Η αρχαία Κολυμβήθρα του Σιλωάμ στο εθνικό πάρκο της πόλης του Δαβίδ στην Ιερουσαλήμ θα ανασκαφεί πλήρως για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία και θα ανοίξει στο κοινό

Η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, η Αρχή Εθνικών Πάρκων του Ισραήλ και το Ίδρυμα Πόλης του Δαβίδ ανακοίνωσαν την έναρξη της ανασκαφής της ιστορικής λίμνης του Σιλωάμ στην Ιερουσαλήμ.

by Times Newsroom

Λόγω της τεράστιας σημασίας της, η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ, μια από τις πιο σημαντικές τοποθεσίες της Ιερουσαλήμ, υπήρξε επίκεντρο για αρχαιολόγους και μελετητές από όλο τον κόσμο για περισσότερα από 150 χρόνια με στόχο την ανακάλυψη και την αποκάλυψη της πισίνας. Σε πρώτο στάδιο, οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις αρχαιολογικές ανασκαφές και τους επόμενους μήνες θα ανοίξει για τουριστική πρόσβαση η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ, ως μέρος μιας διαδρομής που θα ξεκινά από το νοτιότερο σημείο της πόλης του Δαβίδ και θα κορυφώνεται. στα χνάρια του Δυτικού Τείχους.

Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πόλης του Δαβίδ και στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου των Τειχών της Ιερουσαλήμ, είναι ένας αρχαιολογικός και ιστορικός χώρος εθνικής και διεθνούς σημασίας. Η Κολυμβήθρα κατασκευάστηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου 2.700 χρόνια, ως μέρος του συστήματος νερού της Ιερουσαλήμ τον 8ο αιώνα π.Χ., κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Εζεκία, όπως περιγράφεται στη Βίβλο στο Βιβλίο των Βασιλέων II, 20:20:

«Τώρα οι υπόλοιπες πράξεις του Εζεκία, και όλη η δύναμή του, και πώς έφτιαξε την λίμνη και τον αγωγό, και έφερε νερό στην πόλη, δεν είναι γραμμένα στο βιβλίο των Χρονικών των βασιλιάδων του Ιούδα;»

Η λίμνη του Σιλωάμ χρησίμευε ως δεξαμενή για τα νερά της πηγής Gihon, τα οποία εκτρέπονταν μέσω μιας υπόγειας σήραγγας νερού, και έτσι θεωρούνταν ήδη μια από τις πιο σημαντικές περιοχές στην Ιερουσαλήμ κατά την περίοδο του Πρώτου Ναού. Λόγω της θέσης και της σημασίας της, η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε πριν από περίπου 2.000 χρόνια στο τέλος της περιόδου του Δεύτερου Ναού. Πιστεύεται ότι η Κολυμβήθρα χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ως τελετουργικό λουτρό (mikveh) από εκατομμύρια προσκυνητές που συγκεντρώθηκαν στην πισίνα του Σιλωάμ πριν ανέβουν μέσω της Πόλης του Δαβίδ στον Ναό.

Το 1880, η επιγραφή του Σιλωάμ αποκαλύφθηκε στη σήραγγα νερού, μόλις μερικές δεκάδες μέτρα από την Κολυμβήθρα. Η Επιγραφή, που βρίσκεται επί του παρόντος στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης, είναι γραμμένη σε αρχαία εβραϊκή γραφή και καταγράφει πώς το νερό της πηγής Gihon εκτρέπονταν στην πισίνα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Εζεκία.

Με το πέρασμα των χρόνων, πολλές παραδόσεις έχουν συνδεθεί με την Κολυμβήθρα του Σιλωάμ και από τα τέλη του 19ου αιώνα, αποτέλεσε το επίκεντρο αποστολών από όλο τον κόσμο: τη δεκαετία του 1890, μια ομάδα Βρετανο-Αμερικανών αρχαιολόγων με επικεφαλής τον Φρέντερικ Ο Jones Bliss και ο Archibald Campbell Dickey αποκάλυψαν μερικά από τα σκαλιά της Κολυμβήθρας· και τη δεκαετία του 1960, η Βρετανίδα αρχαιολόγος Kathleen Kenyon ανέσκαψε την τοποθεσία.

Το 2004, κατά τη διάρκεια έργων υποδομής που πραγματοποιήθηκαν από την εταιρεία ύδρευσης Hagihon, αποκαλύφθηκαν ορισμένα από τα σκαλοπάτια της Κολυμβήθρα. Κατά συνέπεια, η IAA ξεκίνησε μια συστηματική ανασκαφή υπό τη διεύθυνση των καθηγητών Roni Reich και Eli Shukron. Στο πλαίσιο της ανασκαφής αποκαλύφθηκε η βόρεια περίμετρος, καθώς και ένα μικρό τμήμα της ανατολικής περιμέτρου της λίμνης του Σιλωάμ. Η περίμετρος της Κολυμβήθρας χτίστηκε ως μια σειρά από σκαλοπάτια, επιτρέποντας στους λουόμενους να καθίσουν και να βυθιστούν στα νερά της Κολυμβήθρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ πέρασε από πολλαπλά στάδια ανάπτυξης και στο απόγειο της δόξας της, είχε μέγεθος περίπου 5 ντουνάμ (1¼ στρέμμα) και εντοιχισμένη με εντυπωσιακές πλάκες. Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, η ανασκαφή από την IAA θα επιτρέψει την πλήρη έκθεση της λίμνης του Siloam, στο πλαίσιο επίσημης αρχαιολογικής ανασκαφής.

Ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, Moshe Lion, επαίνεσε την έναρξη του έργου. “Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ στο Εθνικό Πάρκο Πόλης του Δαβίδ στην Ιερουσαλήμ είναι μια τοποθεσία ιστορικής, εθνικής και διεθνούς σημασίας. Μετά από πολλά χρόνια προσμονής, σύντομα θα αξίζουμε να μπορέσουμε να αποκαλύψουμε αυτή τη σημαντική τοποθεσία και να την κάνουμε προσβάσιμη σε εκατομμύρια επισκέπτες που επισκέπτονται την Ιερουσαλήμ κάθε χρόνο».

Πηγή: www.gov.il

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή