Γκεοργκίεβα – ΔΝΤ: «Σκοτεινές» οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας

Η Γκεοργκίεβα προαναγγέλλει νέα αναθεώρηση της ανάπτυξης και περιγράφει τη νέα τάξη πραγμάτων

by Times Newsroom

Την επόμενη εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα υποβαθμίσει περαιτέρω την πρόβλεψή του για παγκόσμια ανάπτυξη 2,9% το 2023, δήλωσε την Πέμπτη η γενική διευθύντρια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικαλούμενη τους αυξανόμενους κινδύνους ύφεσης και χρηματοπιστωτικής αστάθειας.

Η κ. Γκεοργκίεβα είπε ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία «σκοτεινιάζουν» δεδομένων των κραδασμών που προκλήθηκαν από την πανδημία COVID-19, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κλιματικές καταστροφές σε όλες τις ηπείρους, και η κατάσταση θα μπορούσε κάλλιστα να επιδεινωθεί.

«Βιώνουμε μια θεμελιώδη αλλαγή στην παγκόσμια οικονομία, από έναν κόσμο σχετικής προβλεψιμότητας… σε έναν κόσμο με μεγαλύτερη ευθραυστότητα – μεγαλύτερη αβεβαιότητα, μεγαλύτερη οικονομική αστάθεια, γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και πιο συχνές και καταστροφικές φυσικές καταστροφές», είπε σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Georgetown.

Η νέα τάξη πραγμάτων

Η επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι η παλαιά τάξη πραγμάτων, που χαρακτηρίζεται από την τήρηση των παγκόσμιων κανόνων, τα χαμηλά επιτόκια και τον χαμηλό πληθωρισμό, δίνει τη θέση της σε μια τάξη στην οποία «κάθε χώρα μπορεί να εκτροχιαστεί πιο εύκολα και πιο συχνά».

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι όλες οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου – Ευρώπη, Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες – επιβραδύνουν τώρα, γεγονός που μειώνει τη ζήτηση για εξαγωγές από αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, που ήδη πλήττονται σκληρά από τις υψηλές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

«Το ΔΝΤ θα μειώσει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη για το 2023 από 2,9%, στην τέταρτη προς τα κάτω αναθεώρησή του φέτος, όταν θα δημοσιεύσει τις Παγκόσμια Οικονομικές Προοπτικές την επόμενη εβδομάδα» τόνισε χαρακτηριστικά χωρίς ωστόσο να δώσει κάποιο συγκεκριμένο ποσοστό. Για το 2022 θα αφήσει αμετάβλητη την τρέχουσα πρόβλεψή του για ανάπτυξη 3,2%.

Η συνάντηση ΔΝΤ- Παγκόσμιας Τράπεζας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι παγκόσμιοι οικονομικοί κίνδυνοι θα κυριαρχήσουν στις ετή σιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, που συγκεντρώνουν υπουργούς Οικονομικών και κεντρικούς τραπεζίτες από όλο τον κόσμο.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι χώρες που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα δουν τουλάχιστον δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης φέτος ή το επόμενο έτος , είπε η Γκεοργκίεβα.

«Και, ακόμη και όταν η ανάπτυξη είναι θετική, θα μοιάζει με ύφεση λόγω της συρρίκνωσης των πραγματικών εισοδημάτων και της αύξησης των τιμών», υπογράμμισε.

Συνολικά, το ΔΝΤ αναμένει ότι η παγκόσμια παραγωγή θα συρρικνωθεί κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια από τώρα έως το 2026. Αυτό είναι περίπου το μέγεθος της γερμανικής οικονομίας και ισοδυναμεί με «μαζική οπισθοδρόμηση», πρόσθεσε.

Η διαίρεση του κόσμου

Η κ. Γκεοργκίεβα τόνισε επίσης ότι η διαίρεση της παγκόσμιας οικονομίας σε μπλοκ που υποστηρίζουν τη Ρωσία, αντιτίθενται ή «κάθονται στον πάγκο» μετά την εισβολή της στην Ουκρανία θα καταλήξει τελικά να πλήξει περισσότερο τους φτωχούς ανθρώπους.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διαλυθεί ο κόσμος», είπε. «Αν πάμε σε ένα σημείο όπου αποκόψουμε μέρη του κόσμου το ένα από το άλλο, θα είναι οι φτωχοί στις πλούσιες χώρες και θα είναι οι φτωχές χώρες που θα φέρουν το κύριο βάρος των επιπτώσεων του».

Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή και είναι πιθανά περισσότερα οικονομικά σοκ, ανέφερε, προειδοποιώντας ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους και οι ανησυχίες για τη ρευστότητα θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ταχεία και άτακτη ανατιμολόγηση των περιουσιακών στοιχείων στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Επιμένει ο πληθωρισμός

Η Γκεοργκίεβα είπε ότι ο πληθωρισμός παραμένει πεισματικά υψηλός, αλλά οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται αποφασιστικά, ακόμη και αν η οικονομία επιβραδυνθεί.

Αναφερόμενη στα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνονται ως απάντηση στις υψηλές τιμές της ενέργειας, υπογράμμισε ότι πρέπει να είναι στοχευμένα και προσωρινά: «Με άλλα λόγια, ενώ η νομισματική πολιτική πατάει τα φρένα, δεν θα πρέπει να έχουμε μια δημοσιονομική πολιτική που πατάει το γκάζι. Αυτό θα προκαλούσε μια πολύ σκληρή και επικίνδυνη πορεία.”

Πηγή: www.ot.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com