Γκαλά όπερας: Dinara Alieva – Δημήτρης Πλατανιάς

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών | Μουσική διεύθυνση | Μίλτος Λογιάδης

by Times Newsroom

Γκαλά όπερας

Dinara Alieva – Δημήτρης Πλατανιάς

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Μουσική διεύθυνση | Μίλτος Λογιάδης

Πέμπτη 3 Μαρτίου | 20:30

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Δύο λαμπρά αστέρια που ακτινοβολούν στο διεθνές λυρικό στερέωμα εδώ και χρόνια, η σοπράνο Dinara Alieva και ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς, παρουσιάζουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Πέμπτη 3 Μαρτίου στις 8:30 το βράδυ, ένα γκαλά όπερας με τα ωραιότερα αποσπάσματα από αγαπημένες όπερες των Giuseppe Verdi [Τζουζέππε Βέρντι], Giacomo Puccini [Τζάκομο Πουτσίνι], Ruggiero Leoncavallo [Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο] και Pietro Mascagni [Πιέτρο Μασκάνι]. Μαζί τους, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον καταξιωμένο μαέστρο Μίλτο Λογιάδη.

Η Dinara Alieva, σολίστ του Θεάτρου Μπολσόι φημισμένη για τη σπάνια λυρικοδραματική χροιά της φωνής της αλλά και για τη βαθιά εκφραστικότητά της, βραβεύτηκε στον Διεθνή Διαγωνισμό «Grand Prix Maria Callas»-Όπερα στην αρχή της καλλιτεχνικής της πορείας στα θέατρα του κόσμου. Η διάσημη υψίφωνος από το Αζερμπαϊτζάν, μετά το ιδιαίτερα επιτυχημένο επετειακό αφιέρωμα «La Diva» για τα 40 χρόνια από τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας (2017), το οποίο μεταδόθηκε σε streaming τρία χρόνια αργότερα συγκεντρώνοντας online χιλιάδες θεατές, συναντά στη σκηνή της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης τον Δημήτρη Πλατανιά. Έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νέας γενιάς ελλήνων βαρυτόνων με διεθνή διαπιστευτήρια, ο οποίος έχει προσφέρει στους φίλους της όπερας εξαιρετικές ερμηνείες, γεμάτες σφρίγος και ένταση.

Η εμφάνιση της Dinara Alieva και του Δημήτρη Πλατανιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εντάσσεται στο πλαίσιο τoυ κύκλου Μεγάλοι Ερμηνευτές.

Το πρόγραμμα

Το πρώτο μέρος του γκαλά αποτελείται από αποσπάσματα από όπερες των Giuseppe Verdi (1813-1901), Giacomo Puccini (1858-1924) και Ruggiero Leoncavallo (1857-1919). Ο Δημήτρης Πλατανιάς ανοίγει τη βραδιά με τη χαρακτηριστική άρια του Ρενάτο «Eri tu che macchiavi quellanima» («Εσύ χάδι για τούτη την ψυχή ήσουν») από τον «Χορό μεταμφιεσμένων» του Verdi, ενώ η Dinara Alieva θα ερμηνεύσει την άρια «Vissi darte» [«Έζησα για την τέχνη»] από την «Τόσκα» του Puccini, μία από τις πιο συγκινητικές παρτιτούρες που έχουν γραφτεί για τη φωνή της σοπράνο στην ιστορία του ιταλικού μελοδράματος. Θα ακουστούν επίσης χαρακτηριστικά σόλο και ντουέτα από τους «Παλιάτσους» του Leoncavallo.

Στη δεύτερη ενότητα της βραδιάς, το κοινό θα απολαύσει τους δύο αγαπημένους λυρικούς ερμηνευτές σε δημοφιλείς άριες από τη «Λουίζα Μίλλερ» και τη «Δύναμη του πεπρωμένου» του Giuseppe Verdi, αλλά και σε ένα δραματικό ντουέτο από τον «Τροβατόρε», επίσης του Verdi.

Το πρόγραμμα του γκαλά όπερας της Dinara Alieva και του Δημήτρη Πλατανιά στο Μέγαρο συμπληρώνεται από τρία ορχηστρικά αποσπάσματα που θα ερμηνεύσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, πάντα υπό τον Μίλτο Λογιάδη: τις Εισαγωγές από τον «Σικελικό εσπερινό» και τη «Λουίζα Μίλλερ» του Verdi καθώς και το Intermezzo από τον «Φίλο Φριτς» του βεριστή Pietro Mascagni [Πιέτρο Μασκάνι] (1863-1945).

Η σοπράνο Dinara Alieva

θεωρείται σήμερα μία από τις σπουδαιότερες φωνές της εποχής μας, με λαμπρή καριέρα σε κορυφαία λυρικά θέατρα του κόσμου. Έχει ερμηνεύσει πρωταγωνιστικούς ρόλους στο Θέατρο Μπολσόι (όπου κατέχει θέση σολίστ), στην Όπερα του Μπακού, στο Θέατρο Μιχάιλοφσκι της Αγίας Πετρούπολης, στην Κρατική Όπερα της Βιέννης, την Εθνική Όπερα του Παρισιού, στο Λισέου της Βαρκελώνης, στην Όπερα της Φρανκφούρτης, την Ντώυτσε Όπερ του Βερολίνου, την Κρατική Όπερα του Μονάχου κ.ά. Έχει επίσης δώσει παραστάσεις και συναυλίες σε Ιταλία, Ισπανία, Κίνα, Ισραήλ, Λιθουανία, Γαλλία κ.ά. Τη φετινή σεζόν, συμμετέχει σε παραγωγές της Σέμπερ Όπερ της Δρέσδης και της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου καθώς και σε συναυλίες στην Μπρατισλάβα, το Παρίσι και την Τουλούζη με έργα εκκλησιαστικής μουσικής.

Η Ντινάρα Αλίεβα γεννήθηκε στο Μπακού. Έχει διακριθεί σε μεγάλες διεθνείς καλλιτεχνικές διοργανώσεις. Ανάμεσά τους, οι διαγωνισμοί Operalia (Ιταλία), «Φρανθίσκο Βίνιας» (Ισπανία), Grand Prix «Maria Callas» (Ελλάδα) και «Ελένα Ομπραστσόβα» (Ρωσία). Έχει τιμηθεί από την κυβέρνηση της πατρίδας της με τον τίτλο της Επίτιμης Καλλιτέχνιδος του Αζερμπαϊτζάν. Έχει ηχογραφήσει δίσκους με ιταλικές άριες αλλά και με ρωσικό ρεπερτόριο καθώς και ένα cd με ερωτικά ντουέτα από ιταλικές όπερες σε συνεργασία με τον τενόρο Αλεξάντρς Αντονένκο.

Ο Δημήτρης Πλατανιάς…

είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους έλληνες βαρύτονους της γενιάς του. Έλαβε πτυχίο κιθάρας (τάξη Γιώργου Μαυρέα) και δίπλωμα μονωδίας (τάξη Μαρίας Μαρκέτου) στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Συνέχισε τις σπουδές του στην όπερα με τη Μασάκο Τανάκα Πρόττι (υποτροφία «Αλεξάνδρα Τριάντη», 2000) στην Ιταλία. Από το 2004 μελετάει με τον Άρη Χριστοφέλλη. Έχει συνεργαστεί με πολυάριθμες ελληνικές και ξένες ορχήστρες. Έχει ερμηνεύσει πλήθος ρόλων, μεταξύ άλλων Μαρτσέλλο («Μποέμ»), Φίγκαρο («Οι γάμοι του Φίγκαρο»), Άρχοντα («Ο Πρωτομάστορας»), Ρενάτο («Ένας χορός μεταμφιεσμένων»), Ριγκολέττο, Αμονάσρο («Αΐντα»), Ζερμόν («Τραβιάτα»), Σκάρπια («Τόσκα»), Ντι Λούνα («Τροβατόρε»), Τέλραμουντ («Λόενγκριν»). Έχει εμφανιστεί σε σπουδαία θέατρα και φεστιβάλ παγκοσμίως όπως Τεάτρο Λα Φενίτσε της Βενετίας, Τεάτρο Σάο Κάρλος Λισαβόνας, Κρατική Όπερα Μονάχου, Όπερα Φρανκφούρτης, Λα Μονναί Βρυξελλών, Φεστιβάλ Μπρέγκεντς και Σάλτσμπουργκ, Βασιλική Όπερα Λονδίνου, Κρατική Όπερα Βαυαρίας, Όπερα Φλωρεντίας, Μέγαρο Τεχνών Βασίλισσα Σοφία (Βαλένθια), Όπερα Στουτγάρδης κ.ά.

Τιμές εισιτηρίων

9 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) 14 € 22 € 28 € 36 € 42 € 42 € 50 €

Διάρκεια

110 λεπτά περίπου (με διάλειμμα)

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

https://www.megaron.gr/metraprolipsiskatatoucovid-19-stomegaromousikisathinon/

Eισιτήρια

210 72 82 333

www.megaron.gr

Πληροφορίες

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com