H Μεγαλοσύνη του Πρόσφυγα

Για τους πρόσφυγες από την Αρμενία

Μιχάλης Κονιόρδος

 

Το Νόμπελ Ειρήνης για το 2023 θα ανακοινωθεί σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, στις 11:00 π.μ. στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ, στην οδό Χένρικ Ίμπσενς 51, στο Όσλο.

Υπάρχουν 351 υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης για το 2023 από τους οποίους 259 είναι ιδιώτες και 92 οργανισμοί.

Οι 351 φετινοί υποψήφιοι είναι ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός υποψηφίων που σημειώθηκε ποτέ. Το ρεκόρ των 376 υποψηφίων σημειώθηκε το 2016.

Για οκτώ συνεχόμενα χρόνια ο αριθμός των υποψηφίων ξεπερνά τους 300. Αυτό από μόνο του καταδεικνύει το πολυποίκιλο βάθος των διεθνών προβλημάτων, την έκταση της παγκόσμιας δυστυχίας, το ανεκπλήρωτο για μια ειρηνική συνύπαρξη σε παγκόσμια κλίμακα και με χρονική διάρκεια.

Για να είναι έγκυρη μια υποψηφιότητα, πρέπει να υποβληθεί το αργότερο έως τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους.

Τα μέλη της Επιτροπής Νόμπελ μπορούν να προσθέσουν άλλα ονόματα στη λίστα κατά την πρώτη τους συνεδρίαση μετά το κλείσιμο της διαδικασίας υποψηφιοτήτων. Το 2022 η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου.

Αντίστοιχες συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν και εφέτος με τελικό ραντεβού την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023.

Αφού συζητηθούν όλες οι υποψηφιότητες που πληρούν τις προϋποθέσεις, δημιουργείται μια σύντομη λίστα με τους πιο ενδιαφέροντες και άξιους υποψηφίους. Οι υποψήφιοι στη σύντομη λίστα υπόκεινται στη συνέχεια σε αξιολογήσεις και εξετάσεις από τους μόνιμους συμβούλους της Επιτροπής Νόμπελ, μαζί με άλλους Νορβηγούς ή διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Κατά κανόνα, η Επιτροπή λαμβάνει απόφαση μόνο στην τελευταία της συνεδρίαση πριν από την ανακοίνωση των βραβευθέντων της χρονιάς στις αρχές Οκτωβρίου (Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023).

Ανάμεσα σε αυτούς τους υποψηφίους δεν θα είναι ο Πρόσφυγας από την Αρμενία.

Τον γνώρισα πρόσφατα όταν παρακολούθησα στο δελτίο ειδήσεων τα καθέκαστα.

Αν κάνετε τον κόπο και παρακολουθήσετε το αφιέρωμα στην διάρκεια του παραπάνω δελτίου, από το 31.21 λεπτό ως το 33.24, θα βρεθείτε «αντιμέτωποι» για μόλις ένα λεπτό (31.41 λεπτό έως 32.45), για μόλις 64 δευτερόλεπτα με την Μεγαλοσύνη του Πρόσφυγα από την Αρμενία:

«Με την γυναίκα μου καθαρίσαμε το σπίτι, βάλαμε στο τραπέζι βότκα, ντομάτες και αγγούρια από τον κήπο μας και καφέ. Κλείσαμε τη πόρτα και φύγαμε»

Με την υπέρτατη αξιοπρέπεια που επιτρέπει ο ανθρώπινος νους να φανταστεί, με 25 λέξεις, περιέγραψε το πως ετοίμασαν το σπιτικό τους για να το βρει ο επόμενος.

Ο Αζέρος έποικος.

Η παγκόσμια κοινότητα μοιάζει σαν υπνωτισμένη μπροστά στον δρόμο που υποχρεώθηκαν να ακολουθήσουν οι 120.000 έως 140.000 ψυχές (μείναν πίσω ίσως και λιγότεροι από χίλιοι) και περιορίζεται σε ανθρωπιστική βοήθεια και καταγραφή των γεγονότων. Αποφασιστική διεθνής γεωπολιτική δραστηριότητα είτε από την αμερικανική πλευρά είτε από τα σπλάχνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπήρξε.

Διακηρύξεις πολλές.

«Με την γυναίκα μου καθαρίσαμε το σπίτι, βάλαμε στο τραπέζι βότκα, ντομάτες και αγγούρια από τον κήπο μας και καφέ. Κλείσαμε τη πόρτα και φύγαμε»:

Για την ανυπέρβλητη τούτη Μεγαλοσύνη του Πρόσφυγα, να βρει ο όποιος άλλος, ο ανέστιος, ο έποικος, το σπιτικό του έτοιμο, αξίζει κάτι παραπάνω από μία στιγμιαία επιδοκιμασία.

Και οι επιλογές για αυτό το κάτι παραπάνω από την έκφραση μίας ακόμα στιγμιαίας επιδοκιμασίας της προσφυγικής μεγαλοσύνης, είναι πολλές, άλλες συμβολικές κι άλλες γεωπολιτικά εφικτές.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το ελάχιστο όταν η εφετινή απονομή ολοκληρωθεί.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com