Γκουτέρες: Η κλιμάκωση δεν είναι η απάντηση στις ανησυχίες του Ισραήλ

«Η κλιμάκωση δεν είναι η απάντηση στις νόμιμες ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλειά του», υπογράμμισε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας την «υπερβολική χρήση βίας» κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη αυτή την εβδομάδα.

by Times Newsroom

«Καταλαβαίνω τις νόμιμες ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλειά του. Όμως η κλιμάκωση δεν είναι η απάντηση. Αυτό ενισχύει τη ριζοσπαστικοποίηση και οδηγεί σε έναν κλιμακούμενο κύκλο βίας και αιματοχυσίας”, δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες μιλώντας στον Τύπο, αναφερόμενος στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην Τζενίν.

“Η αποκατάσταση της ελπίδας του παλαιστινιακού λαού σε μια σοβαρή πολιτική διαδικασία, που οδηγεί σε μια λύση δύο κρατών και στο τέλος της κατοχής, είναι η ουσιαστική συμβολή του Ισραήλ στη δική του ασφάλεια”, πρόσθεσε.

“Τα αεροπορικά πλήγματα και οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ σε έναν κατάμεστο καταυλισμό προσφύγων αντιπροσώπευσαν τη χειρότερη βία στη Δυτική Όχθη εδώ και χρόνια, με σοβαρές συνέπειες για τους αμάχους”, δήλωσε, κρίνοντας ότι τα αεροπορικά πλήγματα “έρχονται σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις επιβολής του νόμου”.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Τετάρτη το τέλος της στρατιωτικής του επιχείρησης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Στην επιχείρηση που ξεκίνησε τη Δευτέρα μετείχαν εκατοντάδες στρατιώτες καθώς και η επανδρωμένα αεροσκάφη και μπουλντόζες του στρατού στην πόλη Τζενίν και στον παρακείμενο προσφυγικό καταυλισμό, προπύργιο παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων.

“Προφανώς, σε αυτή την κατάσταση, υπήρξε υπερβολική χρήση βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις”, επέμεινε ο Αντόνιο Γκουτέρες. “Καλώ ακόμη μια φορά το Ισραήλ να σεβαστεί τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του καθήκοντος της αυτοσυγκράτησης και της αναλογικής χρήσης βίας”, πρόσθεσε.

“Υπενθυμίζω επίσης στο Ισραήλ, ως δύναμη κατοχής, την ευθύνη του να διασφαλίσει ότι ο άμαχος πληθυσμός προστατεύεται από όλες τις πράξεις βίας”.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com