Γιώργος Μιχαλακόπουλος : «Αφιερώθηκα και προχώρησα»

Δεν μας χάρισε μόνο ερμηνείες αναφοράς, αλλά μας κληροδότησε επίσης ένα υπόδειγμα ολοκληρωμένου καλλιτέχνη, φάρο για τις επόμενες γενιές.       

  • Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

Τέτοιος ηθοποιός και σκηνοθέτης, σαν τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο δεν είναι βέβαιο, ότι θα ξανάρθει στο θεατρικό στερέωμα, γι’ αυτό θα μας λείψει πάρα πολύ.

Οι περισσότεροι ηθοποιοί συγκεντρώνουν σε ένα αρμονικό σύνολο επιμέρους στοιχεία της προσωπικότητάς τους με καιρό και με κόπο μέσα από τη θητεία τους στο καμίνι της υποκριτικής τέχνης, που ανάβει και δεν σβήνει. Με τον Μιχαλακόπουλο έχεις την αίσθηση εξαρχής, ότι η υποκριτική τέχνη είναι ένα προϊόν μιας ώριμης και ολοκληρωμένης προσωπικότητας από την πρώτη στιγμή που πάτησε το θεατρικό σανίδι και ήξερε με ακρίβεια, πότε θα παίξει τον ένα ή τον άλλο ρόλο. Έτσι δεν μας χάρισε μόνο ερμηνείες αναφοράς, αλλά μας κληροδότησε επίσης ένα υπόδειγμα ολοκληρωμένου καλλιτέχνη, φάρο για τις επόμενες γενιές.       

«Έχω την ευτυχία να είμαι από τους Έλληνες ηθοποιούς που δεν έχουν κάνει παραχωρήσεις. Έχω παίξει σχεδόν σε όλα έργα από το παγκόσμιο ρεπερτόριο, όλον τον Αριστοφάνη, δεν μου έχει μείνει συγγραφέας που να μην έχω καταπιαστεί μαζί του. Κι αυτό με έχει πλουτίσει σαν ηθοποιό και σαν άνθρωπο για να προσπαθώ όσο μπορώ, με την ίδια εφηβική αγνότητα, ν’ αντιμετωπίζω τους ρόλους μου» είχε ομολογήσει πριν χρόνια ο μεγάλος ηθοποιός.                   

 

Τελευταία είχε αποτραβηχτεί από το θέατρο. Ο ίδιος μιλώντας για αυτή του την απόφαση είχε σχολιάσει:

«… Δεν μου λείπει το θέατρο. Έχω χορτάσει, πέρασα 50 χρόνια στο θέατρο. Η τέχνη είναι όμορφη έχει και τις ασχήμιες της. Άσχημο είναι όταν εσύ, ο δημιουργός, δεν καλύπτεις τις ανάγκες της.» 

Παντρεύτηκε την ηθοποιό Αθηνά Μιχαλακοπούλου με την οποία μέτρησε πάνω από 60 χρόνια κοινής πορείας, και μαζί της είχε αποκτήσει δύο κόρες, την Ιωάννα, που είναι σκηνοθέτης, και την Ελένη, που είναι ζωγράφος.

Με τη σύζυγό του γνωρίστηκαν στην σχολή του Κάρολου Κουν, εκείνος στο τρίτο έτος και εκείνη στο πρώτο.

Για την σύντροφο της ζωής του είχε παραδεχτεί:

«Είχα ένα μάτι κι ένα αυτί που με καταλάβαινε. Γνωριστήκαμε σε μια παρτίδα μπιλιάρδου. Έκανα αυτοσχεδιασμό. Ακόμα κι αν είσαι με τον άνθρωπό σου στην ίδια θεατρική σκηνή, είναι το ίδιο, έχεις τις ίδιες απαιτήσεις. Φοβόμουν μην χάνω το μέτρο, γιατί νεότερος είχα μία πληθωρικότητα, μετά πέταγα στολίδια από πάνω μου».

Έξι δεκαετίες πριν ερμήνευσε τόσο μεγάλους ρόλους του παγκόσμιου θεάτρου για να πει για ό,τι βίωσε:

«Η δουλειά μας είναι βάσανο, συνέχεια νομίζεις ότι δεν έχεις πετύχει αυτό που πρέπει. Ελάχιστες φορές ένιωσα να είμαι… δυσκοίλιος με συνεργάτη, υπήρχε πρόβλημα αν δεν μιλάει σε σχετικούς κώδικες».

Αν και δεχόταν αυτονόητο τον ρόλο και το κείμενο οποία δεξιοτεχνία, έλεγε για τον καλό ηθοποιό, τον προικισμένο με τέτοιο ταλέντο:

«Με είχαν για καλό ηθοποιό, τα άλλα είναι εφήμερα. Κι αν έρθουν 500 κοριτσάκια να σου ζητήσουν να βάλεις υπογραφή θα γίνεις καλύτερος ηθοποιός; Όχι, το πολύ – πολύ να αποκτήσεις μεγαλύτερη πόζα και να καταστραφείς σαν ηθοποιός. Όσο για το τι είναι ταλέντο ούτε τώρα το ξέρω. Αισθανόμουν όμως καλά και ήξερα ότι αυτή είναι η δουλειά μου. Αφιερώθηκα και προχώρησα.»

Βαθιά πολιτικοποιημένος, έντιμος συνδικαλιστής είχε δηλώσει πως είναι αριστερός, αλλά δεν πρόσκειται σε κάποιο κόμμα.

Πολλά τα αντίο και οι αποχαιρετισμοί για τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο, το πιο συγκινητικό όμως, ήταν αυτό του Τάσου Ιορδανίδη μέσα από τα δικά του social media.

Ο ηθοποιός αρχικά δημοσίευσε σε ένα Instagram story του το κείμενο που είχε γράψει ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος με τίτλο «Γράμμα σε έναν νέο ηθοποιό», απόσπασμα του οποίου αναφέρει:

«Να αγωνιάς σε όλη σου την καριέρα να κατακτήσεις την εμπιστοσύνη και την καταξίωση ανάμεσα στους συναδέλφους σου, γι’ αυτό μόνον τότε αληθινά, θα αποτελέσεις μέλος της μεγάλης θεατρικής οικογένειας» για να κλείσει το κείμενό του γράφοντας: «Στην τέχνη πρέπει να διακινδυνεύεις, γιατί είναι χρησιμότερο ένα “ενδιαφέρον λάθος” από ένα “αδιάφορο σωστό”. Άμα αισθανθείς πως είσαι επαρκής δύο τινά συμβαίνουν. Ή έχεις αποθάνει ή είσαι ύποπτος.»

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com