Γυναίκες: Γιατί η Wall Street δεν είναι και τόσο φιλική

Όσες έχουν τα κότσια να φτάσουν στα ανώτερα κλιμάκια στον τραπεζικό τομέα μπορεί να μην θέλουν να κάθονται και να περιμένουν τη σειρά τους για να ανέλθουν κάποια στιγμή στην κορυφή της Wall Street

by Times Newsroom

Έχουν περάσει περισσότερα από 25 χρόνια από τότε που τα μεγαλύτερα ονόματα στη Wall Street άρχισαν να δέχονται μαζικές μηνύσεις για διακρίσεις λόγω φύλου. Αφού έδωσαν εξωδικαστικά πολλά χρήματα, οι ηγέτες των τραπεζών υποσχέθηκαν να κάνουν τις επιχειρήσεις τους πιο φιλόξενες για τις γυναίκες που ήθελαν να χαίρουν της ίδιας επιτυχίας σε έναν υψηλά αμειβόμενο, κυρίως ανδροκρατούμενο τομέα.

Η εμπειρία έδειξε πως η εταιρεία που αντιμετώπισε τις πιο κατάφωρες κατηγορίες, η Citigroup, διευθύνεται πλέον από την Τζέιν Φρέιζερ, την πρώτη γυναίκα που έγινε διευθύνων σύμβουλος μεγάλης αμερικανικής τράπεζας. Στη Morgan Stanley, μια άλλη εταιρεία που είσης συμβιβάστηκε, το 40% του συνολικού προσωπικού και το 47% των προσλήψεων της είναι γυναίκες. Και η Goldman Sachs, η οποία πλήρωσε 215 εκατομμύρια δολάρια μόλις πέρυσι για να διευθετήσει μακροχρόνιες αξιώσεις διάκρισης λόγω φύλου, μπορεί επίσης να καυχιέται ότι η πιο πρόσφατη κατηγορία νέων υπαλλήλων ήταν η πιο διαφορετική μέχρι τώρα, με 29% γυναίκες.

Άρα κάποια πράγματα έχουν αλλάξει. Ωστόσο, τα κορυφαία κλιμάκια των αμερικανικών οικονομικών εταιρειών εξακολουθούν να στελεχώνονται συντριπτικά από άνδρες. Σύμφωνα με νέα έρευνα της Morningstar, το 45% των χρηματοοικονομικών εταιρειών του S&P 500 δεν έχουν γυναίκες μεταξύ των «επώνυμων στελεχών τους». Άλλοι στερεοτυπικά ανδρικοί τομείς έχουν σημειώσει πολύ μεγαλύτερη πρόοδο: μόλις το 26% των βιομηχανικών εταιρειών ηγούνται αποκλειστικά από ομάδες ανδρών.

Την ίδια στιγμή στην Goldman Sachs, η Στέφανι Κόεν, η μόνη γυναίκα επικεφαλής ενός βασικού τμήματος, έχει παρατεταμένη άδεια από τα μέσα του περασμένου έτους και πρόσφατα προέκυψε ότι μια άλλη γυναίκα μέλος της διαχειριστικής επιτροπής, η Μπεθ Χάμακ αποχωρεί μετά την παράκαμψη της για την θέση οικονομικού διευθυντή.

Η Μπεθ Χάμακ

Morgan Stanley – Ναι μεν, αλλά

Αν και η Morgan Stanley έχει τη Σάρον Γεσάγια ως δεύτερη γυναίκα CFO, και οι τρεις υποψήφιοι στην περσινή κούρσα για να αντικαταστήσουν τον Τζέιμς Γκόρμαν ως Διευθύνοντα Σύμβουλο, ήταν άνδρες. Η κορυφαία ηγεσία των εταιρειών που ανταγωνίζονται για τα ταλέντα της Wall Street είναι εξίσου αν όχι περισσότερο ανδροκρατούμενη, όπως και οι μεγάλες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την αναγκαστική αποχώρηση της Άλισον Ρόουζ του NatWest το 2023.

Ενώ στην JPMorgan Chase, ο διευθύνων σύμβουλος Τζέιμι Ντίμον παίρνει τα εύσημα παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες αποτελούν σχεδόν το ήμισυ της 16μελούς διαχειριστικής επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου επικεφαλής ή συνεπικεφαλής και των τριών μεγάλων επιχειρήσεων. Ένας πρόσφατος ανασχηματισμός είδε δύο από αυτές, την Τζένιφερ Πιέρζακ και τη Μάριαν Λέικ, να ενισχύουν τη θέση τους ως κύριοι υποψήφιοι για να αντικαταστήσουν τον Ντίμον – σε περίπτωση που αποσυρθεί κάποια στιγμή.

Η JPMorgan επωφελείται από την ύπαρξη μεγάλων τμημάτων εμπορικής τραπεζικής και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, τα οποία θεωρούνται ευρέως πιο φιλικά προς τις γυναίκες από ό,τι οι συναλλαγές και οι επενδυτικές τραπεζικές που απαιτούν ταξίδια.

Κερδισμένος ο Ντίμον

Ο συνδυασμός αυτός έδωσε στον Ντίμον μια μεγαλύτερη δεξαμενή γυναικών στο μέσο της καριέρας τους από τις οποίες θα αλιεύσει μελλοντικούς ηγέτες και οι αντίπαλοι παραδέχθηκαν ότι η τράπεζα έχει εργαστεί σκληρά για να μην σπαταλήσει αυτές τις ευκαιρίες.

Αλλά καμία εταιρεία της Wall Street που είναι σοβαρή στο να επιθυμεί ποικιλομορφία σκέψης και εμπειρίας στην κορυφαία ηγεσία της δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να επαναπαυθεί στις δάφνες της. Γυναίκες που έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν στα ανώτατα κλιμάκια του τραπεζικού κλάδου είναι επίσης περιζήτητες σε άλλους κλάδους, επομένως δεν χρειάζεται να κάθονται και να περιμένουν τη σειρά τους για μια θέση στην κορυφή της Wall Street.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com