Τα ντουβάρια δίνουν ψωμί;

Αναρωτιέμαι, τι θα γίνουν όλοι αυτοί οι συνάνθρωποί μας, που στερούνταν κοινωνικής προστασίας και το ΚΕΑ τους παρείχει μια μικρή ανακούφιση μέσω μετρητών και παροχών σε είδος;

by ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΥ
  • Της Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου

Χιλιάδες φτωχούς και ευάλωτους συμπολίτες μας έριξε στον Καιάδα η κυβέρνηση με το κόψιμο των επιδομάτων και των παροχών που τα προηγούμενα χρόνια τους έδιναν μια ανάσα.

Τραγικές οι απώλειες λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών για τους πολλούς οι οποίοι ήταν δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ), και πετάχτηκαν σαν την ήρα από το στάρι και ας μην έχουν στον ήλιο μοίρα, αφού οι περισσότεροι είναι άνεργοι.

Μπορεί να διαθέτει ως κληρονομιά ένα ακίνητο, κάποιος που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, χωρίς να έχει εισόδημα, όμως, οι αντικειμενικές είναι η αιτία να χάσει τα 200 ευρώ του επιδόματος, κάτι που είναι προφανέστατα άδικο.

Λες και τα ντουβάρια δίνουν ψωμί και πληρώνουν τα κοινόχρηστα.

Ένα από τα κριτήρια για τη χορήγηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), όπως ονομάζεται πλέον, είναι η περιουσιακή κατάσταση. Για να καταλάβετε, πως έχει η κατάσταση, η αντικειμενική αξία του σπιτιού της κας. Μαρίας, από τα 76.000 ευρώ, ανήλθε στις 106.000 ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο των 90.000 ευρώ που επιτρέπει να καταστεί κάποιος δικαιούχος είσπραξης του ΕΕΕ αν είναι άγαμος.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες, που αυξήθηκαν κατά 20%, αλλά και γειτονιές με χαμηλά εισοδήματα, όπως το Μοσχάτο 29%-50%, η Νέα Χαλκηδόνα 31,5%-43%, οι Άγιοι Ανάργυροι 37%-40%, το Αιγάλεω 19%-36%, το Περιστέρι 12%-35%, το Κερατσίνι 19%-39%, η επέκταση Ευόσμου στη Δυτική Θεσσαλονίκη 23%-33%) κ.ά., ενώ υποστηρίχτηκαν οι μεγαλοϊδιοκτήτες.

«Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας», όπως αναφέρεται στον πρόλογο του ΟΠΕΚΑ.

Αναρωτιέμαι, τι θα γίνουν όλοι αυτοί οι συνάνθρωποί μας, που στερούνταν κοινωνικής προστασίας και το ΚΕΑ τους παρείχει μια μικρή ανακούφιση μέσω μετρητών και παροχών σε είδος;

The following two tabs change content below.

ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΥ

Γεννήθηκα στην Κεφαλονιά, την πατρίδα του Μαρίνου Αντύπα, του μεγάλου οραματιστή και αγωνιστή του αγροτικού ζητήματος. Ο αγώνας αυτού του θρύλου κατά της καταπίεσης και υπέρ της ελευθερίας, εθνικής και κοινωνικής, που υπερασπίστηκε μέχρι το βίαιο τέλος της ζωής του, θεωρώ ότι καταγράφηκε στον γενετικό μου κώδικα. Από παιδί ήθελα να γίνω δημοσιογράφος και κυνήγησα το όνειρό μου… Όταν έδωσα εξετάσεις στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, μεταξύ των συστατικών επιστολών που έπρεπε να καταθέσω, ήταν και αυτή του αξέχαστου Αλέκου Σακελλάριου, ο οποίος και είχε σημειώσει: «Κύριε πρόεδρε, Παίρνω το θάρρος να συστήσω εγκάρδια τη νέα συνάδελφο Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου. Που πρόκειται να γίνει τακτικός μέλος της Ενώσεώς μας, τίτλο που τον αξίζει!» Η επιστολή είναι κατατεθειμένη στην Ε.Σ.Η.Ε.Α. Στα χέρια μου έχω αντίγραφο με την σφραγίδα της Ένωσης. Αυτά τα λόγια του κυρ Αλέκου, μου έδωσαν φτερά να πετάξω… Σπούδασα δημοσιογραφία και Δημόσιες Σχέσεις. Διδάχτηκα την αγγλική γλώσσα και τελευταία παίρνω μαθήματα Ιταλικής και γαλλικής. Ειδικεύτηκα στο Πολιτιστικό Ρεπορτάζ και έχω ένα πλούσιο αρχείο από έρευνες, ρεπορτάζ και συνεντεύξεις από μεγάλες προσωπικότητες. Η επαγγελματική μου σταδιοδρομία άρχισε από την εφημερίδα «Ημερησία» και συνεχίστηκε στα ημερήσια φύλλα «Ελεύθερος Τύπος», «Έθνος» και «Έθνος της Κυριακής» επί 8ετία, «Αθηναϊκή», «Ακρόπολις», «Απόφαση», Όμιλος ΝΕΠ, Avec News.gr, «Real News», «Το χωνί», intownpost.com και τώρα στο timesnews. Υπήρξα συνεργάτης της εκπομπής της ΕΡΑ 2 «Σκηνή και παρασκήνιο στο προσκήνιο» επί διεύθυνσης του αείμνηστου Γιώργου Τσαγκάρη για ένα 6μηνο. Στον περιοδικό Τύπο έχω εργαστεί στα έντυπα: «Γιώτινγκ και Θάλασσα», «Εικόνες», «Κόσμος», «Εύα,t», «7 Μέρες Tv», «Τηλεθεατής», ΚΑΙ» κ.α Επιμελήθηκα την έκδοση του βιβλίου «Συνθέτες της Έβδομης Τέχνης», και σε συνεργασία με τον Γιάννη Φλέσσα έγραψα την βιογραφία: «Γιάννης Πάριος αυτή είναι η ζωή μου» (Εκδόσεις Αιγόκερως). Έχω πάρει μέρος σε δημοσιογραφικές αποστολές και έχω παρακολουθήσει σεμινάρια αρχαίου δράματος και πληροφορικής (KeyCERT NT Spesialist). Είμαι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Και στο παρελθόν διετέλεσα και μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Η άσκησή μου στην κοινωνική δραστηριότητα, το κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης του ενεργού πολίτη τα τελευταία χρόνια έγινε με τη συμμετοχή μου ως εθελόντρια στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού. Γηράσκω αεί διδασκόμενη. Πήρα βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης στο μάθημα «Η μακρά ελληνιστική εποχή: ο Ελληνικός κόσμος από τον Αλέξανδρο στον Ανδριανό» των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας με διδάσκοντα τον κ. Άγγελο Χανιώτη, καθηγητή Αρχαίας ιστορίας στο Institute for Advanced Study, Princeton. Οσονούπω θα έχω και τη βεβαίωση για την παρακολούθηση του μαθήματος «Επανάσταση του 1821: «Τα δύσκολα Βήματα ενός πεισματικού αγώνα» με διδάσκουσα την Μαρία Ευθυμίου. Και συνεχίζω με την παγκόσμια ιστορία.

Τελευταία άρθρα απόΣΜΑΡΑΓΔΑ ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΥ (δείτε τα όλα μαζί)

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή