυηθείς τη λειτουργία του κόμματος, δημοκρατία και διάλογο, να προχωρήσεις στις αναγκαίες διαδικασίες, εκλογή ηγεσίας από τη βάση», είπε στον Νίκο Ανδρουλάκη ακόμα και ο «μέντοράς» του Κώστας Σκανδαλίδης, ίσως από τα πλέον έμπειρα στελέχη που έχουν απομείνει στο κόμμα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άκουσε έκπληκτος τον στενό του συνεργάτη Μιχάλη Κατρίνη να λέει «κάποιοι μπορεί να είναι συμβιβασμένοι με ένα κόμμα του 13 ή του 15%, ένα κόμμα που θα παίζει μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης. Εγώ δεν είμαι». Λέγοντας δηλαδή ακριβώς το αντίθετο με εκείνο που είπε ο ίδιος στην προεδρική του εισήγηση για το πόσο… θετικό για το ΠΑΣΟΚ ήταν το ποσοστό που πήρε στις ευρωεκλογές.

«Δεν αρέσουμε. Η παράταξη χρειάζεται ανασυγκρότηση», είπε και μία ακόμα στενή συνεργάτιδα του προέδρου, η γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος Λίτσα Λιακούλη. Και πρόσθεσε: «Οφείλουμε την ουσιαστική αποτίμηση του αποτελέσματος της εκλογικής μάχης. Ουσιαστική αποτίμηση δεν σημαίνει μόνο διαπίστωση, αλλά και πολιτική απόφαση για το πώς θα προχωρήσουμε, ποιες συγκεκριμένες διορθωτικές κινήσεις θα κάνουμε, με ποιον τρόπο, σε ποιο χρόνο και ποιος θα εγγυηθεί όλων αυτών. Υπάρχουν στην παράταξη εξελίξεις σοβαρές, δεν ωφελεί να προσποιούμαστε ότι δεν συμβαίνει τίποτε».

«Δεν είμαστε ΚΚΕ να κάνουμε ανάλυση με ποσοστά. Οι πολιτικές συγκρίσεις σε καταντούν πολιτικό νάνο. Θα γίνουμε οι άταφοι νεκροί του πολιτικού συστήματος! Προσωπικά δεν δέχομαι τίποτα από όσα άκουσα (σ.σ.: από τον πρόεδρο). Είμαστε, με αυτά που ακούω, σαν γραφειοκράτες και περιπτωσιολόγοι. Δεν υπάρχουν τυχοδιώκτες και πράκτορες ανάμεσά μας, πρόεδρε!», του είπε ο Πέτρος Ευθυμίου.

Γερασμένο κόμμα

«Χάσαμε, μην το ψάχνεις. Εχουμε την εικόνα γερασμένου κόμματος, ενός ΚΚΕ του Κέντρου», είπε ο Θόδωρος Μαργαρίτης, χαρακτηρίζοντας την υποψηφιότητα Ζαγοράκη «μεταγραφή αεροδρομίου».

«Το μέλλον απαιτεί γενναιοδωρία. Απαιτεί υπερβάσεις και προσήλωση στο αύριο έναντι του χθες» είπε, μεταξύ άλλων, στον Νίκο Ανδρουλάκη, η Μιλένα Αποστολάκη.

«Πρόεδρε, πάρε πρωτοβουλίες. Να τα δούμε όλα από την αρχή και εκλογή προέδρου από τη βάση», του είπε και ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

«Δεν ήμασταν πάντα τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, πρέπει να δούμε τι έφταιξε», υποστήριξε ο Παύλος Χρηστίδης, χωρίς ωστόσο να θέτει θέμα ηγεσίας.

Προσφυγή στις κάλπες για εκλογή ηγεσίας το φθινόπωρο, με απόφαση προέδρου, όπως προβλέπει το καταστατικό, ζήτησε με την τοποθέτησή του ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη τού είπε ότι «η ενότητα δεν σφυρηλατείται με διαγραφές».

Κόντρα

Σκληρή επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη εξαπέλυσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, απαντώντας στις αιχμές του προέδρου περί εξυπηρέτησης συμφερόντων από τους αμφισβητίες του: «Οι αιτιάσεις περί διαπλοκής ήταν το αγαπημένο σπορ των ηγεσιών όταν ήθελαν να δημιουργήσουν εσωτερικό εχθρό», του είπε. «Αν θέλεις να καταγγείλεις τα κανάλια, το λες την ώρα που γίνεται και κατονομάζεις ποια είναι, δεν το χρησιμοποιείς για να φτιάξεις εσωτερικούς εχθρούς» πρόσθεσε και υπογράμμισε: «Κάποτε, τα κανάλια έλεγαν ότι εγώ θα ρίξω την κυβέρνηση Παπανδρέου. Τελικά δεν την έριξα εγώ, αλλά άλλοι. Κι επειδή δεν έχω φύγει ούτε λεπτό από το κόμμα δεν με επηρεάζουν αυτά που λέγονται».

«Κακά τα ψέματα. Ολα απορρέουν από ένα κέντρο. Μια πηγή ενέργειας που διατρέχει όλο το σύστημα. Που στέλνει σήμα, δίνει κατεύθυνση, ανοίγει δρόμους. Ενα κέντρο, που βγαίνει μπροστά και δεν φοβάται. Αυτό το κέντρο, αυτή την ηγεσία πρέπει να την αποκτήσουμε», είπε και ο Παύλος Γερουλάνος, μιλώντας για «κάλπες αναγέννησης το συντομότερο δυνατό».

«Δεν είμαι υπάλληλος για να φοβάμαι απόλυση. Το ΠΑΣΟΚ δεν προχώρησε ποτέ ως κόμμα νεκρικής σιωπής και δημοκρατικού συγκεντρωτισμού», είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου απαντώντας στις απειλές περί διαγραφών του κ. Ανδρουλάκη και ζήτησε εκλογές «σε εύλογο χρόνο, δηλαδή το φθινόπωρο».

«Διαχειριζόμαστε μια ήττα ενώ δεν χάσαμε. Επρεπε να γίνει συζήτηση εδώ και όχι βιαστικά στα ΜΜΕ. Στην ΚΠΕ πρέπει να μιλήσουμε για όλα τα επίπεδα δράσης του κόμματος. Και να μιλήσουμε πολιτικά. Να βρούμε πού διαφωνούμε, αν διαφωνούμε. Οχι προσωπικά. Μην κάνουμε το προσωπικό, πολιτικό», πήρε το μέρος του Νίκου Ανδρουλάκη ο Δημήτρης Μάντζος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com