Η απάντηση της Apple στην αγωγή της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με το iPhone – «Απειλεί αυτό που είμαστε»

«Δημιουργεί μονοπώλιο στην αγορά των κινητών τηλεφώνων, πλήττει μικρότερους ανταγωνιστές και αυξάνει τις τιμές»

by Times Newsroom

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και 15 πολιτείες προσέφυγαν χθες, Πέμπτη, στα αστικά δικαστήρια κατά της Apple, καθώς η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η εταιρεία, που κατασκευάζει το iPhone, δημιουργεί μονοπώλιο στην αγορά των κινητών τηλεφώνων, πλήττει μικρότερους ανταγωνιστές και αυξάνει τις τιμές.

Η Apple εντάσσεται έτσι στη χορεία των ανταγωνιστών της, περιλαμβανομένων των Google, Alphabet, Meta Platforms και Amazon.com, οι οποίοι έχουν δεχθεί αστικές προσφυγές από κανονιστικές αρχές των κυβερνήσεων Τραμπ και Μπάιντεν.

«Οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να πληρώνουν υψηλότερες τιμές, επειδή εταιρείες παραβιάζουν τους αντιμονοπωλιακούς νόμους», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης της αμερικανικής κυβέρνησης, Μέρικ Γκάρλαντ. «Αν αφεθεί απρόσκοπτη, η Apple απλώς θα συνεχίσει να ενισχύει το μονοπώλιό της στα smartphones».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι η Apple χρεώνει έως και 1.599 δολάρια για ένα iPhone και αποκομίζει μεγαλύτερο κέρδος από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στη βιομηχανία αυτή. Αξιωματούχοι λένε επίσης ότι η Apple χρεώνει παρασκηνιακά διάφορους εμπορικούς εταίρους της -από εταιρείες ανάπτυξης λογισμικών μέχρι εταιρείες πιστωτικών καρτών και ακόμη και αντιπάλους της όπως η Google- με τρόπους που τελικά αυξάνουν τις τιμές για τους καταναλωτές και ενισχύουν το κέρδος της.

Από τον καιρό που ήταν ένας περιθωριακός παίκτης στην αγορά των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, το επιχειρηματικό μοντέλο της Apple βασίζεται στην επιπλέον χρέωση των χρηστών για προϊόντα τεχνολογίας, στα οποία η εταιρεία υπαγορεύει σχεδόν όλες τις λεπτομέρειες λειτουργίας και χρήσης. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επιδιώκει να αλλάξει αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο, υποχρεώνοντας την Apple, μια εταιρεία με αγοραία αξία 2,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, να προσφέρει στους χρήστες περισσότερες επιλογές για το πώς εφαρμογές μπορεί να λειτουργούν στις συσκευές της.

Οι μετοχές της κατασκευάστριας του iPhone κατέγραψαν πτώση κατά 4,1% χθες, Πέμπτη, και έκλεισαν στα 171,37 δολάρια.

Η Apple αρνήθηκε τις κατηγορίες που της προσάπτει η κυβέρνηση.

«Η αγωγή αυτή απειλεί αυτό που είμαστε και τις αρχές που ξεχώρισαν τα προϊόντα της Apple σε σφοδρά ανταγωνιστικές αγορές. Αν επιτύχει, θα εμποδίσει την ικανότητά μας να δημιουργούμε το είδος της τεχνολογίας που ο κόσμος περιμένει από την Apple – το σημείο τομής της συσκευής, του λογισμικού και των υπηρεσιών», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Ο βοηθός εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Μάικλ Κικουκάουα, δήλωσε: «Ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστηρίζει σθεναρά τη δίκαιη και ισχυρή επιβολή των αντιμονοπωλιακών νόμων».

Η αγωγή των 88 σελίδων, που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Νιούαρκ στο Νιου Τζέρσεϊ, επικεντρώνει, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, στην αγωγή του οποίου συμμετέχει και η διοικητική περιφέρεια της πρωτεύουσας Ουάσινγκτον, «στην απελευθέρωση των αγορών των smartphones από τη συμπεριφορά της Apple, που πλήττει τον ανταγωνισμό».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή